Prve utakmice poluzavršnice doigravanja A-1 lige u srijedu 10. travnja

Prvi pehar i prva ovosezonska titula, ona pobjednica Kupa Ružice Meglaj-Rimac, pripala je košarkašicama Novog Zagreba (slika iznad). Put do te titule bio je težak jer su morali u Šibeniku u polufinalu dobiti Gospić i u finalu Jollyja JBS, koji se finala domogao pobjedivši, realno, puno slabiju ekipu Rockwool Pule.  Sad je na redu prvenstvo. A-1 ženska košarkaška liga Hrvatske ušla je u završnu fazu. Već u srijedu 10. travnja u Gospiću i u Zagrebu igraju se prve utakmice poluzavršnice doigravanja za prvakinje Hrvatske. Evo satnice i rasporeda:

10. travnja (srijeda)

  • Gospić – Medveščak (Gradska športska dvorana, 18.00)
  • Novi Zagreb – Jolly JBS (Športska dvorana Trnsko, 20.00)

Uzvratne utakmice igrat će se u subotu, 13. travnja, prema slijedećoj satnici:

  • Medveščak – Gospić (ŠŠD Pešćenica, 20.00)
  • Jolly JBS – Novi Zagreb (ŠD Baldekin, 19.00)

Zkk-gospic

Ako se analizira ovogodišnje prvenstvo i odnosi ova četiri najjača hrvatska kluba, onda se može doći do zanimljivih podataka. U odnosu na prošlu sezonu došlo je do očite promjene odnosa snaga. Do sada neprikosnoveni Gospić više to nije. Najbolji dokaz jest Kup Hrvatske u kojem po prvi put, nakon niza godina kada je taj kup osvajao, nije uspio domoći se ni finala. Bolje od njih bile su u polufinalu košarkašice Novog Zagreba, koje su u finalu na njihovu terenu pobijedile domaću ekipu Jolly JBS i nakon 12 godina vratili Kup u Zagreb. Gospić je u prvenstvu na startnoj poziciji jedan zahvaljujući samo jednom košu viška u međusobnim susretima s Novim Zagrebom izborenim u produžecima utakmice u Trnskom. Podsjetimo se, Novi Zagreb je pobijedio Gospića u Gospiću 85:81, a Gospić u Zagrebu u produžecima 103:98.

Medveščak je prošlog vikenda dobio Jolly JBS u Zagrebu i kreće u doigravanje s četvrte pozicije zahvaljujući činjenici da je Jolly JBS imao samo dva koša viška u međusobnim susretima s Medveščakom. Utakmica u Šibeniku završila je pobjedom Jolllyja 75:70, a u Zagrebu je pobijedio Medveščak 60:57. Prije koju godinu te razlike u međusobnim omjerima Gospića i Jollyja sa zagrebačkim ekipama bivale su od 30 do 50 koševa. Sada više nisu.

Jolly JBS - Prvi Memorijalni turnir Josipa Slamica-prima Sibenik

Novi Zagreb je bez problema, najprije u finalu Kupa na Baldekinu pobijedio Jolly JBS, a potom i prvenstvenu utakmicu dobio u Šibeniku, što nedvojbeno govori da se ekipa iz Trnskog oboružala međunarodnim iskustvom iz Eurolige, koje joj i te kako pomaže u nacionalnom prvenstvu. Više nema straha niti pretjeranog respekta prema bilo kojoj ekipi igrala se utakmica na domaćem ili gostujućem terenu. Odvažnost, kvaliteta i superiornost došle su u prvi plan.

Svi ovi podaci govore da se kvaliteta hrvatske ženske košarke, barem kad su u pitanju nacionalna natjecanja, vraća u Zagreb i da će se taj povratak budućih godina osjetiti još i više. Novi Zagreb je već izrastao u ozbiljnu euroligašku ekipu, Medveščak je s postojećim igračkim kadrom sigurno najperspektivnija hrvatska ekipa dok se Gospić i u ovoj sezoni kvalitetno osuo s tendencijom nastavka tog procesa, a nekim igračicama Jollyja JBS (Antonija Mišura, ubrzo Luca Ivanković i Ana Semren) istječu ugovori uz očitu želju da svoje karijere nastave u inozemnim klubovima. Neke su to već napravile o čemu ćemo uskoro pisati.

  1. Foto: Euroligaški nastupi donijeli su sigurnost Novom Zagrebu / Snimio: Fiba Europe
  2. Foto: Gospić iz neprikosnovenih dana / Snimio: ŽKK Gospić
  3. Foto: ŽKK Jolly JBS / Snimio: ŽKK Jolly JBS

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime