Naših deset godina

Zakoračili smo u jedanaestu godinu rada. Punih deset godina prošlo je otkako je prva vijest objavljena na portalu ženska-košarka.com. Ne slavimo deseti rođendan nego pravimo planove za ubuduće. Ipak, prisjetimo se početaka kada gotovo nitko od ženskih košarkaških klubova u Hrvatskoj nije imao web stranicu, kada se i na portalu HKS-a tek šturo mogla pročitati pokoja vijest o ženskoj košarci. Naše košarkašice su te 2012. godine sudjelovale na Olimpijskim igrama u Londonu i upravo to nas je ponukalo da se samoorganiziramo i otvorimo web stranicu koja će isključivo pratiti hrvatsku žensku košarku koju nitko kako treba nije do tada pratio. Tek bi se poneka vijest “stidljivo” pojavila na stranicama printanih medija, elektoničkih također, i to samo onda kada se postignu neki “nemogući” rezultati kao što je bio taj plasman na OI London 2012. Postojao je tek jedan forum na kojem su ljubitelji hrvatske ženske košarke mogli “kukati” na kojim nam je razinama hrvatska ženska košarka u medijskom i svakom drugom smislu. Sve to nas je ponukalo da krenemo s web stranicom ŽENSKA KOŠARKA.COM i svih ovih godina besplatno smo radili, objavljivali sve o našim košarkašicama – pratili ih i na klupskom i  reprezentativnom planu (sve uzraste), na domaćim i na ino parketima. 

A što imamo danas nakon naših deset godina? Kakvu smo ulogu odigrali u javnom prostoru i koliko smo i jesmo li uopće afirmirali imalo hrvatsku žensku košarku i naše košarkašice na domaćim i inozemnim parketima? S ponosom možemo reći da jesmo, da imamo svoju čitalačku publiku, da su nam sve košarkašice na linku, da sa njima korektno surađujemo na čemu im se i ovaj put zahvaljujemo, da smo pridonijeli medijskoj kulturi i kad je u pitanju odgovornost igračica prema javnosti i kontaktu s njom, ali i naše profesionalne odgovornosti prema korektnom, točnom i objektivnom informiranju javnosti. Zahvaljujemo i našim čitateljima koji zajedno s nama plove ženskim hrvatskim košarkaškim nebom i koji se nisu libili ukazati nam na neke nenamjerne pogreške koje pravi svatko tko radi. 

Danas u Hrvatskoj gotovo da nema ozbiljnijeg kluba koji nema svoju web stranicu ili stranicu na Facebooku, hrvatska ženska košarka puno se kvalitetnije prati i od krovnog saveza, posvećuje joj se daleko više pažnje, mada je i dalje njezin status i ugled potrebno još više podizati. Dobri rezultati košarkašica, kojima se i ne možemo baš pohvaliti u posljednje vrijeme, najviše mogu pridonijeti popularizaciji i sportskom i društvenom pozicioniranju ovog sporta i na njima je velika odgovornost za medijsku zastupljenost. Jer, svijet voli pobjednike! Što bolji rezultati, to više prostora u medijima! Veoma važno je da su naši klubovi uz pomoć Hrvatskog košarkaškog saveza ove sezone, nakon dugo vremena apstinencije, izišli na europsku scenu. Pa makar i ne polučili zadovoljavajuće rezultate. Međunarodna iskustva mogu se stjecati samo igranjem najelitnijih klupskih natjecanja pod okriljem FIBA-e. I u drugim međunarodnim ligama i natjecanjima. Veliki korak u popularizaciji ženske košarke jest i činjenica da svaku utakmicu ljubitelji hrvatske ženske košarke mogu pratiti preko HKS TV-a.

Zahvaljujući objektivnim, točnim i brzim informacijama, naš portal stekao je povjerenje ne samo kod naših čitatelja u Hrvatskoj, nego i šire, uspostavili smo kontakte i suradnju sa drugim cijenjenim portalima u Europi koji prenose i naše informacije, internacionalizirali smo se, vijesti idu sve brže i brže. Uspjeli smo uspostaviti kontinuiranu suradnju sa svim našim košarkašicama koje igraju u inozemstvu u velikim europskim klubovima, redovit ih pratimo kao i američku sveučilišnu košarku. Slobodno možemo reći da nema hrvatske košarkašice na svijetu koju ne pratimo i s najvećim dijelom njih imamo kvalitetne kontakte. Nije lako igrati u inozemstvu, boriti se za poziciju, a naš jedini cilj bio je da im pomognemo, da ih afirmiramo što bolje i budemo im kontakt s domovinom. Podigli smo im cijenu u Europi i svijetu jer mnogi menadžeri diljem Europe prate informacije što ih objavljujemo na našim stranicama i sukladno i tome dogovaraju angažmane kojima jedan dio košarkašica rješava svoju egzistenciju u budućnosti.

Kakvi su nam planovi u budućnosti? Ambicije su nam velike i vjerujemo da od planiranog možemo dosta toga ostvariti. Osim dosadašnjeg konstantnog praćenja svih njih, planiramo stvoriti internetsku televiziju ŽK u čijem ćemo studiju ugošćavati naše košarkašice i sve one koji rade u hrvatskoj ženskoj košarci pa ćemo ih i živom slikom približiti vama, poštovani čitatelji i budući gledatelji, afirmirati ih i na taj način – riječju i slikom. Na našem specijaliziranom YouTube kanalu moći ćete pratiti sve najznačajnije iz oblasti hrvatske ženske košarke. Jače nego do sada razvit ćemo marketing jer za ove planove trebat će nam dosta financijskih sredstava. Pokušat ćemo se profesionalizirati i za to nam treba i vaša pomoć. Ako ste za to,  idemo dalje! Ako niste – zatvaramo butigu!

Hvala Vam svima na dosadašnjoj suradnji – vama, dragi čitatelji, posebno, jer ste nam bili motiv da izdržimo do sada, vama, cijenjeni suradnici, i svima koji se prepoznaju da su barem jedan svoj mali kamenčić ugradili u razvoj mozaika koji se zove ŽENSKA KOŠARKA. Posebno do čega nam je stalo jest razvijanje korektnog komentiranja i odgovornosti za javno izrečenu riječ i čuvanje dostojanstva svake osobe. Ne moramo imati isto mišljenje, što je najčešće dobro, ali svoje stavove možemo i trebamo iznositi argumentirano, odmjereno i kulturno.

Tihomir Begić