Nova rang lista reprezentacija – gdje je Hrvatska?

Nakon završenih kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2021. godine u Francuskoj i Španjolskoj, napravljen je refreš vrijednosti europskih i svjetskih ženskih košarkaških reprezentacija. Naime, ovih dana je najnoviju Fibinu rang listu predstavio Nike i evo kako stoje stvari.

Na svjetskoj razini od 107 reprezentacija Hrvatska je 31. Nije niti padala niti se dizala na ljestvici. Od 45 europskih ženskih košarkaških reprezentacija Hrvatska je na 19. mjestu i tu stagnira u posljednje vrijeme. Kako će se na ljeto igrati Europsko prvenstvo, evo još nekih pokazatelja o reprezentacijama sudionicama. Od “balkanskih reprezentacija” iza Hrvatske su Bosna i Hercegovina (21. mjesto) i Sjeverna Makedonija (38.), a ispred su sve ostale – Slovenija (18.), Crna Gora (14.) i Srbija (5.).

Tri najbolje europske reprezentacija su prema toj ranking listi Španjolska (1.), Francuska (2.) i Belgija (3.). Turska je četvrta. Najviše je napredovala reprezentacija Švicarske (za šest mjesta) pa Bosna i Hercegovina, Mađarska i Bugarska za tri mjesta te Italija za dva mjesta. Najviše je pala reprezentacija Estonije (za tri mjesta) te Izrael, Danska i Sjeverna Makedonija za dva mjesta. Evo kompletne Fibine rang liste svih reprezentacija sudionica Europskog prvenstva 2021. godine:

  • Španjolska (1.), Francuska(2.), Belgija (3.), Turska (4.), Srbija (5.), Bjelorusija (6.), Rusija (7.), Grčka (8.), Italija (9.), Češka (10.), Švedska (12.), Crna Gora (14.), Slovačka (15.), Slovenija (18.), Hrvatska (19.) te Bosna i Hercegovina (21.).

Na Dan žena je izvlačenje skupina u Valenciji i vidjet ćemo kako će biti raspoređeno ovih 16 reprezentacija i pogotovo kakav će biti redoslijed nakon završetka Europskog prvenstva kada ćemo moći usporediti i ovu ranking listu. Već sada vidimo da se sve najbolje reprezentacije europskih zemalja nisu plasirale na EuroBasket 2021 kao što su Velika Britanija (11.), Latvija (13.), Ukrajina (16.), Mađarska (17.) itd.

ŽENSKA KOŠARKA

Foto: Reprezentacija Hrvatske uspjela se plasirati na Europsko prvenstvo nakon šest godina apstinencije / Fiba.com