Patricija Bura: Promašeni ziceri “bodu” oči

10.05.2018., Zagreb - Sportska sportska dvorana Pescenica, Prva zenska liga 2017-2018, treca finalna utakmica prvenstva Hrvatske za kosarkasice: ZKK Medvescak - ZKK Tresnjevka 2009. Patricia Bura. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Patricija Bura dobri je duh Medveščaka. Tiha i samozatajna u svakodnevnom životu ali pod koševima se pretvara u pravu gospodaricu reketa – i u napadu i u obrani. Posebno čime plijeni je leđna centarska igra protiv koje protivnice izlaze vrlo teško na kraj. Njezina igra u Medveščaku i reprezentativni seniorski status potvrda su da je ni svojedobna suspenzija i neigranje prvenstvenih utakmica nisu zakočili u razvoju. A kako je započela njezina košarkaška priča, na kakve je uspjehe i zapreke nailazila, kakve ima planove, ispričala je ekskluzivno za naš portal.
– Kako sam odmalena preferirala sportove, prvi izbor mi je bio između atletike i košarke. Prevagnula je košarka zbog brata koji je u to vrijeme trenirao. Počela sam trenirati u školi košarke Montmontaže.
Trešnjevka je bila njezin matični klub, tamo je poniknula i tamo u mlađim kategorijama započela nizati uspjehe pod nadzorom trenera Deana Nemeca.
– Osvojili smo kao mlađe kadetkinje prvenstvo Hrvatske i regionalnu ligu mlađih kadetkinja. U kadetskom uzrastu bile smo dva puta viceprvakinje Hrvatske, te u juniorima dva puta prvaci Hrvatske, jedanput brončani i prvaci u regionaloj ligi, nastavlja osobnu inventuru sportskih uspjeha Patricija Bura koja je svoj reprezentativni status prije današnjeg seniorskog gradila “po redu” – najprije kao kadetkinja pa potom i juniorska reprezentativka. Ta generacija nije ostvarila neki značajniji uspjeh, ali su u svim uzrastima uspjele Hrvatskoj sačuvati elitni eurospki razred – A Diviziju.
– Nisi “slavno” otišla iz Trešnjevke? Čak su te i suspendirali? Kako si sve to prihvatila i shvatila?
– Sve mi je to teško bilo palo, pogotovo što sam bila u neizvjesnosti što dalje ako neću moći igrati, ali sam pokušala gledati s pozitivne strane da sam došla u Medveščak, odličan klub koji je bio stepenica više u mojoj karijeri. Bila sam okružena predivnim ljudima koji su me usmjeravali uvijek prema naprijed. Od mojih suigračica do obitelji Perić, kojima se posebno zahvaljujem što su uvijek bili na raspolaganju i na pomoći, bez kojih sumnjam da bih više uopće igrala košarku.
– Kako su te prihvatili u Medveščaku i kako ti gledaš na tu sredinu? Često se govori da Medveščak funkcionira kao jedna velika složna obitelj?
– Odlično sam prihvaćena kao i sve druge cure. To je sredina gdje uprava ima razumijevanja za studiranje tako da pruža mogućnost svim igračicama paralelno studiranje i igranje.
 – Je li nakon svega dolazak u Medveščak bio tvoj igrački preporod?
– Mogu reći da jest, pogotovo jer sam bila okružena sa iskusnijim i boljim igračicama od kojih sam mogla dosta toga naučiti i trenera koji me vodio ovih godina i usmjeravao prema napretku.
I tako je Bura u tri posljednje sezone s Medveščakom tri puta bila na pobjedničkim postoljima. I u Kupu i u prvenstvu Hrvatske. Rekli bismo od “gnijezda do zvijezda”. Upitali smo je kako ona ocjenjuje finalnu seriju ovogodišnjeg prvenstva.
– U finalnoj seriji igrali smo protiv Trešnjevke, mlade i perspektivne ekipe, koja je pružila dobar otpor. Međutim, uz našu zajedničku igru, kvalitetu i iskustvo uspjeli smo ostvariti naš cilj a on je bio osvajanje i Kupa i prvenstva Hrvatske.
 – Ti i Todorić iz Medveščaka ste u seniorskoj reprezentaciji koju u 11. mjesecu ove godine čekaju dvije domaće utakmice od kojih izdvajamo onu posebno tešku protiv Italije! Dobijemo li Italiju, idemo na Europsko prvenstvo, izgubimo li – ne idemo! Što očekuješ?
– Očekujem pobjedu, treba dati sve od sebe i ne bi trebao izostati rezultat.
– Kakvi su tvoji budući planovi? Imaš li ambicija igrati negdje u inozemstvu?
– Imam želju otići van, vidjeti kako će to sve ići, naravno samo da bude zdravlja.
– A naša liga?
– Sada je Prva ženska liga slabija od onih prošlih sezona. Mnoge igračice odlaze van što dodatno osiromašuje ligu. Nema sponzora i klubovi se teško snalaze za financije.
– Imaš odličnu centarsku tehniku, leđno igranje, kretanje u reketu…Je li te to naučio Nemec u Trešnjevci?
– Tako je, centarsku tehniku me je naučio trener Nemec i zahvalna sam mu na tome.
– Mnogi te smatraju najperspektivnijom hrvatskom košarkašicom, najkompletnijom. Što bi ti na sebi ispravila?
– Osim promašenih zicera,  koji “bodu” u oči, htjela bi proširiti repertoar svoje napadačke igre. Moram postati napadački raznovrsnija.
Eto tako zbori najbolja centarska košarkašica Prve ženske lige Hrvatske. Nedvosmisleno, kratko i jasno kakva je i na terenu. Nema dvojbe da će uz postojan i stručan rad i dalje napredovati te puno još toga lijepog pokazati na parketima gdje ubuduće bude igrala.
Tihomir Begić
Foto: Patricija Bura u akciji u trećoj utakmici finalne serije / Snimio: G.Stanzl