Odlična Josipa Silov bila je premalo za pobjedu protiv s(p)retnih Mađarica

Šteta, velika šteta… A imali smo Mađarice. Sedam i pol minuta prije kraja utakmice imali smo prednost 49:43, ali je nismo uspjeli sačuvati do kraja. Mađarska je 3:27 do kraja košem njihove danas najbolje kadetkinje Reke Lelik povela 50:49. I tada je započeo dramatičan završetak.

Mađarska – Hrvatska 55:52 (15-:15, 14:8 10:18 16:11)

  • Mađarska: Czukor 6, Török 4, Pusztai 5, Doktor 2, Studer 7, Foitl 4, Mérész 8, Szeli 0, Gereben 1, Lelik 14, Radócz -, Soós 4. Trener: Gergely Magyar
  • Hrvatska: Lazić -, Šimunić 10, Mrdalj 0, Silov 22, Erjavec -, Pavić 6, Tadić 0, Uzelac -, Skorić 9, Grizelj 2, Dobroslavić 3, Vreš -. Trener: Dean Nemec

Nakon promašaja Josipe Pavić, Lelik povećava prednost Mađarske na 52:49, a Valentina Šimunić uzvraća za 52:51 za Mađarsku. Lelik 2:22 promašuje tricu, Anet Mrdalj također ne uspijeva poentirati u slijedećem napadu za Hrvatsku, Lelik gubi loptu u kritičnim trenucima utakmice, ali naša Klaudija Dobroslavić u novom napadu ne postiže koševe. Minutu i 23 sekunde do kraja utakmice Reka Soos ne pogađa za Mađarsku. U hrvatskom napadu, 1:03 do kraja, Anet Mrdalj šutira tricu i promašuje, Mađarica Agnes Studer također uzvraća promašajem, a onda i najefikasnija naša košarkašica Josipa Silov, 25 sekundi do kraja, šutira tricu i promašuje. Studer skače i uzima loptu, a Šimunić pravi prekršaj za dva bacanja. Osim što ovi naprijed naizmjenični promašaji potvrđuju tremu i neizvjesnost i kod jednih i kod drugih, Studer sa crte slobodnih bacanja nastavlja u istom ritmu – promašuje oba, Pavić u skoku odnosi loptu, a u pokušaju da poentira u napadu Šimunić biva faulirana. Prvo slobodno bacanje pogađa, drugo promašuje, loptu hvata Beatrix Mérész, dodaje Studerovoj, a ova,  doslovno u posljednjim desetinkama utakmice, pogađa tricu i Mađaricama donosi neopisivo slavlje, a Hrvaticama tugu zbog nesretnog poraza. Tako je Studer, od umalo tragičarke, koja je u odsudnim trenucima promašila oba slobodna bacanja, tricom u posljednjim trenucima utakmice postala mađarska heroina.

Odlična kod Hrvatske bila je naša kapetanica Josipa Silov sa 22 poena. Valentina Šimunić je također bila dvoznamenkastog realizatorskog učinka (10) uz sedam skokova i pet asistencija. Veliki hendikep za Hrvatsku bilo je pet osobnih pogrešaka Lucije Skorić, koja je postigla devet koševa. Pred oko 400 gledatelja, u najvećem broju naklonjenih Mađarskoj, Hrvatska je odigrala dobru utakmicu. Šteta što nije bila sa pobjedničkim završetkom. A mogla je. Vrlo lako. Možda će sutra protiv Srbije sreća biti na našoj strani kao što danas nije.

[youtube id=”dBvHqHINnLA” width=”600″ height=”350″]

Foto: Josipa Silov, prvo ime naše kadetske reprezentacije protiv Mađarica / fibaeurope