Matea Vrdoljak: Nije lako napraviti inozemnu karijeru

Iza Matee Vrdoljak ogromno je sportsko iskustvo i duga sportska karijera koja najbolje potvrđuje koliko ona voli košarku. Iza nje su mnoge europske zemlje, puno klubova u kojima je nastupala i ostavljala košarkaškoga traga. Upravo stoga  nas je zanimalo koja joj je država, trener i klub najviše prirastao srcu?

– Pa ima dosta klubova kojih se rado sjetim pa tako i trenera! Nekako sam se najbolje osjećala u Portugalu,  gdje sam i upoznala njihovog velikog trenera Carlosa Barroca, koji je ujedno bio trener NBA igrača, a sada se osjećam super u Francuskoj. Zato sam i ostala tu! 

– Što smatraš svojim najvećim uspjehom karijere?

– Pa prije svega veliko iskustvo koje sam stekla igrajući ovaj sport, ne samo košarkaško iskustvo već i životno! Zatim velik broj ljudi koje sam upoznala kroz svoje klubove, pa čak i današnje prijatelje! Zatim, što se tiče košarke, željela sam igrati u jačim europskim ligama, željela sam sudjelovati u  EuroLigi i EuroCupu, željela sam biti dio naše reprezentacije i sve to sam odradila!

Matea Vrdoljak: Evo ovako počela u Solinu i već 2005. sam potpisala ugovor sa Ragusom iz Dubrovnika gdje sam ostala 4 godine!
2009/2010 sam počela u Grčkoj (Apolon Kalamaris), klubu koji je imao financijski problema te odustao od EuroCupa, a na polusezoni sam tako i ja otišla zbog financija i na kraju završila u Banjoj Luci!
2010/2011 Portugal klub Alges
2011/2012 Portugal klub Quinta i na polusezoni završila u Rumunjskom klubu Sportul Bukurešt
2012/2013 Novi Zagreb
2013/2014 Spartak Noginsk početak sezone te zbog financijski problema kluba prešla sam u Poljsku ekipu Torun do kraja sezone
2014/2015 Arras, Francuska
2015/2016 Castors Braine Belgija, te na polusezoni završila u Njemačkom Kelternu
2016/2017 Split te na polusezoni otišla u Angers, Francuska
2017/2018 Calais, Francuska
2018/2019 SIG Strasbourg, Francuska

– Zašto si se odlučila na dolazak u Strasbourg? Koje su ambicije kluba? Kako si zadovoljna svojim igrama u dosadašnjem djelu sezone?

– SIG Strasbourg, klub u kojem sam trenutno, ima veliku tradiciju i to je veliki klub ovdje! Zadnjih 15 godina su igrali u Francuskoj drugoj i prvoj ligi i prošle godine su imali nekih problema sa ozljedama i ispali su u treću ligu iz koje nije lako ući u drugu, jer od 24 ekipe samo dvije idu gore, a skoro svaka ekipa ima dva stranca i svi žele u LFB! Dobila sam njihov poziv pred kraj prošle sezone da zaigram za njih jer se odmah žele vratiti u LFB! Za sada smo prvi sa 12 pobjeda i jednim porazom, što znači da smo skoro 99% u playoffu u kojem sudjeluju samo dvije ekipe iz dvije grupe! Osobno sam prezadovoljna, prvenstveno igrama kluba pa onda i svojim osobnim doprinosom klubu!

– Prisjećaš li se svojih dana u reprezentaciji, koje su ti najljepše reprezentativne uspomene?

– Što se reprezentacije tiče, nisam sudjelovala u mlađim uzrastima reprezentacije tek seniorke, a najradije se sjećam Eurobasketa koji smo igrali 2013. u Francuskoj!  

– Jesi li pratila kvalifikacije za EP 2019. i kakav je tvoj komentar na ishod kvalifikacija?

– Da pratila sam kvalifikacije, naravno! Mislim da svatko od nas ima neko svoje mišljenje što se tiče svega toga, a ja osobno mislim da smo mogli i trebali bolje, da smo trebali osigurati to europsko prvenstvo jer imamo dosta kvalitetnih igračica za to! 

– Svugdje si bila pa te stoga pitam možeš li usporediti našu žensku ligu i neke europske lige?

– Pa iskreno ne znam kako da usporedim našu ligu i neke druge europske lige! Mislim da je naša Hrvatska liga jako nazadovala u zadnjih nekoliko godina, a to sam mogla osjetiti kad sam zaigrala za Split prvi dio prvenstva prije dvije godine! Prije svega mislim da je problem jer naša liga nije profesionalna kao neke druge europske lige, a pod tim hoću reći da nemaju dovoljno financija, a nemaju ni dovoljan broj treninga za veći i jači nivo, jer smatram da u mlađim kategorijama trebaju trenirati barem 7-8 puta tjedno što kod nas rijetko koji klub ima!

– Vidiš li se u košarci i nakon završetka profesionalne karijere?

– Da, želim svakako ostati u sportu jer me sport općenito zanima! Već imam jednu diplomu od francuske federacije za košarkaškog trenera mlađih uzrasta do 15 godina i ovu sezonu polažem za stariji uzrast do 18 godina!

– Imaš li savjet za mlade igračice koje su na početku puta i sanjaju dugu i uspješnu karijeru? Kako do uspjeha?

– Prvo što mogu reći iz svog iskustva jest da nije lako napraviti karijeru. Dosta toga se treba poklopiti, prvenstveno mislim na zdravlje, pa zatim i na sreću! Ali što im ja savjetujem jest to da nikad ne odustaju u nekoj svojoj namjeri jer veliku ulogu u svemu ovome igra i psihološka strana! Ako želiš igrati u nekom jačem klubu, u nekoj drugoj jačoj ligi, radi na sebi i misli o tome da želiš nešto više, bolje, jače… Ako i naiđeš na neko loše razdoblje u svojoj karijeri, ako ne igraš dovoljno, ako si povrijeđena, sve će proći samo volja i snaga za dalje ti može pomoći da uspiješ proći sve to ma koliko teško bilo! 

Foto: SIG Strasbourg naše Matee Vrdoljak (13) / sigstrasbourg

Krešimir Dabić