NCAA liga: Kraj puta za Uconn

Sinoć su odigrane obje polufinalne utakmice Final Foura ženske NCAA lige. U prvom susretu Stanford je sa pola koša pobijedio South Carolinu u vrlo izjednačenoj i tvrdoj utakmici te će u nedjelju tražiti priliku za svoj treći naslov u povijesti (1990, 1992). South Carolina je u posljednjih 5 sekundi susreta imala dvije prilike za pobjedu, ali Beal i Boston nisu uspjele „pospremiti“ loptu u koš iz vrlo izglednih situacija.
U drugom susretu dana Arizona je savladala Uconn koji je odigrao napadački najlošiji susret cijele sezone. Arizona je ostvarila prednost od 10-ak poena početkom druge četvrtine i razliku je održavala do samog kraja agresivnom i čvrstom obranom. Uconn se u jednom trenutku, nekoliko minuta prije kraja susreta, uspio približiti na -5, ali više od toga nije išlo. Naša Nika Mühl se uspjela oporaviti od ozljede te je odigrala 20-ak minuta, postigla 2 poena (šut 1-3), ostvarila 3 skoka, te po jednu asistenciju i ukradenu loptu.
Arizoni će nedjeljna utakmica biti prvo NCAA finale.
Sumirajući učinak Uconn-a je 28 pobjeda i samo 2 poraza u sezoni (Arkansas, Arizona) i plasman na Final Four, što je za ovako mladu ekipu (7 novih igračica) izuzetan rezultat. Nika Mühl je također odigrala jako dobru sezonu, pogotovo drugi dio, u kojem je startala u petorci u čak 15 utakmica. Nikin prosjek sezone je: 25min / 4.9p / 2.7as / 2.4sk / 1.7uk po susretu.

Utakmica za prvaka između Stanforda i Arizone igra se u nedjelju.

Final Four – rezultati
#1 Uconn – #3 Arizona – 59:69
#1 Stanford – #1 South Carolina 66:65

WNBA Draft
Uz ove finalne susrete posljednjih dana puno se govori i o novom WNBA draftu koji će se održati 15.4. Među 8 najboljih timova ovogodišnjeg NCAA natjecanja nalazi se najmanje 7 igračica koje bi svoj novi dom trebale pronaći u najelitnijem košarkaškom natjecanju.
To su Charli Colier (Texas), Dana Evans (Louisville), Aari McDonald (Arizona), Evina Westbrook (Uconn), Kiana Williams (Stanford), DiJonai Carrington (Baylor), Didi Richards (Baylor). Zanimljivo je spomenuti i da se očekuje da će vrlo visoko kotirati i nekoliko igračica iz EU. Prije svih, kao drugi izbor drafta predviđa se 195cm visoka Finkinja Awak Kuier, zatim Iliana Rupert iz Francuske (drugi krug) te Ivana Raca iz Srbije (treći krug) koja je upravo završila školovanje na sveučilištu Wake Forest.

ŽENSKA KOŠARKA/tb

Foto: Nika Mühl i trener Uconna Geno Auriemma