Osvrt na mlađekadetsko prvenstvo Hrvatske iz pera našeg suradnika

Specijalno oko našeg portala pratilo je sve utakmice na završnom tuirniru prvenstva Hrvatske za mlađe kadetkinje, snimalo kakva je perspektiva hrvatsdke ženske košarke, koje cure rođene 2002. godine i mlađe dolaze u prvi plan i evo što je vidjelo. Analiza od osmog do prvog mjesta.

8. mjesto – ŽKK FSV  Najmlađa ekipa na turniru i nisu uspjeli zabilježiti niti jednu pobjedu. Cure iz Rijeke su vidjele gdje su u odnosu na konkurenciju i uz puno rada imaju mogućnosti za napredak. Problem je nedostatak konkurencije i jače lige u regiji zapad. Treneri Franjo Šiljeg i Marin Mijaljević vrijedno rade i rezultat neće izostati. Više od ostalih su pokazale Lea Orešković i Elena Bašić

7. mjesto – ŽKK Radost   Prije dvije godine igrali su u finalu U-12 prvenstva protiv Medveščaka, a trenutno su najbolja ekipa regije sjever. Ovaj rezultat možda izgleda kao neuspjeh, ali ako se detaljnije sagleda, malo je falilo za viši plasman. Jedna košarkaška četvrtina. U utakmici sa Vodicama su pokazale karakter i potencijal, te su odškrinule vrata visokog plasmana. Međutim, zadnja četvrtina protiv Lovrekica je to sve odnijela, jer je umor zbog teške utakmice prethodnog dana učinio svoje. Nosioci ekipe su Simona Zdolec i Karla Škoda, a potencijal je pokazala Nika Rodek (04′)

6. mjesto – ŽKK Lovrekice   Ekipa iz Petrinje je plasmanom na završnicu ostvarila najveći uspjeh u relativno kratkoj povijesti kluba. Sve ostalo je bilo bonus. Protiv Vodica su fenomenalno počele, kasnije su pale zbog prevelike razlike u skokovima. Protiv objektivno jače Trešnjevke 2009 se nije moglo, ali su pokazale pravo lice na utakmici protiv Radosti. U zadnju četvrtinu su ušle sa -1, ali tu su četvrtinu dobile sa 16:6. U utakmici za plasman, Rhea je ipak više pokazala. Prvo ime ekipe je Emanuela Šimić, ali zbog ozljede koljena nije pokazala sve što može, a tu su još dobre Matea Žugaj i Lara Krpić. Mladi trener Ivan Boras je na dobrom putu.

5. mjesto – ŽKK Rhea   Imoćanke su se vratile na završne turnire sa stilom. Agresivna i brza igra je bila njihov „forte“. Od ekipe iz Broda su izgubile na startu, FSV su dobile uvjerljivo. Usprkos visokom porazu od Medveščaka u grupnom dijelu natjecanja, na toj utakmici su bile ravnopravan protivnik kasnijem prvaku do sredine treće četvrtine. U utakmici za plasman su bile uvjerljive protiv Lovrekica i sa pobjedom završile ovaj završni turnir. Zasluženo. Krasi ih timska igra, a od ostalih cura malo se izdvajaju BubaloPetra Kolovrat i Andreja Kukavica. Ekipa sa potencijalom.

4. mjesto – ŽKK Vodice   Od Vodičanki smo navikli na visoke plasmane. Ipak, moramo priznati da je ovaj puta rezultat bolji od prikazane igre. Tijekom svake utakmice su imale oscilacija od dobre igre prema lošoj i obratno, a cijeli turnir su se mučile sa šutom. Jezgru ekipe sačinjavaju cure rođene 2003. godine, pa se to može razumjeti. Prvi puta to nije bila igra sa agresivnim udvajanjem po cijelom terenu (po kojemu su Vodice oduvijek bile poznate), ali je takva bila kompozicija ekipe. Počele su nesigurno sa Lovrekicama, od Radosti izgubile u produžetku, a Trešnjevka je bila prejaka. Ipak u izjednačenoj skupini ekipa sa 1 pobjedom i 2 poraza, dohvatile su borbu za 3. mjesto. Najviše je pokazala Barbara Vunić (03′), te Zrinka Ivas i Antica Tabula.

3. mjesto –  ŽKK Brod na Savi   Osvojeno 3. mjesto je veliki uspjeh i to nije slučajno, jer trener Damir Božić već niz godina kvalitetno radi u tom klubu i to se vidi. Prvog dana protiv Imoćanki su najavili visok plasman, Medveščaku su pružile kvalitetan otpor u prvom poluvremenu i protiv FSV-a bile uvjerljive. U utakmici za 3. mjesto nakon početnih 2:2 preuzimaju vodstvo i do kraja utakmice sigurnom igrom ne dovode u pitanje svoju pobjedu. Lijepa, brza igra, kojoj sigurnost daje vođa na terenu Edita Poljac donijela je ovaj vrijedan rezultat. Za istaknuti su još Era Ivanković, Blanka Stanić, te neumorne skakačice Marija Fastić-Pajk i Lea Džabić (svaka sa preko 8 skokova po utakmici). Od ove ekipe i u budućnosti očekujemo dobre rezultate. Edita Poljac zasluženo je izabrana u petorku završnice.

2. mjesto – ŽKK Trešnjevka 2009  Glavninu ove ekipe čine igračice koje su prošle godine superiorno osvojile neslužbeno državno U-12 prvenstvo. Ove sezone su im se priključile Patricija Perić i Hana Mühl i rezultat je vidljiv. U svojoj grupi su bile uvjerljive redom protiv Radosti, Lovrekica i Vodica, te se sa velikim zanimanjem očekivao finalni ogled protiv Medveščaka. Ekipa velikog potencijala koji će do punog izričaja tek doći. Kada u prvoj petorci imaš samo jednu igračicu 2002′ godište, a imaš ovakav rezultat, sve je jasno. Glavna snaga je pod košem. Lider ekipe Marta Ostojić, zatim Dorja Žaja i Petra Jurić su često neprelazni bedem. Tu je na krilu Patricija Perić, a dobra je i bekovska linija Hana Mühl, Sara Konjević i Sonja Alikić. Ove godine je Medveščak bio prejak, ali naredna sezona je apsolutno njihova. Marta Ostojić (03′) i Dorja Žaja (04′) su izabrane u petorku završnice

1. mjesto, PRVAKINJE HRVATSKE – ŽKK Medveščak   Sezona bez poraza u mlađe kadetskom uzrastu (12-0). Prije dvije godine jezgra ove ekipe je u finalu U-12 prvenstva pobijedila Radost, ove sezone su igrale II. kadetsku ligu regije centar i bile prvakinje bez poraza (12-0), a kada su im se pridružile Nikolina Vlašić, Doris Benović i Lucija Krajinović, bilo je jasno da im prvo mjesto u mlađe kadetskoj kategoriji teško može izmaći. Lideri ekipe su Nikolina Vlašić i Gabriela Kolovrat. Prva je glavna napadačka igla, a druga je vođa na terenu. Sa krilima Doris Benović i Lucijom Krajinović, te pod košem Ivonom Leovac čine petorku sa prosječnom visinom od preko 175 cm. To je i neumorna Bianca Livajušić i dobra Martina Rogulja, a veliku minutažu dobiva buduća snaga kluba Lucija Tikvicki (04′). Trener Željko Alatović opet ima jednu jako dobru generaciju. Nikolina Vlašić je proglašena za najkorisniju igračicu završnice i najboljeg strijelca (141 poen, 35.25 u prosijeku), a uz nju u najbolju petorku završnice izabrana je Gabriela Kolovrat.

Finalna utakmica

Već nakon prvog dana završnice vidljivo je bilo da će očekivano finale biti između ekipa Medveščaka i Trešnjevke 2009. To predviđanje se pokazalo točnim, a cure su sve prisutne počastile kvalitetnom utakmicom.

Nakon početnih izmjena u vodstvu i rezultata 9:8 za Trešnjevku, Medveščak u 6. minuti započinje seriju od 8-0 i odvaja se prvi puta na osjetniju prednost. Ta je prednost ostala do kraja 1. četvrtine. Početkom 2. četvrtine Trešnjevka skoro 5 minuta ne uspijeva postići koš, a Medveščak serijom Kolovrat od 7 uzastopnih poena odlazi na +12. Trešnjevka je donekle uspjela zaustaviti Vlašić, ali u napadu im je efikasno igrala samo Patricija Perić koja je u tom periodu postigla većinu Trešnjevkinih poena (13 od 19). Sa druge strane Kolovrat je bila nezaustavljiva s 13 poena u 2. četvrtini. Rezultat na poluvremenu je bio +9 za Medveščak i ta razlika se održavala narednih 10 minuta. Utakmica je prelomljena početkom posljednje četvrtine kada u 4 minute Medveščak radi seriju od 12-4 i dolazi na do tada najveću prednost 64:46.

Kod pobjednica najefikasnije je bila Kolovrat sa 28 poena (59% šuta, 5x3p, uz 7s, 4a i 5ul), Vlašić je dodala 16 poena (uz 6s, 6a i 4ul), a kod Trešnjevke 2009 Perić je postigla 24 poena (56% šuta, 2x3p, uz 4s i 3bl), Mühl 10 poena (3a) i Ostojić 6 poena (18s).

Mladen Posavec

Foto: Treneri Alatović i Majstorović s mlađekadetskim prvakinjama Hrvatske / medvescak.com