Nika Mühl: Jedva čekam da NCAA sezona započne

Još je tjedan dana do prvih utakmica u novoj NCAA sezoni. Bio je to povod da porazgovaramo s našom Nikom Mühl, mladom i perspektivnom košarkašicom koja je iz Trešnjevke 2009 otišla u Ameriku. Interesiralo nas je ovaj put kako se sprema za svoju prvu sezonu u košarci “preko velike bare”.

Kakva je situacija u ekipi i kakva su očekivanja ove sezone?

  • Situacija u ekipi je zaista odlična, kako izvan terena tako i na terenu. Trenira se jako i naporno, pritisak je sa svih strana jer su očekivanja od naše ekipe uvijek velika, ali mi se dobro nosimo s time i vjerujemo da će uz naporan rad doći i rezultati.

Uconn je momčad koja je do sad osvojila 11 NCAA prvenstava, a čak zadnjih 12 sezona sudionik je Final Foura. Što misliš koja je “tajna” takvog kontinuiranog uspjeha tog programa?

  • Iskreno mislim da nema nikakve tajne. Nivo discipline i kontinuiranog rada koji je postavljen na UCONNU definitivno se izdvaja od drugih programa i zato za sobom imaju toliko osvojenih prvenstava. Također su postavljeni izuzetno visoki standardi, jer si konstantno okružen najboljim trenerima i igračicama na terenu i trenirajući s njima ekipni i individualni napredak je zagarantiran, ako daješ 100% svaki dan.

Veliki dio tvojih suigračica je prošao sve mlađe američke reprezentacije, a dio je redovni član i seniorskih reprezentacija (Kanada, Poljska). Kakav je osjećaj trenirati i raditi sa toliko talentiranih igračica u ekipi?

  • Osjećaj je zaista predivan. Čast mi je biti dio ekipe koja ima toliko igračica koje su u samom vrhu u svojim kategorijama. Jako puno naučimo jedne od drugih svaki dan, jer je razina kompetitivnosti uvijek visoka. Mislim da svemu tome pridodaje i što imamo super odnose i izvan terena, vrlo smo bliske jedne s drugima i to se vidi i na terenu.

Geno Auriemma (11 NCAA naslova, 3 zlatne olimpijske medalje, 2 zlata sa svjetskih prvenstava) zasigurno je jedan od najuspješnijih trenera u povijesti košarke. Kakav je osjećaj na dnevnoj bazi učiti od takvog autoriteta?

  • Mislim da je trener Auriemma jedan od glavnih razloga zbog kojih sam odlučila potpisati za UCONN. Za sobom ima zaista puno uspjeha i puno današnjih igračica na samom vrhu ženske košarke poteklo je od njega. Ovdje sam se uvjerila i zašto je to tako, odličan je učitelj i ima veliku strast prema košarci. Postavio je visoke standarde u svom programu i način na koji vidi košarku je nevjerojatan. Čast mi je biti dio njegove ekipe i upijati njegove riječi svaki dan.

Opiši nam svoj normalan “radni dan” na fakultetu.

  • Moj normalan radni dan počinje ranim buđenjem, gdje uglavnom imam obaveze koje se tiču fakulteta (predavanja, učenje, zadaće,..) Nakon toga odlazim u dvoranu gdje individualno treniram s jednim od trenera radeći na detaljima koji su mi potrebni. Poslije toga često ekipno gledamo snimke treninga, gdje nam se ukazuje na naše pogreške i što trebamo poboljšati kako bismo bili uspješniji. Nakon toga imamo trening u teretani i istezanje, pa odmah iza toga slijedi i glavni košarkaški trening. Jako velika važnost pridaje se i rehabilitacijama poslije treninga, gdje se regeneriramo u ledenim i vrućim kupkama i individualno radimo s fizioterapeutom. Ostatak dana provodimo zajedno družeći se.

Možeš li povući neku paralelu između načina igre koju si doživjela kroz hrvatsku i WABA ligu proteklih sezona i igre kakva se sad zahtijeva od tebe u Americi?

  • Pošto još nisam odigrala nijednu utakmicu ovdje u Americi, ne znam što me čeka ali mogu reći da se na treningu ovdje od tebe puno više očekuje, od energije koju prikazuješ na terenu pa sve do najsitnijih tehničkih detalja. Sve je na puno višem nivou, kako fizički tako i mentalno. Uzbuđena sam zbog utakmica i jedva čekam vidjeti kako će se naši treninzi prenijeti na njih. Ovim putem se želim još jednom zahvaliti ŽKK Trešnjevci i svojim suigračicama, trenerima Nemecu, Galovcu i Račkom jer su mi dali odlične temelje za prilagodbu na ovaj nivo igre.

Tihomir Begić

Foto: Nika Mühl nestrpljivo očekujue početak sezone u NCAA /ŽK