Predstavljamo: KK Brod iz Slavonskog Broda

Često se u mnogim sredinama rade izvrsni sportski poslovi, u sredinama “daleko od očiju” neki ljudi vrijedno rade i stvaraju nove sportaše, ali su zbog neinteresa medija zapostavljeni i kao da se baš ništa tamo negdje ne događa ili ne radi. A upravo tamo, potiho i daleko od očiju javnosti i medija, koje interesiraju samo senzacije i afere, rade ljudi, bruse talente i spremaju za velike arene. Ili ako ništa od toga i ne bude – rade s mladim ljudima i sportom ih otimaju mnogobrojnim svakednevnim porocima i usmjeravaju zdravim životnim putovima. Prvi portal o hrvatskoj ženskoj košarci ŽENSKA KOŠARKA upravo pričom iz Slavonskog Broda otvara jednu novu seriju predstavljanja klubova – najprije onih drugoligaških, njih deset, pa potom i onih koji nisu izišli izvan županijskih okvira. O KK Brodu danas govori poznata košarkašica Kornelija Kvesić, košarkašica koja se u svojoj karijeri okitila mnogim priznanjima, a mi za ovaj put izdvajamo one najvažnije –  srebrenu olimpijsku medalju iz Seoula 1988. i istu takvu sa Svjetskog prvenstva u Kuala Lumpuru 1990. godine, srebrenu medalju na Europskom prvenstvu u Cadizu  1987. i broncu na Univerzijadi 1985. u Kobeu. Impozantan niz! Važno je istaknuti kako prestankom igranja nije otišla iz košarke. Završila je Kineziološki fakultet u Zagrebu, smjer – košarka, i vratila se je u Slavonski Brod u kojem je i počela s košarkom.

Kada je nastao Brod i u kojim je ligama nastupao do sada?

  • Košarkaški klub “Brod” osnovan je 2001. godine pod imenom Ženski košarkaški klub “Brod”. Osnovala ga je skupina brodskih zaljubljenika u žensku košarku na čelu sa Goranom Mesićem. Klub se od tada do danas razvijao organizacijski, pa smo od 2018. godine klubu priključili i četiri selekcije dječaka. S obzirom na to klub je promijenio ima u Košarkaški klub “Brod”. Od trenutka osnivanja klub se natjecao u Drugoj ženskoj ligi sa seniorkama, a sa mlađim kategorijama sudjelovali smo na svim natjecanjima Regije Slavonije i Baranje i nastupali smo na poluzavršnicama državnih prvenstava. U 2010. godini seniorska ženska ekipa rezultatski je izborila igranje kvalifikacija za ulazak u Prvu ligu. U čudnim i nepravednim uvjetima smo izgubili tu utakmicu. Teško je bilo zadržati tu darovitu generaciju koja je uskoro nakon toga i prestala sa treniranjem košarke. Trenutno igramo Prvu žensku ligu sa djevojkama seniorkama.

 

U13 uzrast KK Brod (Slavonski Brod)

Koliko okupljate članova i imate li mlađe uzraste? Koliko ste angažirali trenera u klubu?

  • Košarkaški klub “Brod” iz godine u godinu povećava broj članova i trenutno nas je 140 igračica i igrača. Za organizaciju i provedbu svih programa i djelatnosti kluba zaduženi su odrasli članovi iz Skupštine kluba i treneri kluba. U klubu su organizirane selekcije koje treniraju po godištima, a u školi košarke treniraju zajedno naše najmlađe djevojčice i dječaci. Mlađe uzrasne kategorije su sve natjecateljske tako da djevojčice igraju kadetsku ligu, predkadestku ligu, ligu za početnice i natjecanje u Mini basketu. Dječaci imaju natjecanja u kadetskoj ligi, u predkadetskoj ligi imamo dvije ekipe u konkurenciji i izvan konkurencije zbog velikog broja igrača, ligu za početnike i natjecanje u Mini basketu. S obzirom na ovako veliki igrački potencijal i broj djece, klub je angažirao veliki broj trenera kako bi se osigurali adekvatni uvjeti svima za kvalitetno treniranje. U našem klubu rade trenerica Kristina Pehar i Kornelija Kvesić. Dovođenjem trenera Krunoslava Rimca, Marina Bitunjca i Davorin Rupčić, stvorili smo stručnu i profesionalnu trenersku ekipu koja funkcionira na zavidnoj razini. Naši roditelji i cjelokupna sredina prepoznala je naš rad. S obzirom da smo tek dvije godine zajedno vjerujem kako će rezultati našeg rada iz dana u dan biti sve bolji i bolji. Moram spomenuti našu doktoricu Dinu Vučinić i fizioterapeuta Josipa Luketića.

Igrate Prvu žensku ligu (nekadašnja Druga ženska liga). Koje su vam ambicije?

  • Ambicije kluba su uvijek velike, međutim naš klub gradimo stepenicu po stepenicu rezultatski i organizacijski. Planovi koje smo rezultatski htjeli i trebali ostvariti sa nekoliko selekcija neće se realizirati zbog prekida natjecanja uzokovanih epidemijom Covid-19. Trenutno smo usmjereni samo na seniorsku žensku ekipu kojoj je dozvoljeno treniranje i natjecanje u Prvoj ženskoj ligi. U ovoj sezoni 2020./2021. cilj nam je ući u Ligu za prvaka i osvajanje 2. mjesta i igranje kvalifikacija za ulazak u Premijer ligu.

 

Kadetkinje KK Brod (Slavonski Brod)

Koji su najveći problemi koji opterećuju rad Kluba?

  • Trenutno nam je najveći problem zabrana treniranja svih mlađih dobnih skupina. Jako veliki broj djece je ostavljen bez organiziranog vježbanja. Posljedice će biti velike kako za djecu tako i za nas klubove. Moram spomenuti kako će netreniranje ostalih kategorija ostaviti velike negativne posljedice na djecu i njihove navike svakodnevnog treniranja. Brojni treneri nemaju koga trenirati, ugrožena je egzistencija mnogih sportskih djelatnika. U cjelokupnom radu uvijek postoje problemi, sve planove i programe za sada uspijevamo realizirati. Za veće ambicije i veće domete potrebna su veća financijska sredstva. Mi u svom razvojnom planu stvaramo dobre temelje za buduće generacije. Osim financijski problema, jedan od najvećih problema je što nam igračice i igrači po završetku srednje škole napuštaju Slavonski Brod. Veliku nadu u budućnosti vidimo u otvorenom Sveučilištu u Slavonskom Brodu, što otvara prostor za studiranjem u Slavonskom Brodu. Veliki problem je što nam iz sporta odlaze i školovane osobe treneri, brojni kineziolozi ne žele raditi u sportu jer ih se ne može adekvatno platiti. U našoj sredini za razliku od drugih sredina nije riješen sustav zapošljavanja trenera ovisno o Ligi u kojoj se natječemo. To bi uvelike olakšalo rad klubovima.

Kakav vam je igrački potencijal? Može li Slavonski Brod Hrvatskoj podariti neki košarkaški dragulj?

  • Trenutno u klubu imamo kadetsku reprezentativku Ninu Novak koja je 2005. godište. Nina je 2019. godina osvojila s reprezentacijom zlatnu medalju na “Slovenia ball 2019”. Nina je perspektivna igračica koja pravilnim i strpljivim radom može postati vrhunska igračica. Imamo i talentiranu djevojku Andreu Stanković, koja je 2006. godište, i koja bi trebala biti pozvana u reprezentaciju Slovenia ball 2021. godine. Kod dječaka moram istaknuti Luku Balena, koji je 2003. godište, i Karlo Sudić, koji je 2006. godište, koji su sudjelovali na reprezentativnim okupljanjima, koja su nažalost prekinuta zbog korone.
    Košarka je u Slavonskom Brodu trenutno najmasovniji sport nakon nogometa, tako da će samo vrijeme pokazati tko će od tih djevojčica i dječaka možda postati košarkaški “dragulj”. Osim igrača i naši treneri su također uključeni u rad reprezentacija. Krunoslav Rimac je pomoćni trener muške kadetske reprezentacije, a kao pomoćni trener u 2019. godine osvojio je zlatnu medalju sa djevojkama na “Slovenia ballu” 2019. godine. Trener Davorin Rupčić postao je pomoćni trener ženske kadetske reprezentacije.

Kakva je vaša uloga u Klubu? Jeste li “katica za sve” kako to najčešće biva u ženskim klubovima?

  • U današnje vrijeme teško je pronaći zainteresirane ljude koji će dio svog života posvetiti sportu. U vođenju kluba je također bitno da uključite ljude koji će zajednički raditi u interesu Kluba i koji mogu pratiti organiziran i profesionalan sustav. Od 2014. godine preuzela sam predsjedničku funkciju i naravno da većina poslova pripadam meni. Osim te uloge i dan danas se spustim na teren i vodim treninge. Smatram da moraš dati cijelog sebe u nešto ako želiš ostaviti nešto iza sebe. Imam veliku podršku i sportske direktorice Kristine Pehar, bivše igračice, koja nam organizira sve programe. Kroz godine rada uspjela sam sa Upravom klubu stvoriti prepoznatljiv Klub u gradu, županiji i šire.

Tihomir Begić

Foto: Ženska seniorska ekipa KK Brod/ŽK-kkbrod