Pogled preko granice: Juniorke i kadetkinje Livna prvakinje Bosne i Hercegovine

Da ženska košarka prednjači u Livnu, barem kad su mlađe kategorije u pitanju, potvrdila je završnica prvenstva Bosne i Hercegovine u kojoj su mlade livanjske košarkašice ovog vikenda pokazale da im nema ravnih u Bosni i Hercegovini u kadetskom i juniorskom uzrastu. To su sa svojim trenerima, Edinom Doračićem i Slavkom Krištom, ostvarile: Dragica MihaljevićMatea ViskovićIlijana BandovAnita KrezoLara MihaljevićAndrea KrištoGabriela ViskovićMarija Maja PavićSara JurkićNikolina ŠarićAnđela GunjačaAna KrezoVeronika NakićTanja KelićMarina KelićIvana KasaloMaria JuričBožena PerićMagdalena BandovSlavica Tokić.

U  polufinalu kadetskog prvenstva BiH Livanjke su pobijedile zenički BH Start 46:41. Vodile su skoro cijelu utakmicu i uz nervozan završetak upisale zasluženu pobjedu. Najefikasnije su bile Gabriela Visković s 15 te Andrea Krišto s 14 postignutih poena.  Livno je finalnu utakmicu za kadetske prvakinje BiH igralo protiv Trebinja 03. U kvalitetnoj utakmici superiorne Livanjke su vodile cijelu utakmicu i slavile na kraju rezultatom 55:39. Najbolja u finalu bila je Marija Maja Pavić koja je postigla 16 poena i zajedno s ostatkom ekipe osigurala prvu, povijesnu medalju za ŽKK Livno.

U polufinalu juniorskog prvenstva BiH livanjske košarkašice su bez većih poteškoća savladale Basket Unu iz Novog Grada 61:20. U toj utakmici priliku za igru su dobile sve igračice pa je i najmlađa Ivana Kasalo (2001. godište) upisala svoje prve poene za ekipu. Odmah nakon kadetskog finala u glavnoj dvorani Skenderije livanjske juniorke igrale su finalnu utakmicu protiv sarajevskog Playoffa. Iako su bile umorne od kadetskog finala, te emotivno iscrpljene, smogle su snage te su favoriziranim Sarajkama demonstirale svu ljepotu košarke. Slavile su rezultatom 60:39. Najefikasnije su bile Sara Jurkić s 16 poena te Andrea Krišto s 15 poena.

Uspjesi ženske livanjske košarke za svaku pohvalu.  Treneri Doračić i Krišto izgradili su dobre temelje na kojima će nedvojbeno izrasti i ojačati i livanjska seniorska ženska košarka. Čestitamo!

Više možete pročitati ovdje.

Foto: Veliki uspjeh livanjske ženske košarke – Livanjske kadetkinje i juniorke prvakinje su BiH u sezoni 2014/15