Polusezona ŽKK Zagreb

Nije bilo lako na razvalinama nekadašnjeg ŽKK Novi Zagreb nastaviti sa ženskom košarkom u Trnskom. Cure koje su igrale za nj, njegovim nestankom našle su se nigdje, a novi klub ŽKK Zagreb, u koji su tada u najvećem broju prešle kao i neki treneri, na sve načine htio je dokazati kako nema nikakve veze sa tim klubom iz Novog Zagreba, da Zagreb nije kontinuitet Novog Zagreba, koji je svojedobno bio jedini hrvatski euroligaš, osvajač prvenstva Hrvatske i Kupa Hrvatske. I na koncu – nestao s košarkaške karte Zagreba, Hrvatske, Europe. Kako su prebrodili tu “tranzicijsku fazu” i što se danas tamo zbiva rekli su nam treneri u ŽKK Zagreb Gjuro SimonKristijan Jagatić.

– Politika kluba je bila pomlađivanje ekipe. Zahvalili smo se starijim igračicama sa kojima smo ostvarili ulazak u prvu ligu. Kako nismo imali financijskih mogućnosti, jer nas Košarkaški savez Zagreba nije financijski prihvatio, odlučili smo potpuno pomladiti ekipu. Bez obzira na sve to rezultati su nam bolji od očekivanih s obzirom u kakvim uvjetima treniramo. Ako se ostvari obećanje spomenutog Saveza da nas financijski počinje pratiti, paralelno s tim rast će i naše ambicije.

– Zašto niste sudjelovali u A1 ligi mada ste dobili poziv?

– U devetom mjesecu smo trebali dati konačan odgovor hoćemo li sudjelovati u A1 ligi, ali smo odlučili da je bolje ne sudjelovati. Zbog kojekakvih događanja, ostali smo bez termina u dvorani te nam je A1 postala nedostupna. Srećom prebrodili smo najkriznije razdoblje u ŽKK Zagreb te sa vraćanjem termina i uz podršku Košarkaškog saveza Zagreb, a pogotovo Sportskog saveza Zagreba i gospodina Antunovića, klub se uz igranje A2 lige stabilizira sve više. Time i naše ambicije postaju sve veće.

– Osim seniorki koje igraju u A2 ligi, imate li mlađe dobne uzrasne kategorije?

ŽKK Zagreb: trener Jagatić, Krajinović, Zdunić, Grgurić, Soldo, Benović, Nosić, Bilić Pavlinović, Vlašić, Grizelj, Dedić, Breber, Crnjak.
ŽKK Zagreb: trener Jagatić, Krajinović, Zdunić, Grgurić, Soldo, Benović, Nosić, Bilić Pavlinović, Vlašić, Grizelj, Dedić, Breber, Crnjak.

– Cijeli klub nam živi na mladim igračicama, a naravno da smo dobar dio mladih igračica izgubili u kriznom razdoblju. Vraćanjem termina ponovo popunjavamo sve kategorije. I pred nama je veliki izazov da vratimo pravu slavu ŽKK Zagreb. Nastupamo u svim mlađim uzrasnim kategorijama. Kadetkinje su već na poluzavršnici prvenstva Hrvatske, a sa U17 igramo WABA ligu u kojoj smo prošle godine sa ovom ekipom igrali finale U15. U klubu postoji veći broj talentiranih mladih igračica koje treningom i kvalitetnim radom moraju uspjeti.

– Koji su vaši trenutno najveći problemi?

– Kao i svi klubovi u Zagrebu, a u najviše slučajeva i u Hrvatskoj, muku mučimo sa financijama, ali za razliku od drugih klubova mi nismo imali podršku Košarkaškog saveza Zagreba zbog problema koje je u tim odnosima ostavio nekadašnji ŽKK Novi Zagreb, a sa kojim mi nemamo nikakve veze. Sada će nam, uz podršku KSZ, biti mnogo lakše raditi i želja nam je biti zdrava sredina za razvoj mladih igračica sa ambicijama koje su u realnim okvirima.

Hoće li uspjeti održati se i napraviti jedan sasvim novi imidž kluba iz Trnskog, o kojem sanjaju,  dat će odgovore nove mlade košarkašice i treneri u klubu Gjuro Simon (seniorke i juniorke), Kristijan Jagatić (kadetkinje i mlađe kadetkinje), U12 Igor Radaković i Marija Jerković te Filip Meglaj, Predrag Rađenović te Željka Mešić.

Foto: Seniorke ŽKK Zagreba na jednoj od utakmica A2 lige /zkkzagreb