Paralelni intervju: Kristina Benić i Jovana Vukoje, udarni tandem dubrovačke Raguse

Plasman Raguse, dubrovačkog ženskog košarkaškog kluba u finale Kupa Republike Hrvatske “Ružica Meglaj Rimac”, koji je prošlog vikenda odigran u Rijeci, najveći je uspjeh dubrovačke ženske košarke u njezinoj povijesti. Nikada do sada nisu bili u finalu. Najzaslužnije za ovaj iskorak dubrovačke ženske košarke dvije su dobre prijateljice na parketu i izvan njega, dvije odlične košarkašice – Kristina Tina Benić i Jovana Vukoje. I u Rijeci su bile najbolje i protivnicama je trebalo puno truda i muke zaustaviti ih. Njihove igre, rezultat i u Kupu i u prvenstvu Hrvatske, dubrovačka košarka i sve oko nje, bile su teme ovog našeg paralelnog intervjua.

– Kako ocjenjujete F4 Kupa Hrvatske u Rijeci? I igrački i organizacijski?

Vukoje: Što se organizacije Kupa Hrvatske tiče, imam samo riječi hvale. Vidi se da se domaćin maksimalno potrudio da se svi osjetimo dobrodošlo. Zaista su maksimalno profesionalno pristupili organizaciji, tako da su sve četiri ekipe mogle da se posvete samo košarci i utakmicama, bez smetnji. Košarkaški, svaka ekipa je svojim rezultatima – pobjedama u kvalifikacijama za završnicu Kupa – došla do F4 Kupa, tako da bih rekla da je ovo bio trenutni krem ženske košarke u Hrvatskoj.

Benić: U usporedbi sa organizacijama završnica hrvatskog Kupa, u kojima sam prije sudjelovala, mogu reći da je sve bilo na visokom nivou. Mislim da je organizator dobro obavio posao, šteta jedino što interes javnosti nije bio još malo veći. Što se tiče ekipa koje su nastupile, zasigurno su igrama opravdale svoj plasman na završnicu Kupa.

– Jeste li zadovoljni “srebrom zlatnog sjaja”?

Vukoje: Naravno da sam zadovoljna. Cijela sezona nam je bila prilično turbulentna, dosta povreda, odlasci igrača, a uz to činjenica da smo samim plasmanom na završnicu Kupa napravili istorijski uspjeh kluba, srebrna medalja je samo dodatni ponos za nas.

Benić: Zadovoljna sam, došli smo po medalju i uzeli smo je.

– Ambicije prije polaska u Rijeku iz Dubrovnika bile su veće ili…?

Vukoje: Jedine ambicije koje smo ponijeli iz Dubrovnika su bile da pokažemo i dokažemo svima koliko vrijedimo, koliko smo radile ove godine, da pružimo svoj maksimum tako da poslije svake utakmice izađemo ponosne, bez obzira na rezultat.

Benić: Ambicije prije polaska u Rijeku su iste kao one koje su nas vodile cijelu sezonu, a to je u svaku utakmicu ući hrabro i dati sve od sebe.

– Protiv Croatije 2006 ste utakmicu uspjele riješiti tek u četvrtoj četvrtini. Je li to bilo ono “lako ćemo” ili nešto drugo?

Vukoje: S obzirom da svakoj utakmici pristupamo kao da igramo finale, sistem “lako ćemo” sigurno nije bio u pitanju. Prije bih rekla da smo same sebi stavile pritisak da smo favoriti u toj utakmici, znali smo koji je ulog, a pritom, ekipa je mlada, bez iskustva sa finalnim turnirima u seniorkoj selekciji, pa se sve to odrazilo na našu igru. S druge strane Croatia je igrala znatno opuštenije, jer su znali da nemaju što da izgube, pa se to pretvorilo u jednu tešku i neizvjesnu utakmicu.

Benić: Mislim da utakmice na svakom F4 imaju određenu težinu i sigurno je da smo od silne želje za finalom stvorile mali pritisak što je rezultiralo da u utakmicu s Croatiom udjemo “pod kočnicom”. Poučene prvenstvenom utakmicom protiv Croatije u Zagrebu, nikako nismo mislile “lako ćemo”.

– Jovana Vukoje najbolji je strijelac A1 lige Hrvatske, ali i Kupa u Rijeci. Komentar?

Vukoje: Mislim da su moji poeni velikim dijelom zasluga svih djevojaka u timu, počevši od onih koje su na terenu i po 40. minuta do onih koje i ne dobijaju puno šansi da pokažu svoje vještine na terenu ove godine. Sve one mi daju maksimalnu podršku i povjerenje. Zato se i trudim da ih ne razočaram, pa na skoro svakoj utakmici imam valorizaciju veću od broja poena. Ne volim epitet “potrošač lopti”.

Benić: Da, definitivno zasluženo, jer osim što je vodeći strijelac, treća je po ukradenim loptama, četvrta po asistencijama, samim tim MVP prvenstva. Kompletan igrač, koji je u svakom trenutku na terenu sposoban sebi stvoriti situaciju za polaganje ili šut, i njezine brojke ove sezone rezultat su svega toga.

– Benićka i Vukoje odlično gađaju trice? Koji element košarkaške igre vam je najdraži?

Vukoje: Ja trojku doživljavam kao neko nužno sredstvo za završetak akcije, uvijek više volim da idem na prodor. Ipak, najdraže su mi tranzicije, polu-kontre, one situacije gdje brzina i dinamičnost igre dolaze do izražaja. A za Tinu znam da obožava trojke!

Benić: Da postoje desetke, bile bi desetke. Ovako su trice.

– Idemo na Prvenstvo Hrvatske. Još su samo tri kola do kraja. Prognoze? Kako bi se sve to moglo rasplesti?

Vukoje: Pa rekla bih da su se prva tri mjesta izdvojila još odavno, znači, Medveščak, Kvarner i mi, a za četvrto mjesto, koje se prilično zakomplikovalo, ne bih bila sigurna. Radije ću sačekati utakmice da vidim rasplet. Zadar definitivno diže formu kako se bliži kraj sezone, igraju disciplinovano, organizovano i borbeno, tako da će biti ozbiljan protivnik Puli koja je takođe jako nezgodna ekipa. Bit će znaimljivo.

Benić: Mislim da do kraja lige ne bi trebalo biti većih iznenađenja. Bit će zanimljiva borba za četvrto mjesto izmedju Zadra i Pule, gdje laganu prednost dajem Zadru.

– Tko je, po vama, najveće iznenađenje ovogodišnje A1 lige Hrvatske?

Vukoje: Gledajući rezultate i plasman od prošle godine, reklo bi se da je Kvarner iz Rijeke najveće iznenađenje. Međutim, imajući u vidu da su doveli više od pet igrača sa strane, moj konačan odgovor je (iako ce možda zvučati subjektivno) da je Ragusa najveće iznenađenje lige. Baš iz razloga što sam jedini stranac ja, a sve ostale djevojke su iz Grada.

Benić: Možda su na početku sezone rosteri i pobjede nekih ekipa bili iznenađenja, ali sada se situacija u prvenstvu već stabilizirala, pa favoriti u utakmicama opravdano nose taj epitet. Iako mislim da će biti podvig ukoliko bilo koja ekipa uspije oteti Medveščaku titulu prvaka države.

– Što očekujete od završnice Prvenstva Hrvatske i kakve su ambicije Raguse i vas kao nositeljica njezine igre? Puno toga ovisit će o vama dvjema.

Vukoje: Mislim da će u završnici presuditi kocentracija igračica, trenera, fizička priprema, i živci prije svega. Što se tiče ambicija Raguse, iste su kao u završnici Kupa. Idemo da vidimo koliko daleko možemo stići. Ako možemo do zlatne medalje, idemo tamo. Nema kalkulacija, vaganja, svaka utakmica, svaki minut utakmice računamo kao da je najbitniji i najpresudniji.

Benić: Kao što sam već rekla, ambicije kluba i mene osobno se svode na svaku utakmicu zasebno. Iz svake utakmice izaći zadovoljno jer si dao sve od sebe.

– Koliko će vam u pohodu na naslov nedostajati Ivona Bogoje?

Vukoje: Bogoje je bila jedan od najbitnijih dijelova našeg tima, i njen odlazak je znatno poljuljao sva naša očekivanja i prognoze. Činjenica je, da je npr. ona sada tu sa nama, mi bi znatno sigurnije i sa mnogo više samopouzdanja išli ka doigravanju za prvaka, ali opet smo i bez nje uspjeli da konsolidujemo ekipu, zbijemo redove, i tu prazninu popunimo.

Benić: Ivona Bogoje bila je većinu sezone stub naše obrane i problem svim ekipama u reketu. Do sada se već moglo primjetiti koliko nam fali, jer je njezina dominantnost u reketu puno olakšavala vanjskoj liniji, kako u obrani tako u napadu. Međutim, Anela i Kate su shvatile da moraju preuzeti veliku odgovornost na sebe i da ono što je Ivona imala (visinu, snagu i skok) mogu nadoknaditi svojom voljom i borbenošću.

– Stječe se dojam da Ragusa ima odličnu samo vanjsku liniju. Međutim, hoće li to biti dovoljno za utakmice koje predstoje na putu do naslova prvakinja u ovoj sezoni?

Vukoje: Ne znam da li će biti dovoljno, ali sve što možemo je da pokušamo iz sve snage da dokažemo da će biti. Naši centri nisu toliko iskusni na svojim pozicijama, muče ih povrede, ali su isto tako u najjačim utakmicama ove sezone (protiv Medveščaka i Kvarnera) pokazale da su jedne od najbitnijih karika u timu. Uostalom, postoje i timovi u ligi koji su jači na centarskim pozicijama, a znatno slabiji na bekovskim, pa i dalje odlično kotiraju na tabeli. Tako da, sve je stvar tima, timskog rada i duha, sve se da nadoknaditi.

Benić: Naša vanjska linija možda ima više igračkog iskustva, ali košarka se igra pet na pet i upravo zato što se svi dobro poznajemo i razumijemo, svaki igrač u našoj ekipi je bitan. Sve skupa će biti dovoljno da se sve ekipe dobro oznoje protiv nas.

–  Šta kažete o renesansi dubrovačke ženske košarke? Što se to dogodilo? Tko je najzaslužniji?

Vukoje: Dubrovnik je stalno prisutan u ženskoj košarci, godinama unazad. Postoji neki sistem u kom se ambicije formiraju u skladu sa mogućnostima. Međutim, trener Kitin je ove godine odlično složio tim, pružio nam svoje puno povjerenje, i mi mu to vraćamo. Tako da, rekla bih, da je on jedan od najbitnijih faktora, jer je uz tim od samog osnivanja, pa do sada.

Benić: Uz sav trud koji trener Kitin ulaže sve ove godine da bi klub bio što uspješniji, ove sezone stvari su se posložile da roster čine uglavnom domaće cure pojačane Jovanom. Tu je Kate Popović koja studira ovdje pa je i ona ‘domaća’. Naporan rad i dobra kemija u ekipi najveći su razlozi za dobre rezultate.

– Budući planovi? Vaši osobno ali i dubrovačke košarke? Kuda bi ona u novoj sezoni (u budućnosti) mogla ići?

Vukoje: Što se tiče ličnih planova, sve o čemu razmišljam jeste play off i što viši plasman mog tima, a što se tiče dubrovačke košarke, čini mi se da je jedini plan da se ide napred, korak po korak, iz godine u godinu.

Benić: U klubu kažu da je plan ići ‘skalin po skalin’ i sudeći po tome košarka bi morala rasti. Moji osobni i trenutni planovi vezani su uz Ragusu do kraja sezone, a o budućim planovima ne razmišljam dok ne završi play off.

– Jeste li zadovoljne kvalitetom A1 lige Hrvatske i kako inače vidite tu ligu?

Vukoje: Iako ima par timova koji su zbog finansijske situacije znatno pali u odnosu na svoje prethodne godine, rekla bih da je kvalitet lige prilično dobar. Nema puno dominantnih timova koji izgrade vrh tabele, a ostali timovi se bore za donji deo tabele. Svako može svakog iznenaditi, što su Zadar i Split pokazali, pa čak i Croatia u kvalifikacijama za Kup. Kvalitet lige je visok ako ima više dobrih timova, ne samo jedan ili dva koji imaju sredstva i igraju jake lige pored domaćih.

Benić: Kvaliteta lige je možda malo slabija u odnosu na prijašnje godine, ali ekipe su sada ravnopravnije i samim tim je prvenstvo zanimljivije. Šteta što interes sponzora i javnosti nije veći.

– Reprezentacija, Kristina? Ti i Carmen Miloglav ste dobile pozive izbornika Turića? Ide EuroBasket 2015. Igramo u Mađarskoj, kakva su očekivanja? Šta o tome misli Vukoje?

Vukoje: Mislim da su obe pokazale kroz sezonu da su su stanju da nose na leđima tim, i to tim koji se bori za prvaka. Igrati po 40. minuta skoro 20. utakmica je jako iscrpljujuće i činjenica da njihova igra ne oscilira tokom sezone, govori da su spremne da se bore za prvih 12. koje će braniti boje Hrvatske na Evropskom prvenstvu. Ne sumnjam ni najmanje da će opravdati povjerenje selektora Hrvatske.

Benić: Kad je reprezentacija u pitanju, odgovor je uvijek isti. Braniti boje svoje zemlje je čast i privilegija i ako se Carmen i ja nađemo među tih 12, sigurno ćemo dati sve od sebe kako bi reprezentacija postigla što bolji plasman na EuroBasketu. U svakom slučaju vjerujem da Hrvatska ove godine može postići veliki uspjeh.

– Šta mislite jedna o drugoj? Koje su najveće sportske i ljudske vrijednosti jedne i druge?

Vukoje: Tina i ja se poznajemo vec 5 godina, od sezone u kojoj smo zajedno branile boje Lupe Promotion. Sama činjenica da se već pet godina intezivno družimo govori dosta o tome koliko je cijenim i poštujem kao osobu. A košarkaški, svako voli, naravno i ja, da ima pored sebe nekog sa dugim rukama, za koga znate da će uhvatiti svaku loptu i baciti vam je u kontru da date koš.

Benić: Možda ste više upoznati s njenim brojkama ove sezone, ali ona je puno više od toga. Osoba je koja je na terenu i izvan njega uvijek spremna izvući ono najbolje iz ljudi i pozitivno iz svake situacije. Kada na njenu igračku kvalitetu dodate njenu vedrinu i osmijeh, prirodno joj se nameće uloga vođe, pa je po mom mišljenju osoba i igračica koja bi svakoj ekipi bila dobitak.

– Kako je došlo do angažmana Vukoje u Ragusu? Jesi li zadovoljna i hoćeš li ostati u gradu podno Srđa?

Vukoje: Sa Tinom, Marijom Nenadom i Ivonom Bogoje se družim već dugo, tako da su u vrijeme kad su dogovarale svoj dolazak u Ragusu znale da još uvijek nemam tim, predložile su me treneru Kitinu i direktoru kluba Stojanu Kovačeviću, oni su mi se javili, i lako smo se dogovorili. Što se tiče ostanka u Gradu, još nismo pričali zvanično, ali to su stvari o kojima se priča poslije odigranog prvenstva. Sad sam samo skocentrisana na završnicu. Ja lično sam se zaljubila u Dubrovnik, osjećam se kao da sam kod kuće tako da ne bih imala ništa protiv toga da ostanem. Ipak, tu ima još stvari od kojih zavisi dogovor, pa ćemo vidjeti poslije play offa.

Benić: Spletom okolnosti nije imala dogovoren angažman u trenutku kada smo Ivona i ja razgovarale s Ragusom. Uz njen pristanak predložile smo je klubu i nije trebalo dugo da se dogovore.

– Poruka javnosti za kraj. Nešto što želite reći, a to u pitanjima nisam dotaknuo.

Vukoje: Mislim da je Ragusa ove godine pokazala da bez obzira na probleme i nedostatke, angažovanjem i timskim duhom može da se dođe do medalje i uspjeha, a to je naša poruka sportskoj javnosti. Timski rad, zalaganje i uživanje na terenu uvijek donesu rezultat.

Benić: Jovana je sve rekla.

Tihomir Begić

Foto: Jovana Vukoje i Kristina Benić u dvorani Centar Zamet Rijeka /  HKS