Minnesota i Los Angeles dominiraju na početku WNBA sezone

Od 14. svibnja odigravaju se utakmice najjače ženske košarkaške lige na svijetu. Svaki tim odigrao je po pet ili šest utakmica. Kao što je vidljivo iz naslova, zasad je najbolja ekipa Minnesota Lynx koja nije zabilježila niti jedan poraz u odigranih šest utakmica. One su i aktualne prvakinje, pa njihova dominacija i nije preveliko iznenađenje.

A iznenađenje je, barem za ovu ranu fazu natjecanja, Los Angeles Sparks. Također su bez poraza ali s utakmicom manje. Tim koji je prošle sezone imao skor 14-20, započeo je novu sezonu jurišem od 5-0.

Ekipa koja je definitivno najlošije započela sezonu je Phoenix Mercury, a neki bi upravo ovu činjenicu također nazvali iznenađenjem. Govori se kako je Phoenix možda i jedini klub koji može pomrsiti planove Minnesoti na putu do titule, ali to trenutno ne pokazuje rezultatima. Iako su kompletni, sve igračice su na broju i zdrave, jednostavno ne ide, skok je loš, obrana se osipa, napadi su bezidejni i lako čitljivi protivnicama. Međutim, u dva zadnja susreta su živnuli kao tim, zabilježili pobjede i nagovijestili povratak među najbolje.

Što se tiče Istočne konferencije, vodeća na tablici je Atlanta Dream sa samo jednim porazom u 6 odigranih utakmica. Ostali timovi Konferencije su podjednaki što se tiče rezultata, ali daleko lošiji od Atlante. Kao što je Phoenix podbacio na zapadu, ista stvar se događa i s Chicagom na istoku, imaju isti omjer pobjeda i poraza i loš početak sezone.

Gledajući pojedinačna ostvarenja igračica, najbolji strijelac lige je olimpijka Tina Charles iz New York Libertyja s prosjekom od 23.4 poena po utakmici (također je prva po skokovima s prosjekom od 11.8). Slijedi je Maya Moore iz Minnesote s 22.3 te Phoenixova Diana Taurasi s 22.0 poena po utakmici.

Dosta ekipa je loše započelo sezonu. Veliki broj igračica je prije početka WNBA sezone igrao u Europi i Aziji te nisu bile sa svojim američkim timovima, stoga su loša i osrednja igra rezultat manjka treninga i uigravanja pa im dajmo malo vremena da ih treneri poslože kako treba. Loš početak ne znači i loš kraj. A kraj još nije na vidiku …

Suzana Krišto

Foto: Maya Moore (Minesota) – do sada 22.3 koša po utakmici