Naše u bijelom svijetu: Buzov 20, Begić 19,Cvitković 14…

Kako smo i obećali u prethodnom tekstu, donosimo pregled učinaka naših košarkašica u inozemstvu koje su imale najbolje valorizacije. To radimo u nemogućnosti da pratimo svih 33 košarkašice koje igraju u 16 nacionalnih prvenstava diljem Europe i u uvjerenju kako će im svima ovakav način predstavljanja domaćoj košarkaškoj javnosti biti i određeni motiv da budu što bolje i uspješnije. Znači, radimo poredak deset najboljih naših košarkašica sa dvoznamenkastom valorizacijom. Ako ih nema, lista će biti onolika koliko ih je sa dvoznamenkastom valorizacijom, a ako ih ima više od deset, pravit ćemo poredak deset najboljih. I za njih ćemo izmisliti nagradu i dodijeliti je na kraju sezone, a pobjednica će biti ona košarkašica koja se bude najviše puta pojavljivala u našem pregledu, odnosno koja skupi najviše valorizacijskih indeksnih poena. Naravno da ćemo imati u vidu i prethodno odigrana kola a koja do sada nismo analizirali. Evo pregleda ovog tjedna:

  • 20 indeksnih poena – TEA BUZOV  – Zabiny Brno Tee Buzov pobijedio je u 4. kolu u gostima MK Technic 97:58, a naša reprezentativka Buzov za 22 minute igre postigla je 13 koševa (2P 5-11, 3P 0-1 i SB 3-4). Imala je 6 skokova i 4 asistencije, 2 puta je oduzela protivnicama loptu i udijelila jednu blokadu. Njezin klub je na četvrtoj poziciji sa tri pobjede i jednim porazom.
  • 19 indeksnih poenaANA-MARIJA BEGIĆ – U 2. kolu Umea Udominate Basket Ana-Marije Begić pobijedio je u gostima Uppsalu 86:60. Za 27 minuta provedenih na parketu Begić je postigla 11 koševa (2p 5-10, SB 1-2). Napravila je 15 uspješnih skokova (5 off+10 def), 3 asistencijue, jednu ukradenu loptu i 3 izgubljene. Njezin prvi double-double u prvenstvu Švedske u kojem je trenutačno Top 2 po skokovima (14.0). U 1. kolu u utakmici protiv AIK Basketa naše Karle Vreš Begić je također igrala 27 minuta, postigla 9 koševa i imala valorizaciju 12 uz 13 skokova. Nedostajao je jedan koša za double-double učinak. Njezin švedski klub Umea Udominate Basket ima dvije pobjede u dva kola koliko imaju i Lulea Basket i Telge. U Istočnoeuropskoj ligi u Rigi su igrali tri utakmice od kojih su dvije dobili (Canik Turska i Dinamo Moskva) a jednu izgubili (TTTRiga).
  • 14 indeksnih poenaANDRIJANA CVITKOVIĆ – Te poene Andrijana Cvitković zaradila je u porazu svoje mađarske ekipe MTK Budapest 56:90 protiv PEAC-Pecsi. Igrala je 21 minut i za to vrijeme postigla 14 koševa (2P 5-10, SB 4-6). Imala je 6 skokova te po jednu ukradenu i izgubljenu loptu. Pretrpjela je jednu blokadu. U ovom trenutku njezin klub u dva kola ima dva poraza i pretposljednji je na ljestvici.
  • 13 indeksnih poenaMARIJA REŽAN i LEA MILETIĆ – Naš reprezentativni centar Marija Režan i njezin klub USK Prag deklasirali su Ostravu 125:56. Ona je igrala 23 minute i za to vrijeme postigla 8 koševa (2P 4-10), imala 8 skokova i 3 asistencije te je udijelila jednu “bananu” protivnicama. Još jednom se pokazala kao suverena vladarica reketa. Režan je Top 7 češkog prvenstva po skokovima (8.5). Bilo je to 4. kolo češkog prvenstva, a Prag ima sve četiri pobjede kao i Sokol Hradec Kralove i Nymburk. Lea Miletić svoje je poene u 1. kolu zaradila u domaćem porazu njenog talijanskog kluba Battipaglie protiv aktualnih talijanskih prvakinja Familia Schio 57:63. Miletić je igrala 25 minuta te postigla 13 koševa (2P 5-7, 3P 1-2) i uz to imala 4 uspješna skoka, 1 asistenciju, 4 ukradeene i 4 izgubljene lopte.
  • 12 indeksnih poenaIVA BRKIĆ – Veliko pojačanje dobio je španjolski prvoligaš Gipuzkoa u liku naše Ive Brkić. To je ona pokazala već u prvim utakimicama španjolskog prvenstva. U 2. kolu pobijedili su u gostima Sant Adriu 64:59, a Iva Brkić (ex Ciglar) je igrala u prvoj postavi i za 31 minut postigla 10 koševa (2P 1-1, 3P 2-5, SB 2-4) uz 6 skokova, 1 asistencija 2 ukradene i 5 izgubljenih lopti. U prvom kolu je njezin klub također ostvario pobjedu protiv AE Sedisa, a brkić je postigla 13 koševa uz valorizaciju 14. Sve to za 32 minute igre.
  • 10 indeksnih poenaLORENA MOLNAR – Za 24 minute igre Molnar je u gostujućem porazu svoj češkog kluba Slovanka MB protiv ekipe Valosun Brno (54:74) postigla 8 koševa (2P 4-5, 3P 0-2), 6 skokova, 3 ukradene i 2 izgubljene lopte. Utakmicu je započela u prvoj petorci.

To su naše košarkašice koje su postigle dvoznamenkastu valorizaciju – njih sedam.

Foto: Tea Buzov / fibaeurope.com