Mursa i KAŽL premijerligaši

Predsjednik Komisije za sustav natjecanja Hrvatskog košarkaškog saveza Ante Kardum donio je 10. srpnja Odluku o popuni Premijer ženske lige Hrvatske. Tom odlukom u Premijer žensku ligu Hrvatske u sezoni 2020/2021 uvrštavaju se Mursa iz Osijeka i KA Žana Lelas iz Splita. Osječanke će igrati u skupini Sjever, a Splićanke u skupini Jug.

U obrazloženju ove odluke stoji: “Obzirom na izmijenjeni format natjecanja Premijer ženske lige koja se nadolazeće sezone igra u okviru dvije skupine, a radi što kvalitetnijeg natjecanja Upravni odbor odlučio je popuniti Premijer žensku ligu sa dva kluba. Uzimajući u obzir ulaganje u mlađe dobne uzraste i rad s njima, napredak klubova, teritorijalnu pripadnost klubova te posljedično prisutnost najvišeg stupnja ženske košarke na području Republike Hrvatske, a također poštujući mišljenje Stručnog savjeta za žensku košarku, odlučeno je kao u izreci ove odluke.”

KAŽL i Mursa VROS Osijek bile su prošle sezone najbolje ekipe Lige za prvaka Druge ženske lige, odnosno Lige za popunu Prve ženske lige, ekipe sa jasnim ambicijama ulaska u viši rang natjecanja što su i pokazale svojim igrama. Zanimljiva je i vrijedna svake pohvale činjenica da je KAŽL  za samo četiri godine od osnutka stigla u elitni rang hrvatske ženske košarke.

– Presretne smo, iako mi je žao što prvenstvo nije odigrano do kraja jer smo bile neporažene i uvjerena sam da bi tako ostalo do kraja. Vjerujem da nikome nećemo biti lagan protivnik – rekla je kapetanica Josipa Zovko, a predsjednik kluba Vjekoslav Lokica kaže:

– Naše emocije su prevelike bez obzira što smo očekivali ovu odluku. Ovo je kao san. Zahvaljujem se u ime kluba i mene kao predsjednika HKS-u na ovoj odluci. Vjerujem da ćemo je opravdati u svim segmentima.

Odluku su i u Osijeku dočekali s oduševljenjem. Trener Murse Goran Gunjević nam je ekskluzivno za naš portal rekao:

– Očekivali smo takvu odluku i zadovoljni smo njome. Mi smo klub reorganizirali, sve podigli na višu razinu, napravili smo miks mladosti i iskustva i sad ćemo vidjeti u jačim utakmicama u Premijer ženskoj ligi Hrvatske koliko smo jaki i gdje nam je mjesto u hrvatskoj ženskoj košarci.

Tihomir Begić/ŽK

Foto: Košarašice KAŽL-a za četiri godine stigle do najvišeg ranga hrvatske ženske košarke/fbkažl