Popis U20 reprezentacije Hrvatske

U skladu s usvojenim programom i kalendarom natjecanja, sljedeće igračice odabrane su za kandidatkinje za Žensku mladu reprezentaciju Hrvatske koja će se, u sklopu priprema za Europsko prvenstvo u Crnoj Gori, okupiti 1. lipnja 2016. godine u Zagrebu. Pozvane su:

 • Andrea Marić (Athlete Celje)
 • Iva Slonjšak  (Athlete Celje)
 • Anita Kelava (Trešnjevka 2009)
 • Blaženka Rezo (Trešnjevka 2009)
 • Dora Goleš (Split)
 • Katarina Trehub (Pula Črnja Tours)
 • Klaudija Periša (Šibenik)
 • Marta Erslan (Zadar)
 • Nina Dedić (Zadar)
 • Marija Pocrnjić (Croatia 2006)
 • Iva Belošević (Croatia 2006)
 • Patricia Bura (Medveščak)
 • Lucija Bilić (College of Southern Idaho)
 • Ena Miličević (Samur Loire Basket 49)
 • Petra Lovrić (Plamen Požega)

Da podsjetimo da ovu reprezentaciju vodi Ivan Meheš, da mu je pomoćnica trenerica Zadra Marija Mazija i da se europsko prvenstvo U2o igra u Podgorici od 9. do 17. srpnja. Hrvatska igra u B Diviziji, u skupini B, u kojoj su još  Rumunjska, Bugarska i Bjelorusija. Hrvatska nije punih jedanaest godina imala U20 reprezentaciju što je bila velika šteta mada je Hrvatska  imala odličnu generaciju koju će, kako kažu košarkaški znalci, trebati još dugo čekati. Tadašnji HKS i Ured državnih reprezentacija ipak nije našao za potrebno oformiti takvu reprezenatciju mada je imao sve adute u svojim rukama – i mogućnost da je oformi i prijavi za B Diviziju ali i odlične košarkašice koje su bile europske kadetske viceprvakinje, a kojima je na taj način uskraćen nastup na europskoj sceni čak dvije godine što je nenadoknadiva šteta. Podsjetimo naše čitatelje na generaciju koja je jednostavno morala i u U20 uzrastu braniti boje Hrvatske, koja je pod vodstvom trenera Željka Ciglara harala Europom u kadetskom uzrastu, juniorskom također, ali sve to nije bilo dovoljno da odgovorni ljudi u tadašnjem Hrvatskom košarkaškom savezu pristupe njenom oformljenju i slanju na europsko prvenstvo – najprije u B Diviziju, a ona bi – uvjereni smo – izborila A status u Europi: Pačkovski, ButinaCigić, Majstorović, Džankić, Tikvić, Begić, Cvitković, Todorić, Puljić, Sikirić, Stojanović, Blažević, Radoš, Mamić, Chiabov, Dujić, Čičić… Najveći broj ovih cura bile su kadetske viceprvakinje Europe 2010. godine u Grčkoj, a 2011. u Rumunjskoj su se okitile juniorskim zlatom u B Diviziji i Hrvatsku uvele u europaku elitnu A Diviziju.

Prelistavajući povijest hrvatske reprezentativne ženske košarke došli smo do podataka da je Hrvatska U20 reprezentacija prvi put oformljena 2000. godine i na prvenstvu Europe od 12 ekipa bila je šesta. Tad su za Hrvatsku nastupile: Ivana Jurčević, Anđa Jelavić, Maja Mažar, Branka Vukičević, Ana Ivanišević, Božena Erceg, Ana Roca, Matea Pender, Milijana Maganjić, Nikolina Pender, Ivana Stojković i Petra Štampalija.

Godine 2002. u Zagrebu je bilo prvenstvo Europe za U20 uzrast. Hrvatska je opet od 12 ekipa bila šesta, a za nju su tada igrale: Ivana Kardum, Marta Perlić, Martina GambiražaBranka Vukičević, Tina PerišaNeda LokasIvana VrviloAna LelasLjubica ŠapinaSena Pavetić, Iva SliškovićMartina Zubak.

U Francuskoj 2004. godine Hrvatska U20 reprezentacija bila je osma od 12 sudionica prvenstva Europe. To mjesto osvojile su: Tina Periša, Neda LokasIvona MatićAnja Grgin, Gordana BedalovLea FabbriJelena IvezićAna Vrsaljko, Mirna MazićMarija Roca, Iva SliškovićSena Pavetić. Do 2004. godine europsko prvenstvo za ovaj uzrast održavalo se svake dvije godine, a potom svake godine.

Posljednji nastup Hrvatska U20 reprezentacija na prvenstvu Europe imala je u Češkoj 2005. godine i tada je od 16 ekipa sudionica bila peta. Za nju su nastupale: Antonela AnićIva CiglarJana HrsNeda LokasIvona MatićSanda Tošić, Josipa BuraPetra PerićIva MežnarićMonika Tomljenović, Ana SemrenMirna Mazić. Poslije toga pa sve do ove 2016. godine Hrvatska nije imala U20 reprezentaciju.

Foto: Odlična generacija Anje Majstorović (s loptom) nije imala šansu braniti boje U20 reprezentacije Hrvatske. Srećom, odlična košarkašica Anita Kelava (desno) i njezin naraštaj dobile su priliku za to u Crnoj Gori ovog ljeta / Snimio: Marin Sušić