Plamen prokockao prednost domaćeg terena. Ragusa povela 1:0

Da je košarka kolektivna igra pokazala je i prva utakmica finalne serije za prvakinje Hrvatske između Plamena iz Požege i Raguse iz Dubrovnika. Bio je to susret dvije energetski potpuno različite ekipe – Plamena koji je poprilično “zgasnio”, umjesto da se rasplamsao, i rastrčane, agresivne i poletne Raguse. Dvije-tri ponajbolje košarkašice Plamena – Ivezić, La Mama i Podrug – ne mogu same dobiti Ragusu, a u prvoj utakmici nisu imale nikakva suporta od suigračica. Podrug je ubacila 9 poena, a čitav ostatak ekipe samo 4 poena. Trica 0 od 10. Individualni učinak La Mame sa 31 poenom i 18 skokova (double-double) ovaj put nije nagrađen. Ivezić 18 poena također. Pobjeda je otišla na drugu stranu. Da bi se dobilo Ragusu mora čitava ekipa odigrati. Pogotovo da bi se dobilo Ragusu koja je na ovoj utakmici imala četiri košarkašice sa dvoznamenkastom realizacijom – Todorić 21, Miloglav 18, Stojanović 17 i Vrsaljko 14. K tome izvrsna Miloglav sa double-double učinkom (18 poena i 11 asistencija). Samo jedan skok nedostajao joj je za triple-double.

Plamen – Ragusa 62:79 (21:18, 12:18, 12:25, 17:18)

  • Plamen: Ivezić 18, Bašić 0, La. Hrmić 2, Kapinga 31, Podrug 9, Benić -, Bunčić -, Maričević 2, Bošković -, Kešljević -, Le. Hrmić 0, Berger -. Trener: Vladimir Englman
  • Ragusa: Stojanović 17, Čagalj 0, Miloglav 18, Todorić 21, Pavić 0, Putica 3, Kujundžić -, Vrsaljko 14, Majstorović 6, Ivanišević -. Trenerica: Cvetana Matić

Bez obzira što se za statistiku zna reći “statistika naša dika, što poželiš to naslika” – ona ipak pokazuje određene trendove pa tako i na ovoj utakmici. Plamen je imao za finale veliki broj pogrešaka – 22 u odnosu na 10 Ragusinih, 15 asistencija (samo Podrug sedam) u odnosu na 23 Ragusine, ukupna valorizacija Raguse (94) u odnosu na Plamen (66).

Cvetana Matić, trenerica Raguse: “Zbilja teška utakmica gdje je na početku Požega imala prednost i dominaciju, osobito u reketu sa La Mamom. Mi smo išli u tom smjeru zatvoriti ove ključne igrače, kreatore igre. To nam je bio cilj, evo uspjeli smo i otvorila nam se igra. Čestitke mojim curama na sjajnoj borbenosti, koncentraciji i pobjedi. Ovo je 1:0, idemo dalje. Nema fešte, nema slavlja dok se sve ne završi.”

Vladimir Englman, trener Plamena: “Prije svega čestitam Ragusi na pobjedi, na pristupu. Jednostavno se angažman njihovih igračica osjetio na terenu. Nismo bili dovoljno angažirani, a to nam se stalno događa. Kad povedemo, kad napravimo nekakvu razliku, mi se opustimo i više se ne možemo vratiti u ritam utakmice. Tako je bilo i danas. Previše pogrešaka – 22 izgubljene lopte, da nam samo tri igrača igraju ne možete dobiti utakmicu. Danas sestre Hrmić nisu postojale napadački na terenu, a obrambeno smo kao ekipa odigrali izuzetno loše. Energetski se nismo mogli vratiti, ostaju nam još najmanje dvije utakmice, vidjet ćemo što će biti u Dubrovniku.”

ŽENSKA KOŠARKA/Tihomir Begić

Foto: La Mama u akciji/sportalo.hr