Poraz Hrvatske na startu kvalifikacija za EP 2019.

Službeni debi izbornice Anđe Jelavić i start novog kvalifikacijskog ciklusa Hrvatske za EuroBasket 2019 započeli su porazom protiv Švedske na domaćem parketu 54:57. Utakmica, u kojoj su Šveđanke pokazale više smirenosti i taktičke zrelosti, bila je rezultatski neizvjesna do samoga kraja. Hrvatska je imala sve preduvjete za dobar start – domaći parket, medijsku potporu i gotovo pune tribine dvorane u Trnskom – ali su važni bodovi na kraju ipak otišli put Skandinavije.

Hrvatska – Švedska 54:57 (14:16, 15:17, 17:16, 8:8)

  • Hrvatska: Begić 4, Buzov 10, Sandrić 17, Premasunac 0, Todorić -, Režan 19, Miloglav -, Džankić 0, Slonjšak 0, Dojkić 2, Bura 0, Miletić 2. Trener: Anđa Jelavić
  • Švedska: Abdi 15, Aström -, Fontaine 9, Loyd 0, F. Eldebrink 3, E. Eldebrink 7, Hamilton , Nystrom -, Drammeh 5, Lundquist 0, Zahui 18. Trener: François Gomez

Kompletna statistika

Ne trebamo se zavaravati ako u budućnosti želimo ispravljati očite pogreške. Hrvatska nije dobro odigrala prvu kvalifikacijsku utakmicu za EuroBasket 2019 i svako gubljenje bodova na domaćem parketu sve je više udaljava od sudjelovanja na Europskom prvenstvu 2019 čije će se grupno natjecanje održati u Latviji i Srbiji a potom završni dio u Srbiji. Publika se u velikom broju odazvala pozivima i sa gotovo punih tribina u Trnskom bodrila hrvatske reprezentativke. Međutim, ovog puta su nedostaci bili upravo na parketu koji su se manifestirali u upornom forsiranju igračica kojima te večeri ama baš ništa nije polazilo za rukom, u sporom protoku lopte što je odgovaralo puno starijim gošćama, u bespotrebnom trošenju napadačkih sekunda da bi se pri isteku napada bezglavo šutiralo i naravno promašivalo.

Voljeli bismo da se varamo, ali poraz protiv Švedske i početak kvalifikacija nagovijestio je mogućnost da Hrvatska ni 2019. ne bude na Europskom prvenstvu što bi apstinenciju hrvatske ženske košarke produžilo sa 2015 na 2021. godinu. Šest godina izostanka sa najviše reprezentativne europske scene previše je i ne ide na ruku afirmaciji hrvatske ženske košarke ali ni njezinoj “svjetlijoj budućnosti”. Odakle donijeti gostujuću pobjedu i ispraviti propust protiv Švedske u Trnskom? Možda iz Italije?

Foto: Marija Režan, prvo ime utakmice /fiba.com – Marin Sušić