Olivija Vukosa u najboljoj petorci Europskog prvenstva za kadetkinje

Sad kad je sve završilo i kad je podvučena crta pod Europsko prvenstvo za kadetkinje, koje se igralo u Izmiru u Turskoj od 11. do 18 kolovoza 2023. godine, može se reći da je Hrvatska plasmanom na peto mjesto u Europi i izborenim plasmanom na U17 Svjetsko prvenstvo u Mexicu, ostvarila izvrstan i hvale vrijedan rezultat. A kad se zbroje rezultati, onda fakti neumoljivo govore kako je Hrvatska bila najefikasnija reprezentacija na cijelom prvenstvu, kako je prosječno postizala najviše koševa (76 po utakmici), kako je od svih  reprezentacija postigla ukupno najviše koševa (532), kako je najbolje šutirala za tri poena (31.5 posto), kako je postigla najviše double-doublesa (8)…

Lideri kadetske reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu u Izmiru 2023. /FIBA

Na individualnom planu Olivia Vukosa je među pet najboljih na prvenstvu. Da smo se borili za medalju, a falilo nam je tako malo, nevjerojatno malo, sigurno bi među pet najboljih bila i Lena Bilić. Isto kao što bi Vukosa bila MVP. A pogledajmo individualne učinke naših djevojaka:

  • Olivia Vukosa (158), Lena Bilić (126) i Hana Arnautović (114) najbolji su strijelci od svih kadetkinja, a bilo ih je 192 iz 16 reprezentacija. One tri su istim redoslijedom i prosječno po utakmici postizale najviše poena – Vukosa 22.6, Bilić 18 i Arnautović 16.3

  • Olivia Vukosa imala je najviše skokova na prvenstvu (120 ili 17.1 prosječno po utakmici)
  • Lena Bilić od svih 192 kadetkinje najbolja je asistentica na prvenstvu – 7.1 po utakmici, treća je Hana Arnautović sa  5.9 po utakmici
Odlična Lena Bilić najbolja je asistentica cijelog prvenstva – 18 poena, 6.3 skoka i 7.1 asist /FIBA
  • Najveću minutažu na prvenstvu imale su Lena Bilić i Hana Arnautović (272 minute ili 38.9 po utakmici), potom slijedi Olivia Vukosa 262 minute ili 37.5 minuta po utakmici)
  • Kad je u pitanju valorizacija opet je od svih daleko najbolja Olivia Vukosa (202 ili 28.9 po utakmici. Odmah do nje na drugom mjestu je Lena Bilić (144 ili 20.6 valorizacijskih poena po utakmici). Hana Arnautović je četvrta najbolja na prvenstvu – 133 ili 19 po utakmici).
  • Olivia Vukosa od ukupno osam double-doublesa postigla je 6, zapravo na svim utakmicama osim u onoj protiv Izraela kada joj je nedostajao samo jedan skok. Hana Arnautović je imala jedan dvostruki učinak i to protiv Izraela (19 poena i 11 skokova), a Lena Bilić protiv Finske (17 poena i 10 asistencija.)

I kolektivno i individualno za skinuti kapu svima i čestitati svima! Šteta da nismo prošli Finsku koja je završila na četvrtom mjestu sa “drvenom medaljom”, pobijedili smo brončanu Italiju i tko zna što bi bilo da smo se sreli sa Španjolskom i Francuskom, srebrenom i zlatnom kadetskom ekipom u kojoj je Francuskinja Ainhoa Risacher MVP cijelog prvenstva.

Hana Arnautović – 16.3 poena, 7.6 skokova i 5.9 asistencija /FIBA

Najbolja petorka prvenstva su: Ainhoa Risacher (Francuska), Martina Vizmanos Iglesis (Španjolska), Olivia Vukosa (Hrvatska), Nicole Ogun (Finska) i Emma Giacchetti (Italija).

 

Tihomir Begić

Foto: Najbolja petorka Europskog prvenstva za kadetkinje 2023. u Izmiru: Ainhoa Risacher (Francuska), Martina Vizmanos Iglesis (Španjolska), Emma Giacchetti (Italija), Nicole Ogun (Finska) i naša Olivia Vukosa (Hrvatska).