Predstavljamo: ŽKK Radost Čakovec

Ivica Kasapović, tajnik ŽKK Radost iz Čakovca rado se odazvao našem pozivu da u nekoliko nastavaka na web stranicama ŽENSKE KOŠARKE predstavimo klubove koji djeluju u raznim sredinama Hrvatske, a o kojima se ipak puno manje može pročitati i o njima i njihovu radu saznati u sredstvima javnog priopćavanja.  Za početak nas je interesiralo kada je nastao Ženski košarkaški klub Radost Čakovec i tko su inicijatori njegova osnutka?

  • ŽKK Radost Čakovec je jedini ženski košarkaški klub na području Međimurske županije i pod tim imenom djeluje od travnja 2010. godine kada se ženski dio kluba izdvojio od KK Mladost Ivanovec. Pokretači su bili Denis Živković i Dragan Horvat.

U kojim ste se ligama do sada natjecali?

  • Što se tiče seniorskog sastava, do sada smo igrali A-2 ligu. Ove godine, kako se promjenio sustav natjecanja, nastupali smo u Prvoj ženskoj ligi. Mlađe kategorije igraju lige pod okriljem Koprivničko – križevačke županije.

Koji su najpoznatiji igrači poniknuli u Klubu i najveći sportski uspjesi?

  • Naše igračice redovito primaju i individualna priznanja. Pa tako u svojim redovima imamo i nekoliko igračica koje su proteklih godina dobile pozive za reprezentaciju, Karla Škoda i Laura Bašek, te reprezentativku Niku Rodek koja već nekoliko godina predstavlja Hrvatsku na europskim i svjetskim smotrama. Nika je sa svojim trenutnim klubom Trešnjevkom postala prvakinja Hrvatske u više kategorija te je sa istim klubom postala prvakinja WABA lige U15 i uz to je proglašena za najbolju igračicu Final foura. Gotovo svake godine cure se plasiraju na završnice prvenstva Hrvatske, pa smo tako sezone 2018./2019., nakon osvojenog drugog mjesta u regionalnoj ligi, s juniorkama sudjelovali na završnom turniru prvenstva Hrvatske održanom u Virju. U sezoni 2016./2017., također s juniorkama, bili smo na poluzavršnici prvenstva Hrvatske, dok smo u sezoni 2015./2016. bili na završnici prvenstva Hrvatske s mlađim kadetkinjama i kadetkinjama. Djevojčice ŽKK Radost 2014. godine bile su prvakinje regije Sjever, a na Otvorenom državnom prvenstvu RH osvojile su srebrnu medalju. Slijedeće, 2015. godine mlađe kadetkinje izborile su prvo mjesto regije Sjever i plasirale se na poluzavršnicu prvenstva Hrvatske među 8 najboljih ekipa države. Kao najveći uspjeh kluba istaknuli bi 2011. godinu kada su naše djevojčice postale prvakinje Hrvatske.

Kakav je trenutni kadar u klubu (igrački i trenerski)?

  • Trenutno u klubu trenira i igra oko 40–tak djevojčica, pretkadetkinja, kadetkinja, juniorki i seniorki. Osim seniorske ekipe koja se natječe u Prvoj ženskoj ligi, ima i juniorska, kadetska, mlađe kadetska i ekipa djevojčica (do 13 godina) koje isto tako sudjeluju u natjecanjima svog ranga pod okriljem Košarkaškog saveza Koprivničko-križevačke županije. U klubu rade dva školovana trenera za rad sa mlađim dobnim kategorijama i seniorkama.

Kako se financirate?

  • Financiramo se djelomično iz Zajednice sportskih udruga grada Čakovca i privatnim kanalima iz donacija, što predstavlja veliki problem jer je ženski sport općenito u Hrvatskoj zanemaren i stavljen na najniže grane. U poređenju sa drugim sredinama mi smo na dnu ljestvice po izdvajanju za ženski sport, pri tome mislim na grad Čakovec i Međimursku županiju.

Koji su najveći problemi s kojim se susrećete u radu Kluba?

  • Nedostatak djece, problem dislociranosti na razini Županije, roditelji se teško odlučuju da voze djecu svaki dan 20 km na trening, nezainteresiranost nastavnika tjelesnog u osnovnim školama da se pozabave sa natjecanjima unutar osnovnih škola Međimurske županije, iako smo nudili pomoć, i tražili, nikad se nije pokrenulo. I općenito košarka u Hrvatskoj više ne spada u jako popularne sportove, a to bi se već trebali zapitati čelni ljudi zašto je tome tako.

Koje su ambicije kluba?

  • Cilj i misija kluba planiranje je rada i razvitka ženske košarke, organiziranje i provođenje redovitih sustavnih treninga članica radi pripreme za natjecanja i sudjelovanja na sportskim natjecanjima. Želja nam je u klub uključiti što više djevojčica, dati im priliku biti djelom naše radosne ekipe, te nastaviti raditi i posvetiti pažnju radu s mladim igračicama i školovanju domaćeg igračkog kadra.

Tihomir Begić

Foto: ŽKK Rasdost Čakovec danas se natječe u Prvoj ženskoj ligi Hrvatske/ ŽKK Radost Čakovec