Medveščak pobijedio Novi Zagreb i stekao veliku prednost na putu do titule prvakinja Hrvatske

1.finalna utakmica

Medveščak je još jednom pobijedio Novi Zagreb na njegovu parketu u Trnskom. Ovog puta u vrlo važnoj prvoj finalnoj utakmici doigravanja za košarkaške prvakinje Hrvatske u sezoni 2013/2014. Na taj način je stekao prednost u međusobnim nadmetanjima za titulu prvakinja ali, što je u ovom trenutku također važno, i psihološku prednost uoči druge utakmice i uzvrata na Pešćenici.

Novi Zagreb Medveščak 67:72 (20:15, 16:18, 21:14, 10:25)  (0:1)

  • Novi Zagreb: Tadić -, Semren 6, Komplet 17, Dojkić 4, Karačić 2, Jurić 2, Marošević -, Ivanković 11, Stojsavljević -, Franić -, Sarjanović -, Ivezić 25. Trener: vladimir Ivanković
  • Medveščak: Begić 2, Perić 3, Džankić 6, Tikvić 20, Borović 24, Šeda 0, Todorić 6, Tićac -, Majstorović 4, Šegota -, Premasunac 7, Livajušić -. Trener: Braslav Turić.

Odmah se vidjelo da će to biti jedna teška, nervozna i neizvjesna utakmica. Više od tri i pol minute niti jedna ekipa nije postigla koš, a prva je po isteku četvrte minute poentirala najefikasnija Lupica u prvoj utakmici Jelena Ivezić. Ona i Anja Majstorović međusobno su se izmjenjivale u postizanju koševa do rezultata 4:4. Novi Zagreb je ponajprije zahvaljujući Jeleni Ivezić stalno bio u blagoj prednosti pa se na poluvrijeme otišlo s rezultatom 36:33 za Novi Zagreb. U treću četvrtinu ušlo se sa po jednom dobivenom – Novi Zagreb prvu, Medveščak drugu. Treću je bolje odigrala ekipa trenera Vladimira Ivankovića i prednost digla na deset koševa razlike (57:47). A onda je došla četvrta četvrtina i, kad se mislilo da je utakmica već riješena, krenuo je tornado trenera Braslava Turića večeras oličen u odličnim Ivi Borović i Ivani Tikvić. Agresivnom i brzom igrom, kakvu Medveščak inače igra, djelovao je moćno i na radost velikog broja glasnih navijača uspio nadoknaditi minus od deset koševa i na koncu zasluženo slaviti. Četvrtu četvrtinu dobili su s petnaest koševa razlike (25:10). Bila je to maestralna četvrtina Turićevih djevojaka, izvedba s brzim protokom lopte, brzim otvaranjem kontri, preciznim vanjskim šutom, moćnim napadačkim skokom… A preokret se dogodio ovako:

Antonija Jurić postavila je rezultat na 57:47 početkom četvrte četvrtine, Ivana Tikvić smanjila je na 57:49, potom Nina Premasunac još smanjuje prednost Novog Zagreba 57:51, Ivezić realizira za 59:51, Iva Borović pogađa tricu za 59:54, Eva Komplet na 61:54, raspoložena i izvrsna Iva Borović opet pogađa tricu (61:57) i onda na red dolazi odlična Ivana Tikvić, koja popravlja rezultat najprije na 61:58 pogodivši jedno slobodno bacanje, potom na 61:60 i u 36 minuti prvi put dovodi Medveščak u vodstvo 62:61, pa onda opet iz slobodnog bacanja povećava prednost na 63:61. Jelena Ivezić iz slobodnih poravnava rezultat na 63:63, a Ivana Tikvić na koncu 37. minute opet dovodi Medveščak u prednost 65:63. Čini se da je trica Petre Perić bila ključna kojom je podigla rezultat na 68:63 te potom dvica Ive Borović za 70:63 za Medveščak. Ivezić je iz slobodnih potom smanjila na 65:70, Komplet pogodila za još veću rezultatsku neizvjesnost na 67:70. Ona je u posljednjem napadu za izjednačenje Novog Zagreba pogodila tricu, ali je tom prilikom nagazila graničnu crtu pa od koša nije bilo ništa. Večeras najbolja na utakmici Iva Borović je stavila točku na i i iz slobodnih bacanja postavila konačan rezultat na 72:67 za Medveščak. Velika pobjeda koju su cure trenera Braslava Turića hrabro izborile, koje se nisu predavala ni kad su gubile desetak koševa razlike, i koje su u četvrtoj četvrtini pokazale kako se igra brza i moderna košarka. Simpatizeri Medveščaka mogli su započeti slavlje. Barem što se tiče prve utakmice. Druga je na rasporedu već u subotu na Pešćenici u 19 sati. Neizvjesnost i dobra košarka idu dalje.

Braslav Turić, trener Medveščaka: “Večeras smo odigrali jednu zahtjevnu i tešku utakmicu protiv Novog Zagreba. Početak tvrd, oni su krenuli sa match-up zonom gdje mi nismo poentirali otvorene šuteve. Kasnije smo se adaptirali, vratili u igru, međutim, početkom i koncem treće četvrtine oni rade razliku od deset koševa. Obrambenom ustrajnošću i napadačkom koncentracijom se vraćamo i pobjeđujemo. Poveli smo u seriji 1:0, slijedeću utakmicu smo domaćini, nadam se da ćemo i dalje biti fizički agresivni, a mentalno mirni. Čestitam mojim curama na hrabroj igri i pobjedi.”

Foto: “Zadarski tornado”  – Iva Borović u prodoru na koš Novog Zagreba / Snimila: Martina Čubrić