Medveščak prvak Hrvatske peti put zaredom

U odličnom ambijentu pune sportske dvorane na Pešćenici, što su ga stvorili navijači na trećoj finalnoj utakmici, Medveščak se po peti put zaredom popeo na najviše postolje hrvatske ženske košarke. Pred brojnim fotoobjektivima i najvišim predstavnicima Hrvatskog košarkaškog saveza na čelu sa predsjednikom Stojkom Vrankovićem, glavnim tajnikom Josipom Vrankovićem, predsjednicom Stručnog savjeta za žensku košarku Danirom Nakić Bilić, hrvatskom izbornicom Anđom Jelavić i gromoglasnim navijačima, trener Medveščaka Braslav Turić i njegove košarkašice još su jednom otvorili pobjednički šampanjac i petim osvojenim naslovom zaredom otišli u povijest hrvatske ženske košarke.

Medveščak – Trešnjevka 2009 72:51 (18:16, 11:13, 22:10, 21:12)

  • Medveščak: Arežina -, Nimac 11, Tadič 10, Borović 24, Krajinovič -, Todorić 16, Uzelac -, Tepeš -, Radoš 2, Kolovrat -, Bura 9, Macan -. Trener: Braslav Turić
  • Trešnjevka 2009: Katavić 10, Erjavec 10,  Sorić -, Marta Galić 17, Vujadinović -, Pavić 2, Marija Galić -, Kostić 4, Zadro 4, Bilić -, Savić -, Mühl  4. Trener: Dean Nemec

Bez dvojbe bila je ovo najbolja utakmica ovosezonske finalne serije za prvakinje Hrvatske. Žustra, tvrda i neizvjesna što joj je davalo posebnu draž. Pogotovo u prvom poluvremenu koje je završilo rezultatom 29:29. Kako god je Trešnjevka u tom dijelu utakmice dala do znanja da nije došla samo formalno odigrati treću finalnu utakmicu, tako je početak drugog dijela utakmice Medveščak jasno igrom potvrdio da mu je cilj obrana naslova. Podignuli su agresivnost, konačno se rezultatski odvojili i sve do kraja podizali prednost na konačnih plus 21. Iva Todorić imala je najbolju valorizaciju (24), Iva Borović opet je bila najefikasnija i pogađala trice baš kad je najviše trebalo (24 koša). MateaTadić i Patricija Bura odigrale su svih 40 minuta. Bura je bila pod posebnom paskom ali je uz 9 koševa imala i 7 asistencija. Marta Nimac izvrsno je iskoristila svoju minutažu i zabila 11 koševa. Kod Trešnjevke posebno igrački nadahnuta bila je izvrsna Marta Galić sa 17 koševa. Previše izgubljenih lopti Trešnjevke (27 u odnosu na Medveščakovih 12) u ovako važnoj utakmici dalo je Medekicama priliku da iz kontri i polukontri dolaze do laganih koševa što su ove i iskoristile.  Sve u svemu vrlo dobra utakmica obje ekipe i zaslužena pobjeda Medveščaka u prelijepom sportskom ambijentu kakav se baš i ne viđa tako često na utakmicama Prve ženske košarkaške lige Hrvatske.

Braslav Turić, trener Medveščaka: “Prvo je poluvrijeme utakmica bila najneizvjesnija u odnosu na prijašnje utakmice. U svlačionici smo se dogovorili da moramo podići obranu, odnosno pritisak na lopti na linijama i onog trenutka kad smo to napravili, napravili smo i razliku, otvorile su nam se neke polukontre, neki lagani poeni i onda smo tu razliku držali do kraja.”

Dean Nemec, trener Trešnjevke: “Danas smo pružili najjači otpor u ove tri utakmice. Kao što sam i rekao na početku ove serije, suparnice su starije i iskusnije i mi to nismo mogli nadoknaditi, ali ja sam ipak ponosan na to da smo se mi držali kroz tu seriju i odigrali najbolje prvo poluvrijeme – neriješeno. Nažalost, nismo do kraja zadržali koncentraciju, bilo je previše izgubljenih lopti što je presudilo finale i dalo Medveščaku puno laganih poena. Ipak, apsolutno sam zadovoljan jer smo bili u finalu s juniorskom ekipom i čestitam svojim igračicama na svemu što su napravile”.

Utakmicu možete pogledati ovdje

Foto: Prvakinje Hrvatske 2017/2018 – ŽKK Medveščak / Snimio: Marin Sušić