Ndour i Ayayi najbolje u Europi! A gdje su naše mlade košarkašice?

Ovih dana FIBA je objavila rang listu deset najboljih mladih košarkašica Starog kontinenta među kojima nema niti jednog imena iz Hrvatske. S prostora bivše države samo na toj listi na sedmom je mjestu Aleksandra Crvendakić, košarkašica beogradske Crvene zvezde i jedna od najboljih reprezentativki Srbije. Postavlja se pitanje gdje su mlade hrvatske košarkašice, koje su kao kadetkinje bile viceprvakinje Europe, koje su i kao kadetkinje i kao juniorke  “čitale košarkašku lekciju” i drugoj najboljoj europskoj košarkašici Francuskinji Valeriane Ayayi i njezinoj klupskoj i reprezentativnoj suigračici desetoplasiranoj Oliviji Epoupa i trećeplasiranoj Grkinji Artemis Spanou?  Zašto na tim listama nema Ivane Tikvić (MVP juniorskog prvenstva Europe B Divizija 2011. u Miskolcu), Lane Pačkovski (u najboljoj petorci kadetskog prvenstva Europe A Divizija u Grčkoj 2010.), Glorije Sikirić (u najboljoj petorci kadetskog prvenstva Europe B Divizija u Estoniji 2009.), Ana-Marije BegićRužice Džankić, Anje Majstorović, Ive Todorić i drugih, a u prilozima koje dajemo vidljivo je koliko su i kao kadetkinje i kao juniorke bile uspješnije u međusobnim ogledima. Što to ne valja u hrvatskoj ženskoj košarci da u jednom razdoblju ne možemo napraviti kvalitetan iskorak? Je li u pitanju nezainteresiranost samih igračica za težak individualni rad kojim se samo može napredovati, ili nedostatak kvalitetnih stručnjaka u Hrvatskoj za te dobne uzraste (prelazak od juniorskog u seniorski uzrast), ili nema sustavne potpore onda kad je najpotrebnija, ili nismo dovoljno jaki lobisti tamo gdje treba i kad realno imamo kvalitetnu igračicu i kad imamo za koga lobirati, ili…?! Postavlja se pitanje hoće li se sutra na tim listama naći imena Ive Slonjšak, Ivane Dojkić, Anite Kelava i drugih naših kvalitetnih mladih košarkašica? I tako iz generacije u generaciju… A pogledajmo činjenice.

Finalna utakmica juniorskog prvenstva Europe u B Diviziji igrala se 2011. godine između ekipa Hrvatske i Grčke. Na jednoj strani naša Ivana Tikvić, koje dvije godine poslije nema na listi deset najboljih mladih košarkašica Europe, a na drugoj danas trećeplasirana mlada košarkašica Europe Artemis Spanou. Spanou je bez dvojbe odlična igračica, ali naša Ivana Tikvić je briljirala i bila MVP kompletnog prvenstva i naravno u najboljoj petorci. Međutim, danas je nema među deset najboljih europskih košarkašica. Pogledajte link i fotografije s tog prvenstva.

http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH7Qj1EsyH5rjn2.gameID_8340-70-A-1.compID_uHP8sHguJSYAvKyuMkarZ1.season_2011.roundID_8163.teamID_2168.html

Nakon što je Hrvatska bez ijednog poraza u Miskolcu i uz briljantne partije Ivane Tikvić ušla u A Diviziju u “najnezgodnijoj” – četvrtfinalnoj utakmici (ili ideš u borbu za medalje ili ne) naše su se košarkašice u Bukureštu 2012. godine susrele s kasnijim juniorskim prvakinjama Europe Francuskom. Na jednoj strani Ivana Tikvić, Ana-Marija Begić, Lana Pačkovski, Ružica Džankić… na drugoj Valeriane Ayayi i Olivia Epoupa… Danas drugoplasirana i desetoplasirana mlada igračica Europe. Pogledat ćete na ovom linku svačije učinke i usporediti ih. Valeriane Ayayi je čuvala Ana-Mariju Begić i obratno, Lana Pačkovsi borila se protiv Olivie Epoupa i obratno, Ivana Tikvić… Uostalom pogledajte fotografije koje najbolje govore sve. Istina je da su naše košarkašice izgubile tu utakmicu, a njome i priliku da se okite još jednom europskom medaljom – četvrtom zaredom, ali statistika sve govori.

http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH7Qj1EsyH5rjn2.gameID_8843-55-A-1.compID_uHP8sHguJSYAvKyuMkarZ1.season_2012.roundID_8796.teamID_2168.html

Treba reći da je izbornik seniorske Francuske Pierre Vincent pozvao Valeriane Ayayi (broj 10 na slici) u reprezentaciju za EuroBasket 2013. (prosječno u 8 utakmica igrala po 8 minuta i postigla 25 koševa). Sam taj poziv za ovu djevojku bio je veliko priznanje i motiv za daljnji rad u njezinu klubu Landes u Francuskoj i rad za osobni napredak.

ayayiFR

Nakon ovih reprezentativnih usporedbi, napravimo i one klupske. Valeriane Ayayi i Olivia Epoupa su klupske suigračice. Igraju u prvoj francuskoj ligi (LFB) za Basket Landes iz Saint Severa na jugu Francuske. Trenutno su na petom mjestu prvoligaške ljestvice, a u klubu igraju najznačajnije role. Na međunarodnom planu igraju EuroCup i u prvoj utakmici četvrtfinala su pobjedile također francusku ekipu Villeneuve 72:64 i imaju velike šanse plasirati se u polufinale. Treba im samo pobjeda na domaćem parketu.

Lana Pačkovski je otišla u Pulu igrati prvoligašku košarku, Glorija Sikirić se vratila u Zadar koji je također u A1 ligi, Ivana Tikvić, Iva TodorićAna-Marija Begić, Anja Majstorović i Ružica Džankić također igraju prvoligašku košarku. Njihov klub Medveščak drugoplasirana je ekipa prve hrvatske košarkaške lige (A1), odmah je iza Novog Zagreba. I one su uglavnom nositeljice igre u svom klubu. Na međunarodnom planu igraju Jadransku ligu, koja nije kao EuroCup pod pokroviteljstvom Fibe. Plasirale su se u četvrtfinale i prvu utakmicu igraju u Celju s tamošnjim klubom Athlete.

Naravno da je apsurdno uspoređivati kvalitet  LFB i A1 lige, još manje kvalitet EuroCupa i Jadranske (MŽRKL) lige. Francuska liga igra se najčešće pred punim tribinama, hrvatska može se reći –  još malo pa praznim. Interes sponzora za žensku košarku u Francuskoj neusporediv je s ovim u Hrvatskoj. Stručni rad u Francuskoj također. Vjerojatno i angažman i želja igračica da kvalitetnim individualnim radom što više nauče i vidno napreduju. Ipak, što se tiče Hrvatske, ostaje pitanje s početka ovog komentara – što mi trebamo promijeniti da naše odlične kadetkinje i juniorke postaju i isto takve seniorke koje će se nalaziti u samom vrhu europske košarke. Ako su najbolje ili među najboljima kao kadetkinje i juniorke, zašto to ne mogu biti i kao seniorke?

Foto: Francuska prvoligaška ekipa Basket Landes u kojoj igra druga najbolja mlada igračica Europe Valeriane Ayayi (broj 11) i Olivia Epoupa (4) / fibaeurope.com

1 KOMENTAR

  1. Nema ih jer trebaju: a) puno više raditi individualno, b) treba im košarka biti među prioritetima i c) treba im netko dati potporu financijsku – savez, grad, klub…
    Ne zna imamo li i trenera za takvo što…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime