Nova ranking lista Fibe: Hrvatske seniorske košarkašice 9. u Europi a 20. u svijetu

FIBA je nakon završetka svih kontinentalnih prvenstava objavila ranking liste za 2015. godinu. Hrvatske su seniorke 9. u Europi a 20. u svijetu. To je ipak uspjeh imajući u vidu kakvi su sve pehovi pratili našu seniorsku reprezentaciju na EuroBasketu u Mađarskoj. U Europi su bolje od njih Latvija (8.), Srbija (7.), Turska (6.), Bjelorusija (5.), Rusija (4.), Češka (3.), Francuska (2.) i Španjolska (1.). Znači, u odnosu na posljednji ranking (2014.) Hrvatska je ostala na istim pozicijama. Najveći napredak bilježe Švedska i Mađarska, koje su se na listi popela za pet mjesta, potom Crna Gora za četiri te Srbija i Slovačka za po tri mjesta.

Kako smo i pretpostavljali i o tome pisali mlađe reprezentaivne kategorije Hrvatske (juniorke i kadetkinje) bilježe pad i to za četiri mjesta u odnosu na 2014. godinu. U tim uzrasnim kategorijama Hrvatska je 13. u Europi a 25. u svijetu. U Europi su od naših mladih košarkašica bolje Slovačka (12.), Mađarska (11.), Turska (10.), Nizozemska (9.), Švedska (8.), Srbija (7.), Italija (6.), Češka (5.), Belgija (4.), Rusija (3.), Francuska (2.) i Španjolska (1.). Kad su u pitanju mlađe nacionalne selekcije, najveći uspon napravile su Portugal za osamnaest mjesta, Mađarska i Latvija za osam, Engleska za četiri mjesta i Češka za tri. Najveći pad doživjele su Ukrajina za šesnaest, Finska za četrnaest, Italija za šest, Hrvatska za četiri i Turska za tri mjesta.

Europskim ženskim košarkaškim svijetom suvereno vlada Španjolska ispred Francuske, a Amerika ispred Australije u svijetu.

Foto: Hrvatske seniorke kao i lani, ali zabrinjava pad za četiri mjesta nmlađih uzrasta / fibaeurope.com