Ovog vikenda kreće nova sezona Prve ženske košarkaške lige Hrvatske

Ovaj vikend, 6. i 7. listopada, utakmicama prvog kola kreće nova košarkaška sezona za žene. Kreće natjecanje u Prvoj ženskoj ligi u kojoj će se za hrvatski košarkaški primat među košarkašicama započeti boriti 12 ekipa – Medveščak (Zagreb) – aktualne prvakinje Hrvatske i pobjednice Kupa “Ružica Meglaj Rimac”, Šibenik, Pula, Zadar, Brod na Savi (Slavonski Brod), Ragusa (Dubrovnik), Podravac Gigant (Virje), Trešnjevka 2009 (Zagreb), Plamen Požega (Požega) i Zagreb. Evo rasporeda utakmica 1. kola:

Subota, 6. listopada 2018. godine

  • Šibenik: Šibenik – Pula (ŠD “Baldekin”, početak u 20.15 sati )
  • Zadar: Zadar – Brod na Savi (Dvorana 3 SC “Višnjik”, početak u 19 sati)
  • Dubrovnik: Ragusa – Medveščak (ŠD “Gospino polje”, početak u 18 sati)
  • Split: Split – Mursa (SC Gripe, početak u 15.45 sati)

Nedjelja, 7. listopada 2018. godine

  • Virje: Podravac Gigant – Trešnjevka 2009 (Školsko sportska dvorana u Virju, početak u 18 sati)
  • Požega: Plamen Požega – Zagreb (Sportska dvorana “Tomislav Pirc”, početak u 18 sati)

Evo nekih trenerskih razmišljanja što očekuju od sezone koja počinje, a koja su dali za službeni portal Hrvatskog košarkaškog saveza.

Boran Grgin (Split): “Imamo dosta promjena u rosteru u odnosu na prošlu godinu, ulazimo u sezonu bez 5 najiskusnijih igračica od prošle godine (Katarina i Maja Puljić, Antonija Chiabov, Marijana Mamić, Emanuela Salopek) tako da što se tiče mogućeg plasmana ne želim stvarati nikakav pritisak na ekipu. Dobro radimo, sve su cure karakterne i odradile su odlično pripremni period. U stručnom stožeru nam se pridružio Šime Vidaković, tako da sam nakon dugo godina dobio pomoćnika, a kako mu je specijalnost kondicijska priprema sigurno je da ćemo na tom planu biti na vrhunskom nivou i da će nam forma rasti kako prvenstvo bude odmicalo. Jedini zadatak koji smo stavili pred igračice je da svaki trening i svaku utakmicu daju sve od sebe pa vjerujemo da uz pravi pristup i profesionalni odnos prema radu ni rezultati neće izostati.”

Ivan Đukić, (Pula): “Pula ulazi u novu sezonu s tri nove igračice – Ivana Tikvić, Sara Simović i Lorena Mršić, što nam daje dobru poziciju da i ove godine sačuvamo prvoligaški status i nadam se da ćemo to ostvariti do završetka prvog dijela. Nadam se da broj seniorki u sastavu, pritom mislim na one starije od 20 godina, a mi ih imamo samo 9, neće biti otežavajući faktor pri izvršavanju našeg cilja, a to je što lakši opstanak. Kao prve favorite za osvajanje trofeja vidim Trešnjevku i Medveščak, a tu bi se mogli uključiti i Split koji je doveo veći broj novih igračica i Dubrovnik, mada je ostao bez mog dragog prijatelja trenera Kitina. Ako bude sreće možda ćemo i mi nekome pomrsiti konce. Ostale ekipe će se boriti da izbjegnu dva mjesta koje vode u drugu ligu i ono meni nekad najdraže mjesto, deveto koje vodi u dodatne kvalifikacije za opstanak. Svim klubovima želim što uspješniju sezonu uz što manje problema.”

Dean Nemec (Trešnjevka 2009): “Smatram da ćemo u ovoj sezoni, s igračicama koje smo doveli, biti konkurentniji za osvajanje prvog mjesta nego što smo bili proteklih sezona. Iako smo u posljednje dvije sezone igrali u završnici Prve ženske lige i jedno finale Kupa, mislim da smo ove godine oformili ekipu koja će napraviti iskorak prema osvajanju naslova. Igračice koje su se priključile su Teodora Popović, 2001. godište, kadetska reprezentativka Srbije, zatim Sofia Bilikova, juniorska reprezentativka Slovačke. Tu je i Maria Estela Royo Torres koja je ’86. godište i najstarija igračica ekipe i igrala je za mlađe dobne reprezentacije Španjolske. Zadnje pojačanje je Cassidy Clark, Amerikanka koja je igrala NCAA ligu.”

 Neven Periša, predsjednik ŽKK Šibenik: “Svaka sezona za nas je novi izazov jer nam početkom nove studentske godine uvijek odlazi nekoliko igračica. Najteže će biti nadomjestiti Klaudiu Perišu koja je otišla u inozemstvo (Poljska), ali kao i uvijek, mi ćemo nastojati prikazati se u što boljem svjetlu uz igračice koje su nam pristupile (Ina Marin, Marta Erslan, Antonija Chiabov, te dvije mlade igračice iz ŽKK Vodice Bruna Obratov i Lorena Mihić) uz kadar koji je ostao od prošle sezone. Ove godine je liga, čini mi se, jača nego prošlih godina jer prateći rostere ostalih ekipa vidimo kako su se dobro pojačali te kako će sezona s obzirom da ispadaju tri ekipe biti jako zanimljiva. Ako naše igračice budu zdrave i budemo kompletni vjerujemo kako ostanak ne bi smio doći u pitanje, a za ono nešto više morat ćemo uložiti mnogo rada i truda s obzirom na kvalitetu ostalih ekipa.”

Vladimir Englman, predsjednik ŽKK Plamen Požega: “Očekivanje u novoj sezoni je da preživimo. S obzirom da iz lige ispadaju 4 ekipe cilj je izbjeći prije svega jedno od tri posljednja mjesta koja znače izravno ispadanje, a ako je moguće i to četvrto koje znači kvalifikacije. Kvalifikacije se igraju mjesec dana nakon posljednjeg kola i vrlo su nezgodne jer se čitavu ekipu mora držati u pogonu svo to vrijeme. Ono što je vezano za stanje ekipe nije dobro, ostali smo praktično bez čitave petorke, to niti jedna ekipa ne bi mogla izdržati. Sestre Lovrić i Kristina Soldo su nam bili nositelji igre, Nura Halimić se vratila u Bosnu, Pandža je vjerojatno u Zaprešiću, a uz to Šegota vjerojatno više neće igrati i još dvije cure koje vjerojatno neće igrati, odnosno ne pojavljuju se na treninzima. Dakle, mi smo zapravo ostali na tri seniorke i dvije juniorke. Pitanje je šta će biti s Pejkovskom koja se vraća nakon ozljede, ali joj se sada pojavljuju druge ozljede. Pitanje je hoćemo li još koju igračicu uspjeti dovesti i kakve će kvalitete biti. Jednostavno, ostaje nam grčevita borba za ostanak.”

Braslav Turić, trener Medveščaka: “Na kraju prošle sezone smo ostali bez 3 igračice iz petorke (Bura, Radoš, Borović)  te Tonie Uzelac. Za nas je to jedna nova situacija i nadam se da ćemo je uspješno prebroditi i opet biti u vrhu te se boriti za najviša odličja. Ove sezone su nam u klub došle 3 nove igračice: Mrdalj i Strize iz ŽKK Šibenik, Skoric iz ŽKK Vodice, a iz Španjolske  nam se vratila Anja Majstorović. Mislim da će liga ove godine biti vrlo izjednačena u borbi za vrh. Osim nas, tu vidim Trešnjevku (s dosta inozemnih pojačanja), Pulu (s dolaskom Ivane Tikvić), Split (s Teom Buzov i Ninom Dedić) te Ragusu, usprkos nekom turbulencijama koje se kod njih trenutno događaju.”

Dražen Rimarčuk, trener Broda na Savi: “Ova sezona za Brod na Savi će biti izuzetno zahtjevna budući da smo ostali bez velikog broja seniorki (Marina Ćurković, Ana Kolar, Mihaela Lazić) koje su uz Ellu Đukić bile nositeljice naše igre u prošloj sezoni. Mihaela Lazić je, na primjer, dvije godine za redom bila najbolji strijelac Prve lige i to ne možemo nadoknaditi. Uz 5 seniorki predvođeni najiskusnijom Ellom Đukić iskoristit ćemo ovu sezonu za daljnji napredak mladih igračica, a raduje nas povratak u klub sestara Poljac (Edita i Ema) koje će nam biti pomoć u odnosu na prošlu sezonu. Budući se Prva ženska liga smanjuje, 3 ili 4 kluba ove godine ispadaju, mi nemamo iluzija i naš cilj će biti razigrati mlade igračice i omogućiti im napredak kroz kvalitetne treninge i utakmice, a na dobrobit budućnosti hrvatske ženske košarke.”

ŽKK Zagreb će ove sezone, u svojoj dvadesetogodišnjoj povijesti, prvi puta zaigrati u Prvoj ženskoj ligi. Dva su temeljna cilja koja ove sezone žele postići: osigurati opstanak u ligi i omogućiti promociju nekoj od igračica iz našeg omladinskog pogona.

Gjuro Simon, trener Zagreba: “Pohvalio bih atmosferu i trud koje djevojke ulažu kako bi što spremniji ušli u vrlo zahtjevnu ligu. Najbolji pokazatelj dobre atmosfere je ostanak svih igračica u kluba nakon uspješno odigranih kvalifikacija. Uz to dodatno smo pojačali roster sa pet kvalitetnih igračica i još boljih osoba, jer su klubu pristupile Marijana Mamić i Emanuela Salopek iz Splita, Lea Hajdin iz Pule, Nikolina Macan iz Medveščaka i Matilda Sorić iz Trešnjevke.  Sigurno je da će nam trebati izvjesno vrijeme da se uigramo, ali moj zadatak kao trenera je da od prvog kola izgledamo kao momčad koja na terenu u svakom času zna što želi.”

Foto: Kreće sezona – s utakmice Pula – Split na međunarodnom turniru Ružice i Stjepana Šešelje u Puli / Snimio: Alen Vojvodić