Mihaela Lazić: Što sam najbolji strijelac A1 lige mogu zahvaliti svojim trenerima i suigračicama

Prije dvije godine pravili smo razgovor s tada 15-godišnjom Mihaelom Lazić koja je u to vrijeme nekoliko puta bila MVP prvenstvenog kola. Već tada kao djevojčica skrenula je pažnju stručnjaka i sportske javnosti na sebe i svoju igru. O njoj su pisali kao o “košarkaškom čudu” iz Slavonskog Broda. Ove godine, 20. 11., napunit će 17 godina a već je najbolji strijelac Prve košarkaške lige Hrvatske. Što li će biti u ženskom košarkaškom svijetu kad bude punoljetna i u kasnijim godinama! Kad dosegne svoj košarkaški zenit! Uspjeli smo je dobiti na prvenstvu Hrvatske za srednje škole u Poreču i porazgovarati.

– Mada si mlada ipak se više ne može govoriti o samo talentiranoj djevojčici. Potvrđuješ se kao odlična košarkašica. Danas si i najbolji strijelac A1 lige i što to znači za tebe?

– Naravno da mi puno znači što sam prvi strijelac lige, stvarno sam sretna i to je dokaz da se naporan rad i trud isplate. Ali, to ne bih postigla bez svojih suigračica i trenera tako da je ovo njihova zasluga. Ovo mi je samo motiv da i dalje treniram te je to razlog da ovaj sport još više volim i guštam u svakom treningu i utakmici.

Alfa i omega Broda na Savi - Mihaela Lazić
Alfa i omega Broda na Savi – Mihaela Lazić

– Što kažeš na Brod na Savi ove sezone? Ostali ste u A1 ligi, kako bi moglo biti sljedeće?

– Ponovno smo ostvarili cilj te ostali u A1 ligi. Brod na Savi je vrlo mlad i neiskusan klub te je ovo za nas velik uspjeh. Najviše nas veseli što smo napravili korak dalje u odnosu na prethodnu sezonu tako što igramo i treniramo jače i bolje. Svaka je djevojka pojedinačno napredovala i pridonijela svakom košu. Nastojat ćemo i dalje jednako trenirati i nadati se još boljem. Htjeli bismo se još pojačati i napraviti bolji rezultat.

– Tvoju igru prate mnogi strani menadžeri i sigurno imaš poziva za igrati vani? Kakvi su tvoji planovi?

– Naravno da sanjam o odlasku u jaki klub koji igra na visokom nivou, ali posebno bih željela da mogu što duže ostati kod kuće i trenirati i igrati u svom klubu te se zato nadam da će biti pojačanja i da ćemo se uzdizati u A1 ligi. A što se tiče mene, nastavit ću trenirati a što mi Bog da, bit ću sretna.

– Dolazi reprezentativno ljeto. Opet ćeš umjesto na moru biti u reprezentativnom ritmu s puno znoja na licu i borbi na parketu?

– Nadam se i ovo ljeto pozivu u reprezentaciju što je samo “šlag na tortu” za napornu sezonu. Dat ću sve od sebe, kao i cijela ekipa, samo da svi budu zdravi i motivirani te priželjkujem dobar rezultat juniorske ekipe Hrvatske na Europskom prvenstvu jer možemo puno više u odnosu na rezultate prošlih godina.

– Kakve su tvoje prognoze za nastup Hrvatske na EP ove godine? Kakva nam je reprezentacija a kakve su druge? Imao li šanse postići značajniji uspjeh? Pod tim mislim medalju oko vrata?

– Kao što sam rekla, Hrvatska u juniorskom uzrastu (99′) može puno. Samo treba naporno i maksimalno raditi cijelo ljeto te će doći dobar rezultat. S obzirom da smo u Udinama 2016. godine kao kadetkinje osvojile 5. mjesto u Europi, to me posebno motivira i daje nadu da i ove godine možemo nešto slično u juniorskom uzrastu. Što se tiče medalje, naravno da bismo ju htjele oko vrata, ali mislim da bi bilo vrhunski postići spomenuti rezultat.

– Otkud tolika odvažnost kod tebe za šut? Mlada si bez ikakva kompleksa preuzela tu odgovornost i u klubu i u reprezentaciji? Tko te tome naučio ili to ide s genima?

– Zahvaljujući ekipi, a posebno trenerima Rimarčuku i Božiću imam velike ovlasti u utakmicama te slobodu u igri koju vjerojatno ne bih imala da sam u nekom jačem klubu. To je prednost ovdje u Brodu i smatram da mi je to donijelo velik napredak. Haha, ne znam baš da su to kao što kažete “geni”, nego baš kao što sam rekla, treneri i ekipa.

– Šta misliš o hrvatskoj ženskoj košarci i našoj najjačoj ligi? Koje su dobre strane a koje loše?

– Smatram da je A1 liga dobra za trenutne juniorke i kadetkinje koje se u njoj postepeno razvijaju, ali, objektivno, liga je iz godine u godinu sve slabija i slabija. Igračice koje mogu iskorištavaju priliku za odlazak van te je to veliki minus za budućnost hrvatske košarke. Svaka loša strana ima dobru pa tako i ova, s obzirom na kvalitetu lige, kao što sam navela, mlađi uzrasti imaju veliku priliku za napredak i skupljanje iskustva.

Tihomir Begić

Foto: Mihaela Lazić u reprezentativnom dresu i ovog ljeta / fibaeurope.com