Novi predsjednik FIBA-e Turgay Demirel, glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić u središnjem Boardu FIBA Europe

Nakon lanjske (lipanj 2013.) iznenadne smrti Islanđanina Olafa Rafnsonna, FIBA je evo skoro godinu dana bila bez čelnog čovjeka. No, ovih dana je riješeno i to pitanje u Munchenu gdje je za novog predsjednika FIBA-e izabran Turčin Turgay Demirel. Demirel je predsjednik Turskog košarkaškog saveza, a u bavarskoj prijestolnici uvjerljivo je dobio potporu za obnašanje te odgovorne dužnosti. Od 50 glasova dobio ih je 40. Njegov protukandidat bio je Makedonac Dimevski, koji je dobio 8 glasova, jedan je bio nevažeći i jedan suzdržan.

Turgay Demirel bi mogao europskoj košarci donijeti novi pozitivni iskorak jer je kao intelektualac stao iza Svjetskog prvenstva u Turskoj 2010. godine, pod njegovim vodstvom turska i muška i ženska košarka doživjele su ekspanziju i popularizaciju, a ne treba zaboraviti da najjači sponzori najelitnijih europskoh natjecanja dolaze upravo iz Turske (Turkish Airlines, Efes pilsen…)

Ono što je važno za hrvatsku košarku, osim činjenice da je Demirel osvjedočeni prijatelj hrvatske košarke, košarkaša i košarkašica (u Turskoj prvoj ligi su samo ove sezone igrale naše košarkašice Anđa Jelavić, Mirna Mazić, Ana Lelas, Emanuela Salopek,..Katarina Mrčela u drugoj) jest činjenica da je u središnji Board, vrhovno tijelo FIBA, izabran glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Željko Drakšić. On je dobio 38 glasova i bit će jedan od 23 člana ovog vrhovnog tijela FIBA Europe.