Patricija Bura: Samo neka bude zdravlja

Ozljede su posljednju godinu dana Patriciju Buru odvojile od košarkaških terena. Nakon operacje prednjih križnih ligamenata usljedilo je naporno vrijeme rehabilitacije ove košarkašice koja je svoje prve košarkaške korake sa deset godina napravila u školi košarke Montmontaže, sadašnje Trešnjevke 2009, te potom nastavila karijeru u Medveščaku i sada u podgoričkoj Budućnosti.

– Sa Trešnjevkom si bila vrlo uspješna u mlađim uzrasnim kategorijama. Reci nam nešto o uspjesima koje si ostvarila?

– Od ostvarenih uspjeha u mlađedobnim kategorijama su dva srebra u kadetskom i dva zlata u juniorskim prvenstvima, te u regionalnoj ligi zlato u mlađekadetskoj i juniorskoj ligi  

– Odlazak iz Trešnjevke nije bio baš idiličan, bila si i suspendirana, kako gledaš na taj period svoje karijere danas?

– To je nešto što je iza mene, što sa vremenom gledam s pozitivne strane na ono što sam dobila. To je odlazak u Medu gdje sam imala priliku trenirati sa curama boljim od sebe pa tako i nadograditi svoju igru. 

– Koliko ti je vrijeme provedeno u Medveščaku značio u dodatnom igračkom razvoju i vraćanju samopouzdanja nakon teškog razdoblja u karijeri?

– Sa dolaskom u klub bila sam okružena drugačijom sredinom. U organiziran klub sa glavnim naglaskom na starije i iskusnije igračice od kojih sam mogla dalje napredovati. Kroz vrijeme uhvatila sam ritam igre i povjerenje suigračica što je rezultiralo zajedeničkim pobjedama i uspjesima i u prvenstvu Hrvatske i u Kupu. 

– Prošle sezone odlučila si se na dodatni iskorak u karijeri i odlazak  izvan Hrvatske. Prešla si u redove tadašnjeg regionalnog prvaka  Budućnosti iz Podgorice, no ni tamo početak nije bio bajan za tebe. Doživjela si ozljedu koljena zbog koje si rano okončala proteklu sezonu, kako si proživljavala te trenutke?

– Naravno da je to bilo teže razdoblje koje zahtjeva duži period oporavka, u mom slučaju nakon prednjih križnih i meniskusa se produžio oporavak i vraćanje u igru, gdje sam propustila dva kola na početku lige.

– Nakon dugotrajnog oporavka uspješno si se vratila na teren kako ocijenjuješ svoje dosadašnje igre u ovoj sezoni i koji su ciljevi kluba za ovu sezonu ?

– Na početku je bila prisutna nesigurnost i limitiranost pokreta što je i očekivano, ali kako je vrijeme odmicalo išlo je prema boljoj i sve slobodnijoj igri. Što se tiče ciljeva kluba za ovu sezonu, cilj je ulazak na final four i osvajanje regionalne lige

– Što smatraš svojom najvećom igračkom kvalitetom i što bi još željela popraviti u svojoj igri ?

– Teško je reći za najveću kvalitetu, pokušavam igrati ovisno na protivnika. Kako nemam ekstra visinu za peticu temeljim svoju igru na pokretljivosti, brzoj igri iz pika i čitanje igre. Naravno treba se raditi na svim segmentima igre i nadogradnji individualne kvalitete ali prvenstveno gledam igru kroz zajednički ritam.

– Imaš li igračkog uzora i tko bi to bio?

– Nemam nekog istaknutog, ali volim pogledati svakoga tko je u dobrom ritmu bez obzira na poziciju.

– Bila si članica svih reprezentativnih selekcija Hrvatske od najmlađih do seniorske. Jesi li pratila nastupe seniorske reprezentacije u kvalifikacijama za Eurobasket? I kakve su tvoje reprezentativne ambicije, nadaš li se povratku u kadar seniorske reprezentacije u budućnosti ?

– Jesam. Sad mi je u prvom planu da se vratim u potpunosti kako treba, da radim na sebi a kroz vrijeme će se vidjeti kako će sve biti. Nadam se uspjehu reprezentacije i da će se ostvariti zadani cilj.

– Gdje se vidiš u budućnosti i u kojim ligama bi jednog dana voljela igrati ?

– Želim se isprobati u boljim ligama. Sada je teško reći za budućnost što će biti, najbitnije da bude zdravlja.

Razgovarao: Krešimir Dabić

Foto: Patricija Bura dok je nosila dres Medveščaka / arhiva