Osvrt na polusezonu A1 lige

ljestve(Ljestvica A1 ženske košarkaške lige Hrvatske. HRT teletekst)

Prvi dio sezone u A1 ligi završen je sa stopostotnim učinkom aktualnih prvakinja Hrvatske – Medveščaka. Bez obzira što je u prijelaznom razdoblju ostao bez dvije standardne košarkašice iz prve petorke – Nine Premasunac i Ružice Džankić, koje su otišle u inozemstvo – Medveščak i ove sezone ekspresno ide prema obrani naslova prvakinja. I Kupa Hrvatske. Udarne snage Medekica su iskusna Iva Borović, ove sezone efikasna Anja Majstorović, Patricija Bura, Iva Todorić, Marija Radoš, Matea Tadić… Uzimajući u obzir sve okolnosti najbolje hrvatske lige, bilo bi pravo čudo da Medveščak ponovo ne obrani osvojene naslove koje krase njegove klupske prostorije. Prvenstvo već treću godinu zaredom, a Kup drugu.

Trešnjevka je drugoplasirana i kad “zapne” mlađima, tu je Ana Lelas, košarkašica sa ogromnim reprezentativnim i internacionalnim iskusvom, koja rješava sve probleme i pobjedničku točku Trešnjevke 2009 stavlja na kraju. Devet pobjeda i samo jedan poraz u deset utakmica čvrsto ih je pozicionirao na drugo mjesto, odmah iza Medveščaka od kojeg su jedino i poraženi.

Iznenađujuće dobar plasmann ostvario je lanjski finalist prvenstva Hrvatske Zadar sa sedam pobjeda i tri poraza, kao i dubrovačka Ragusa s pobjedom manje i porazom više. Svatko tko je mislio da će novajlije u A1 ligi igrati sporednu ulogu, grdno se prevario. Sa pedeset postotnim učinkom (pet pobjeda i pet poraza) na petom su mjestu “Plamene” košarkašice trenera Vladimira Englmana iz Požege predvođene iskusnom Sandrom Mandir te sestrama Lovrić i Vojtulek, a na sedmom Podravac Gigant Ivice Molnara uglavnom oslonjen na domaće podravske snage i košarkaško znanje setara Šimunić i Bukovčan. Između njih na ljestvici je Đukićeva Pula Črnja Tours koja se na krilima reprezentativke Lee Miletić, potom sve bolje Ivane Đukić, Tee Đikić i Maje Ramljak diže iz utakmice u utakmicu.

Split i Šibeni su u donjem dijelu prvenstvene ljestvice, što je negativno iznenađenje, ali je to vjerojatno i odraz stanja u kojem iz ovih klubova djevojke odlaze u druge sredine, a njima preostaje konstantno podmlađivanje koje ne može odmah i donijeti zadovoljavajući rezultat. Žrtva stalnog rada s mlađim uzrastima i njihova sustavnog uključivanja u najbolje ekipe trebala bi za koju godinu donijeti pomake nabolje.

Na pretposljednjem mjestu je zagrebačka Croatia 2006, na mnogim utakmicama sa jednoznamenkastim brojem košarkašica u ekipi, sa tek jednom pobjedom i Marijanom Mamić i Martinom Šuster koje iskustvom i kvalitetom odskaču u toj ekipi pred kojom je i sila organizacijskih poslova ali i onih financijske prirode koji opterećuju stabilnost ekipi s Pešćenice. Brod na Savi se nakon dobrog nastupa u prvoj prvoligaškoj sezoni očito “ispuhao”. Nakon odlaska u “sportsku mirovinu” određenog broja iskusnih slavonskobrodskih košarkašica, u toj ekipi se sve vrti oko mlađahme Mihaele Lazić koja sama ne može.

Kvaliteta lige jest manja u odnosu na prošlu, kao što je i prošla bila lošija u odnosu na pretprošlu, i sve upućuje da će i sljedeća biti stepenicu niže. No, i u takvim okolnostima, kada se iz gotovo svih ekipa vrlo rano odlazi u inozemstvo, klubovi su izjednačeniji pa time i prvenstvo nije baš neinteresantno kakva su bila skeptična predviđanja na startu.

Foto: ŽKK Medveščak bez poraza u prvom dijelu prvenstva / zkkmedvescak.com