Medveščak treću godinu zaredom prvak Hrvatske

Završilo je žensko juniorsko košarkaško prvenstvo Hrvatske. Medveščakove juniorke treći su put zaredom prvakinje Hrvatske. Nitko do sada tako superiorno nije vladao hrvatskom ženskom košarkom u mlađim dobnim kategorijama

Zastor je pao na žensko juniorsko košarkakško prvenstvo Hrvatske u sezoni 2011/2012 na kojem su sudjelovale četiri najbolje ženske hrvatske ekipe – Medveščak i Croatia 2006 iz Zagreba, Jolly JBS iz Šibenika i Ragusa iz Dubrovnika. Iznenađenja nije bilo nego su svoju košarkašku superiornost treću godinu zaredom potvrdile košarkašice zagrebačkog Medveščaka koje su u finalnoj utakmici pobijedile Croatije 2006 rezultatom 67:56. Utakmicu prije pobijedile su dobrovačku Ragusu 83:46. Medveščak je formalno vodio trener seniorske ekipe Braslav Turić, ali istinski arhitekt ove Medveščakove najprije mlađekadetske, potom kadetske i na koncu juniorske ekipe pomoćni je trener na ovoj završnici Željko Alatović. Taj košarkaški entuzijast šest-sedam godina unatrag bio je suvereni vladar hrvatske ženske košarke u mlađim dobnim kategorijama sustavno gradeći sve te naraštaje ekipe Medveščaka, od mlađekadetske, kadetske pa do ove juniorske, koja bi i u europskim okvirima u svojoj uzrasnoj kategoriji imala što pokazati.

– Uvjeren sam da postoji jedno takvo europsko natjecanje da bismo bili u samom vrhu. Čestitam curama jer su one najzaslužnije za osvojena prvenstva i medalje, a meni je rad s njima sve ove godine uistinu predstavljao veliko zadovoljstvo. Gradili smo ekipu, imali povjerenja u te mlade cure, davali im priliku a one su sve to vratile na najljepši mogući način – pobjedama, zlatnim medaljama i šampionskim tronovima – rekao na je Željko Alatović .

Kao i prošle godine Nenadu Amanoviću tako je Alatović ove godine Braslavu Turiću džentlimentski prepustio ulogu prvog trenera iz osobnih razloga ali je uvijek bio tu i htio je i na oproštaju ovih cura od juniorske košarke biti s njima i ispratiti ih u seniorsku košarku.

– Sličnu generaciju (1984., op.a.) u kojoj su bile Bedalov, Čunčić, Mazić, Perić, Ciglar, Mežnarić vodio sam desetak godina prije njih ali ova generacija košarkašica Bogom je dana Hrvatskoj i s puno odgovornosti mogu kazati da se rijetko rađa i da je najbolja. Uostalom to one potvrđuju i na europskim prvenstvima. Pa te cure već tri ljeta zaredom s europskih prvenstava u svojim kategorijama Hrvatskoj donose medalje, točnije dvije srebrene i jednu zlatnu. Ogroman je to uspjeh i najbolja potvrda njihove europske kvalitete. Uvjeren sam da će i ove godine u Rumunjskoj na juniorskom Europskom prvenstvu igrati značajnu ulogu i da će nas obradovati svojim igrama i rezultatom te da će se plasirati na svjetsko prvenstvo – naglašava Alatović.

Bez obzira što su juniorke uzrastom one već nekoliko godina igraju hrvatsku seniorsku košarku u Prvoj hrvatskoj košarkaškoj ligi za žene i po svim statističkim podacima kvalitetom se nalaze među petnaestak najkvalitetnijih prvoligaških igračica. Tamo ih je vodio trener Braslav Turić koji je u osvrtu na sezonu rekao:

– Relativno sam zadovoljan rezultatom u ovoj sezoni. Osvojili smo četvrto mjesto u prvenstvu i sudjelovali na Final Fouru Kupa gdje smo po koš razlici bili treći. Kad se sve to zbroji a ima u vidu mladost naše ekipe, iskustvo, broj igračica i da na pola sezone nismo nikoga doveli, rezultat je ipak korektan. Jedino gdje smo podbacili je play-off protiv Pletera – kaže Turić kojemu je zlatna juniorska medalja sa Medveščakom treća medalja kao trenera. Prije toga sa muškom ekipom Zrinjevca 2001. godine osvojio je mlađekadetsko srebro, a 2003. juniorsku broncu.

Na pitanje što očekuje od slijedeće sezone Turić je odgovorio:

– Ako uspijemo dovesti još neku igračicu osim Nine Premasunac, mislim da bismo mogli napraviti jedan rezultatski iskorak u odnosu na prošku sezonu, ali ne smijemo zaboraviti da imamo tri kluba koja su financijski moćnija od nas i koja se u svakom trenutku po potrebi mogu pojačati.

Pred juniorkama Medveščaka je ostala još samo jedna neodrađena juniorska reprezentativna obveza – nastup u Bukureštu na Europskom juniorskom prvenstvu (U-18, A Divizija), od 26. srpnja do 5. kolovoza, gdje su u skupini C sa Nizozemskom, Češkom i Slovačkom. Zajedno sa suigračicama iz drugih klubova pokušat će i četvrto ljeto zaredom Hrvatskoj donijeti medalju. Nakon kadetske srebrene iz Estonije (Talinn, B divizija), kadetske srebrene iz Grčke (Ptolomeida i Kozani, A divizija) i zlatne juniorske iz Mađarske (Miskolc, B divizija) bilo kakva medalja iz Bukurešta ovjerena je viza za nastup na svjetskom prvenstvu koje će se održati dogodine u Litvi.

– Realno je očekivati da ćemo proći prvi i drugi krug natjecanja jer smo reprezentacija za koju svi jako dobro znaju, koju cijene i respektiraju. Taj respekt i poštovanje cure su zavrijedile svojim kvalitetnim nastupima na dosadašnjim europskim prvenstvima s kojih su se uvijek vraćale s medaljom. Njih danas svi poznaju u Europi – rekao je njihov trener u reprezentaciji Željko Ciglar koji je s ovom generacijom osvojio sve spomenute medalje a u svojim rukama drži najveći uspjeh hrvatske ženske košarke u povijesti samostalne države Hrvatske – srebrenu medalju s jednog europskog prvenstva – onu iz Grčke gdje su u elitnom europskom košarkaškom društvu pokazali svoju znanje i svoju moć.  Slijedi Bukurešt.

Rezultati završnice prvenstva Hrvatske za juniorke 2011/2012:

Susret za 3. mjesto:

Jolly – Ragusa 81:51 (24:09, 07:23, 27:05, 23:14)

Jolly JBS Šibenik: Periša 11, Stojanović 12, I. Dujić 14, Smolić 7, Petković, Chiabov 13, Cigić 24, Malenica, Di Maulo, Mišura, Ramljak, A. Dujić. Trener: Dragan Ognjenović

Ragusa Dubrovnik: Petrović 5, Pocrnjić 18, Tomičić 14, Bajramović, Čoić 2, Kabiček, Lovrić, Rebić 2, Domitrović, Dobroslavić 10. Trener: Nikola Lovrić

Finale:

Medveščak – Croatia 2006 67:56 ( 22:17, 18.05, 11:20, 16:14)

Medveščak: Begić 20, Pačkovski 15, Petrak, Tikvić 13, Matić, Šegota, Šarić, Kalebić 11, Majstorović 6, Tičac, Jurjević 2, Livajušić. Trener : Braslav Turić.

Croatia 2006: Jordanić 4, Čubrić 10, Divčić, Vlahović, Ramljak, Kelava 7,Rudić, Horvat, Martinović 3, Butina 15, Džankić 17. Trener: Tomislav Perković

MVP završnice: Ana-Marija Begić (Medveščak)

Najbolji strijelac: Inja Butina (Croatia 2006)

Foto: ŽKK Medveščak juniorke – prvakinje Hrvatske 2012. godine / Snimio: Zoran Kalebić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime