Paralelni intervju: Ana Petrak i Josipa Silov iz najbolje petorke Europskog prvenstva u Izraelu

Niti jedna reprezentacija na Europskom prvenstvu djevojaka do 20 godina (U20) u Izraelu, osim Hrvatske, nije imala dvije košarkašice u najboljoj postavi, odnosno najboljoj petorki cijelog prvenstva B Divizije. Ana Petrak i Josipa Silov. Petrak brza kao vjetar s igrom punom štoseva i igračkog vica koji plijene i zbog kojih se dolazi gledati košarka i Josipa Silov, odvažna tricašica, šuter bez mane i straha i kad je najneizvjesnije. Kad treba imati petlju. Jednostavno, takav se treba roditi. Uhvatili smo ih na zasluženom odmoru da ekskluzivno s nama podijele dojmove o nedavno završenom prvenstvu na kojem su se popele na postolje koje je nosilo veliki i značajni ulog – ulazak Hrvatske u A Diviziju i brončanu medalju.

1. Što za tebe znači brončana medalja i plasman Hrvatske u Prvu europsku ligu za košarkašice?

 • Petrak: Ulazak u A diviziju i brončana medalja za mene znače jako puno. Samo su dokaz kakva smo ekipa bili.
 • Silov: Smatram da je ovo jedan veliki uspjeh ne samo za mene nego i za cijelu hrvatsku žensku košarku. Za mene ovo znači jako puno i jako se radujem što ću dogodine opet zaigrati u A diviziji koju smo izborili.

2. Obje ste u najboljoj petorci prvenstva. Jeste li time ugodno iznenađeni?

 • Patrak: Što se tiče priznanja prve petorke Europskog prvenstva, za mene je to bilo ugodno iznenađenje. Naravno da mi znači i pokazatelj je kolike su moje mogućnosti.
 • Silov: Naravno da sam ugodno iznenađena. Iskreno, nisam očekivala da ću bit uvrštena u petorku pa je ovo za mene bilo pravo iznenađenje.

3. Što kažete za ekipu? Koje su njene najveće vrijednosti?

 • Petrak: Iskreno, malo tko je vjerovao u nas, ali to je očito uvijek tako kada nema određenih igračica. Nas je to još više motiviralo da dokažemo da se i uz ovakav roster može puno postići. Bile smo stvarno dobra ekipa, igrale kao jedno, bez međusobnih nadmetanja.
 • Silov: Napomenila sam već nekoliko puta da nikad nisam imala čast biti u boljoj ekipi… Disali smo kao jedno…Cure i cijeli stručni stožer su bili puni entuzijazma i cijelo vrijeme smo bili svi za jednog i jedan za sve. Nitko u niti jednom trenutku nije bio egoističan nego nam je cijelo vrijeme  bio najbitniji timski rad!

4. A trenerica Linda? Veliki je motivator i imala je vjere u vas sve?

 • Petrak: Što se tiče trenerice Linde, ali i ostatka našeg stručnog stožera, bili su korektni prema nama. Pružali su nam konstantnu podršku i vjerovali su u nas.
 • Silov: Trenerica Linda je bila naša zvijezda vodilja na cijelom putu. Ona je bila naš glavni motivator i niti u jednom trenu nije posumnjala u nas! Bila je uz nas do samog kraja. Osoba sa velikim srcem!

5. Što si osjećala kad si bila na pobjedničkom postolju?

 • Petrak: Kada smo stajali na pobjedničkom postolju, osjećaj je bio fenomenalan. Veselja i radosti svakako nije nedostajalo. Pozitivan je osjećaj biti okružen ljudima koji su od početka vjerovali u ovu ekipu i u postizanje našega cilja.
 • Silov: Već par prethodnih godina bila sam na europskim prvenstvima, ali nikada nisam imala priliku stajati na tronu. Što da Vam kažem …osjećaj je jednostavno poseban, sav rad je izašao na naplatu i takvu sreću i uspjeh nikada neću moći zaboraviti!

6. Ana Petrak, Medveščakov vjetar? Otkud toliko energije i vica u tvojoj igri? Rijetke su takve košarkašice?

 • Petrak: A eto, imam tu brzinu koju moram maksimalno iskoristiti u igri. Oni koji su me gledali kako igram, znaju da nekada i previše puta dodajem loptu iako sam sama na ziceru ili šutu…ali eto, volim asistirati i što više razigrati ekipu.

7. Josipa Silov, najbolji strijelac Hrvatske – voliš opaliti tricu i kad je “najgušće”?

 • Silov: Mogu slobodno reći da kod šuta imam i viška samopouzdanja i uvijek sam spremna ispaliti tricu. Pogotovo ako sam sama nikada se neću predomišljati. Makar prije toga imala 0/10. Naravno da volim i prodirati, ali ništa me u igri ne usrećuje kao šut.

8. Josipa, kako ti vidiš igru Ane Petrak?

 • Silov: Ana Petrak je jedna nevjerojatna igračina. Uvijek kažem, ona je rođeni plej i svaki put zna na pravi način razigrati ekipu. Jednostavno igrač koji svojim razigravanjem čini suigračice boljim!

9. A što Ana Petrak kaže na igru Josipe Silov?

 • Petrak: Prvenstveno, Josipa je veliki radnik. Jako se trudi, naporno trenira i baš je posvećena košarci i napredovanju. Svi znamo da joj je šut za tri poena najjača karika, ali mi je još draže kada napravi prodor ili dobro razigravanje na nekoga, da dokaže da nije samo “običan” šuter.

10. Kuda ćete dogodine?

 • Petrak: Što se tiće igranja košarke dogodine, ostajem u istom klubu – ŽKK Medvešćaku.
 • Silov: Nastaviti ću igrati Prvu ligu u ŽKK Splitu.

Nema dvojbe da će se o ovim curama još dosta toga lijepog košarkaškog čuti i vidjeti. Njihovo vrijeme tek dolazi. Naravno da ćemo ih pratiti u njihovu košarkaškom rastu i biti im medijska potpora na tom putu. Na kraju nam i na naš račun rekoše kako su zadovoljne kako smo ih pratili na prvenstvu u Izraelu te da su im čak pojedini komentari naših čitatelja davali snage i dodatnih motiva pa sve do zabrinutosti zašto se neki odjednom više ne javljaju.

Tihomir Begić

Foto: Josipa Silov (lijevo) i Ana Petrak (desno), hrvatske mlade reprezentativke iz najbolje petorke Europskog prvenstva B Divizije u Izraelu / fiba.com