Matea Tadić: Moje je da igram što bolje, izbornikovo da odluči o pozivu

Matea Tadić se u Hrvatskoj i te kako dokazala u dresu Medveščaka u kojem se okitila najvišim naslovima koji postoje u Hrvatskoj. I osvojenim kupovima i osvojenim prvenstvima. Iz još uvijek aktualnih prvakinja Hrvatske otišla je u najbolju slovačku ligu u poznati tamošnji prvoligaški klub Piestanske Cajky. I tamo postiže isvrsne rezultate.

 • Kako ocjenjuješ slovačku najbolju ligu i kako vam ide ove sezone?
 • Slovačka liga nema puno ekipa te igramo više puta međusobno. Kvaliteta lige nije najbolja te smo se kao ekipa uvijek razvijali kroz međunarodne lige koje u ovom trenutku ne možemo igrati. Za sad smo na tablici drugoplasirani sa jednim porazom, no za dva tjedna igramo uzvratnu utakmicu tako da se nadam da ćemo to odraditi dobro i popeti se na sam vrh.
 • Kakve ste si zadatke stavili pred sebe i klub?
 • Kao što sam već spomenula da smo ograničeni na slovačku ligu zasad, stoga nam je glavni cilj osvajanje domaće lige te domaćeg kupa. Također, ovogodišnji novi češko-slovački kup predstavljamo kao kvalitetan izazov te želimo pristupiti na F4.
 • Ti si najbolja asistentica slovačkog prvenstva? Kako stojiš sa drugom elementima košarkaške igre?
 • Brojke ove godine su veće, kao i uloga i minutaža. Uložila sam u sebe veliki rad i pripremu tijekom ljeta te to sada dolazi do izražaja. Naravno, igramo kao ekipa zato i mogu biti na vrhu asistencija. Po broju poena mislim da sam prosječna i da je to, uz broj asistencija, vrlo dobar učinak na poziciji playmakera. Od ostalih elemenata mogu samo reći da sam također na vrhu ukradenih lopti te izborenih faulova. Danas se jako malo gledaju ostali elementi koji nisu poeni ali svejedno mogu reći da za mene takve brojke vrijede više od samih poena. Uvijek sam bila za tim i tako sam naučena. Tim pobjeđuje, a ja sam sretna što mogu pridonijeti svom timu.
 • Kako gledaš na činjenicu da te nema u Rigi s reprezentacijom, a imaš tako dobre učinke?
 • Biti sudionik reprezentacije je velika stvar za svakoga sportaša tako i mene. Naravno da mi nije drago što nisam tamo i da bih htjela biti, ali to nije nešto na što ja mogu utjecati. Trenerovu odluku poštujem i smatram da je izabrao igračice koje misli da mu mogu pomoći ispuniti cilj. Nadam se da će se otvoriti nova prilika za moje daljnje nastupe u reprezentaciji.
 • Kakve rezultate očekuješ od repke u Rigi?
 • Vjerujem da se cure mogu kvalificirati na Europsko prvenstvo. Imamo kvalitetu i znam da će se cure boriti te ostaviti srce na parketu. Nažalost, prednost domaćeg terena sada nemamo i biti će teško. Znam da, nažalost, neke od cura koje su sudjelovale na prethodnim kvalifikacijama nisu tamo i falit će, ali bez obzira na to na svima je da pobijedimo. Prva utakmica bi trebala biti lakša u smislu kvalitete protivnika, ali jedino ako u nju uđemo jako i koncentrirano otpočetka. Latvija je domaćin i moglo bi se reći prednost domaćeg terena im ide na ruku, ali s obzirom na uvjete i da neće biti publike mislim da to neće doći toliko do izražaja. Cure trebaju pokazati zube i opravdati procjenu Fibine tablice.
 • Vjerujem kako i ti vjeruješ da ćeš se vratiti među reprezentativke ako ovako nastaviš igrati?
 • Kao što sam i spomenula, naravno da se nadam nastupu u reprezentaciji te suradnji sa Stipom Bralićem. Vjerujem da se rad i trud te rezultati uvijek kad-tad nagrade. Na meni, i na svakoj drugoj igračici koja želi biti tamo, je da treniramo i igramo u što boljem svjetlu te će se to uočiti i iskazati. Svatko ima svoj način i razinu igre, a trener bira što on u tom trenutku misli da je najbolje.

Tihomie Begić

Foto: Matea Tadić ove sezone pruža izvrsne partije za svoj slovački klub