Nina Premasunac za sportski tjednik MAX: OI u Tokiju 2020. prilika su moje generacije

Nina Premasunac trenutačno je bez dvojbe prvo ime najbolje hrvatske košarkaške lige (A1) za žene. Igra dobro i uvijek pruža maksimum. Kod nje nema neizvjesnosti i u rijetko kojoj utakmici ne pruži standardno dobre role koji često završe njezinim double-double učinkom. Požrtvovnost, borbenost i beskompromisnost pod koševima najljepši su ukras igre ove simpatične djevojke koja je u Zagreb stigla iz Pule. Najprije u Agram pa potom u Medveščak u kojem se dva puta okitila naslovom prvakinja Hrvatske i jednom Kupa. Njezine igre vesele sve fanove Medveščaka i reprezentacije Hrvatske jer je prije godinu i po dana zbog puknuća prednjih križnih ligamenata morala na operaciju koljena te je godinu dana izbivala s parketa. Trebalo je sve to preživjeti, mukotrpno raditi i vratiti se. Pogotovo vratiti se u formu u kojoj je bila prije ozljede.

– Nina, kako ste sada, kako koljeno?

– Nakon duge rehabilitacije, napokon se osjećam dobro, a ozljeda je sada iza mene. Svaki sportaš doživi veliki šok prilikom teške ozljede, a ja na to gledam kao jedno novo životno iskustvo.

– Kako se osjećate u “koži prvakinja” Hrvatske? Smiješi vam se i treći naslov i drugi Kup?

– Moram priznati da nikad ni u jednom klubu nisam osjetila toliku privrženost kao prema Medveščaku. Naši uspjesi rezultat su dugogodišnjeg rada i kolektivnog zalaganja te i ove godine planiramo nastaviti tradiciju osvajanja titula.

– Šampionski Medveščak i ovaj danas? Izgleda da ste puno zaposleniji, ali stižete li obavljati zadaće? Hoćete li opet sezonu završiti s duplom krunom?

Nina Premasunac– Ove godine krenuli smo znatno pomlađeniji u odnosu na prošlu godinu. Otišle su nam Tikvić i Begić u inozemstvo, a Perić i Šeda su se pozdravile s košarkom. Znale smo da smo izgubile startne članove ekipe, međutim, sudeći po trenutačnim rezultatima, uspješno smo se prilagodile. Ostale smo bez dominantnog centarskog tandema Tikvić i Begić pa smo morale transformirati svoju igru s većim naglaskom na bekove, koji su apsolutno opravdali svoju ulogu.

– Kakvo je vaše mišljenje o hrvatskoj ženskoj košarci – što je dobro, a što nije, po vašem mišljenju?

– Današnje stanje u hrvatskoj ženskoj košarci zaista me žalosti. Smatram da je primaran problem što se ništa ne radi planski i sustavno. Rad s mlađim kategorijama, koje predstavljaju budućnost hrvatske ženske košarke, ni u kakvom pogledu nije adekvatan te mislim da nitko nema iskrene ambicije rada i napretka s mlađim uzrastima. S druge strane, žalosno je da su se nekadašnji velikani poput Gospića i Šibenika tako lako “ugasili”. Hrvatska ženska košarka iz godine u godinu sve je slabija te danas prvu ligu može igrati doslovno svatko.

– Kako sada stvari stoje, dvije hrvatske ekipe će biti među četiri najbolje u regionalnoj ligi koja obuhvaća prostor bivše Jugoslavije, što pokazuje da se u Hrvatskoj ipak igra dobra košarka ili je pak samo u tim dvjema ekipama skoncentrirana kvaliteta?

– Nakon dugo godina, zaista sam sretna što bi dva hrvatska kluba, Medveščak iz Zagreba i Kvarner iz Rijeke, trebali ući na final four regionalne lige. Budući da u tim klubovima igraju samo domaće cure, jasno je da Hrvatska zaista posjeduje talentirane igračice koje su željne novih sportskih dokazivanja. Problem nastaje u velikoj razlici između nas i drugih klubova u Hrvatskoj. Naime, nijedan drugi klub u Hrvatskoj ni približno nam ne može parirati te veoma često pobjeđujemo sve ostale protivnike s tridesetak koševa razlike.

– Briljantno ste igrali u Zenici protiv Čelika u regionalnoj ligi kao i ove srijede protiv Budućnosti (19 koševa i 19 skokova). Kakve su vaše ambicije u toj ligi?

– Naše ambicije su plasirati se na final four, a lijepo je nadati se i nečemu većem. U sportu je sve moguće te je upravo u tome ljepota igranja.

nn– Reprezentaciju u veljači očekuju dvije teške utakmice za EuroBasket 2017 u Češkoj – Francuska i Nizozemska. Kako ćemo proći?

– Veliki promašaj dogodio se našoj reprezentaciji u 11. mjesecu budući da smo izgubile od nefavorizirane Nizozemske. Nadam se da ćemo u veljači pokazati koliko smo zapravo bolja ekipa te time opravdati taj poraz. Što se tiče Francuske, riječ je o jednoj od najboljih europskih ekipa. Smatram da nijedna ekipa nije nepobjediva te da, ako damo svoj maksimum, svima možemo parirati. Pa neka bolji pobijedi!

– Vjerujete li u prolazak Hrvatske na EuroBasket 2017., sanjate li o nekim budućim Olimpijadama?

– Zakomplicirale smo situaciju s nenadanim porazom od Nizozemske, ali ja i dalje vjerujem u prolaz Hrvatske na Eurobasket 2017! Olimpijada je san svakog sportaša, a Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju bit će moguće samo ako se u ovom trenutku krene sustavno pripremati za njih. To je dug i mukotrpan proces, a taj projekt bit će ostvariv samo ako se već sada krene ulagati u njega.

– A o odlasku u inozemstvo?

– Mislim da je najveća sreća u životu raditi ono što voliš. Košarka me oblikovala kao osobu, naučila me participirati u kolektivu, stvorila mi je mnogo prijateljstava te pružila velik broj životnih iskustava. Ako mi se pruži prilika da radim ono što volim, ne bih se dvoumila.

A počela je u petom osnovne po uzoru na starijeg brata Igora. Poslije ju je oblikovao legenda ženske pulske košarke Ivan Đukić. Danas je najbolja u Hrvatskoj.

Tihomir Begić

Foto: Nina Premasunac (14) na utakmici protiv Croatije 2006 / Snimio: Slavko Midžor