Povijest EuroBasketa za košarkašice

EuroBasket 2021 samo što nije počeo, a što znamo iz njegove povijesti? Europsko prvenstvo, koje počinje sutra -17. lipnja 2021. godine – 38. je izdanje ovog najprestižnijeg europskog reprezentativnog natjecanja u košarci za žene. Sve ono najbolje u Europi ovih dana će se moći vidjeti u Strasbourgu (Francuska) i Valenciji (Španjolska). Natjecanje se održava od 1938. godine, a ukupno 11 nacija se okrunilo naslovom europskih prvakinja. Nekadašnji Sovjetski Savez je od 1960. do 1991. godine 17 puta zaredom osvajao zlatne medalje. Posljednji naslov su osvojili u Tel Avivu 1991. kada je drugoplasirana ekipa bila također bivša Jugoslavija za koju su tada igrale Danijela Ilić, Mara Lakić, Eleonora Wild, Vesna Bajkuša, Nina Bjedov, Danira Nakić, Slađana Golić, Žana Lelas, Razija Mujanović, Silvana Mirvić, Anđelija Arbutina i Bojana Milošević.

Nakon 1991. godine samo je košarkašicama Španjolske uspjelo dva puta zaredom postati prvakinjama Europe, a EuroBasket 2021. im je prilika to učiniti i tri puta zaredom. Ovdje možete vidjeti kompletan pregled nositelja svih medalja sa svih europskih prvenstava u košarci za žene.

Hrvatskoj je ovo sedmo europsko prvenstvo od stjecanja nezavisnosti. Najbolji uspjeh Hrvatska je postigla u Poljskoj 2011. godine kada je osvojila peto mjesto i plasman na kvalifikacijski turnir za sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu kojeg su uspješno prošle i potom sudjelovale na Olimpijadi u Londonu gdje ih je također vodio sadašnji izboornik Stipe Bralić. Tada su za Hrvatsku igrale: Sandra Mandir, Lisa Karčić, Antonija Mišura, Marta Perlić, Neda Lokas, Mirna Mazić, Iva Brkić, Ana Lelas, Iva Slišković, Sena Pavetić, Luca Ivanković i Jelena Ivezić.

Radost hrvatskih košarkašica koje su na EP 2011. u Poljskoj osvojile peto mjesto i potom izborile sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu /fiba.basketball

Naslovom prvakinja Europe u ženskoj košarci kitile su se ove reprezentacije: Sovjetski savez, Rusija, Španjolska, Srbija, Francuska, Češka, Poljska, Litva i Ukrajina.

ŽENSKA KOŠARKA

Foto: Medveščakov tandem Tikvić – Begić, u nedostatku Marije Režan,  vodit će pravu bitku pod koševima / fiba.basketball