Medveščak prvak Hrvatske 2014/15

U veličanstvenoj atmosferi  na Pešćenici u Zagrebu, koju je napravilo puno gledalište domaćih i gostujućih navijača, odigrana  je ‘majstorica’ – peta utakmica finalne serije za prvakinje Hrvatske u košarci. U vrlo dobroj utakmici u kojoj su na visini finala bile i domaće i gostujuće košarkašice te uz izvrsno suđenje sudačke trojke Josip Radojković (Split), Luka Kardum (Šibenik) i Davor Stojić (Šibenik) pobijedio je zasluženo zagrebački Medveščak i obranio naslov prvakinja Hrvatske. To mu je drugi osvojeni i uz Kup Hrvatske njegove vitrine će godinu dana krasiti najveća priznanja i najznačajniji pokali hrvatske ženske košarke.

Medveščak – Kvarner  71:55 (18:16, 23:13, 20:18, 10:8)

  • Medveščak: Begić 17, Perić 0, Džankić 14, Tikvić 11, Borović 11, Šeda 8, Todorić 8, Petrak 0, Majstorović 0, Radoš 0, Premasunac 2, Livajušić 0. Trener: Braslav Turić
  • Kvarner: Perić 15, Tomić 5, Miletić 0, Živadinović 10, Kovačević 0, Vrsaljko 6, Serdar 0, Tomljenović 7, Čolić 12, Šimunović -, Milković -. Trener: Damir Rajković

Kvarner je odlično ušao u utakmicu i nakon nekoliko pogrešaka Medveščaka poveo sa 7:0. Najprije je poentirala Monika Tomljenović za 2:0, potom Barbara Perić pogodila svoju prvu od pet trica (5-7 šut za tri poena) za 5:0 i opet Tomljenović za 7:0 za Kvarner. Prve koševe za Medveščak postigla je tek u četvrtoj minuti utakmice najbolja košarkašica “majstorice” Ana-Marija Begić za 2:7. Danas izvrsna Silva Šeda sa dvije pogođene trice držala je priključak Medveščaka da bi opet Ana-Marija Begić na početku desete minute prvi put izjednačila rezultat na 16:16, a Ružica Džankić dovela Medveščak prvi put u vodstvo 18:16 kojim rezultatom je i završila prva četvrtina.

Druga četvrtina je pokazala da je Medveščak definitivno preuzeo kontrolu utakmice. Dobio ju je 23:13 i poluvrijeme završio rezultatom 41:29. Sa 18 razlike u trećoj četvrtini, kada je Džankić tricom postigla rezultat 49:31, Kvarner je serijom 12:0 u 26. minuti došao do rezultata 49:43. No, tada se budi Iva Borović i pogađa dva puta za dva poena i diže prednost Medveščaka na 10 koševa. Potom odlična Iva Todorić diže prednost najprije na 12 razlike (55:43), pa potom na 14 razlike (57:43) te Iva Borović na 16 razlike (59:43). Do kraja utakmice, koja je odigrana u visokom ritmu, postizavan je koš za koš te je ta prednost i ostala do kraja. Sa šesnaest koševa razlike je i završila utakmica (71:55) i slavlje Medveščaka i njegovih navijača moglo je krenuti. Spomen plakete za sudjelovanje u finalu Prvenstva Hrvatske odličnim curama iz Kvarnera podijelili su glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić i HKS-ov povjerenik za A1 žensku košarkašku ligu Tonči Anzulović. Pobjednice su iz ruku Branke Matković, članice Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza, dobile zlatne medalje, pehar u trajno vlasništvo i prijelazni pehar.

Uz izravan prijenos na Sportskoj televiziji  i pred do posljednjeg mjesta ispunjenim tribinama na Pešćenici se moglo vidjeti puno toga lijepoga u igri dva najbolja hrvatska ženska košarkaška kluba.

– Za publiku je ova peta utakmica bila prava fešta, zaista odlična, ali za mene osobno nije. Bilo je tu puno stresa od prve do pete utakmice. Nakon 2:0 rano smo se opustili ali smo i vjerovali u sebe. Peta utakmica je majstorica u kojoj se vidi i pokazuje tko su majstori, a mi smo večeras bili majstori i uzeli smo zasluženo naslov, rekao nam je trener Medveščaka i hrvatski izbornik Braslav Turič.

– Mislim da smo pružili dostojan otpor Medveščaku u finalnoj seriji. Ova peta utakmica je bila užitak za igrati. Iako smo imali dobro otvaranje, presudilo je iskustvo i snaga Medveščaka pod košem. Jednostavno im danas nismo uspjeli parirati. Znali smo naše limite u napadu. U drugoj četvrtini smo se jednostavno raspali i tu smo zapravo već počeli gubiti koncentarciju, izjavio je trener Kvarnera Damir Rajković.

Najbolja igračica utakmice (MVP) s valorizacijom 20 bila je Ana-Marija Begić (17 koševa, 9 skokova i 3 asistencije), Ružica Džankić je postigla 14 koševa, Ivana Tikvić 11 koševa i 11 skokova (double-double) i Iva Borović 11 koševa i 2 asistencije. Kod Kvarnera Barbara Perić fantastično je šutirala za tri poena (5-7 ili 71 posto) i ukupno bila najefikasnija sa 15 poena. Dvoznamenkaste učinke imale su još Snježana Čolić (12) i Milana Živadinović (10).

Foto: ŽKK Medveščak, prvakinje Hrvatske 2014/15 / Snimio: Marin Sušić