Matea Tadić Belgiju zamijenila Mađarskom

NKA Universitas PEAC na svojoj službenoj stranici je objavio da mu je za sljedeću sezonu pristupila hrvatska reprezentativka Matea Tadić. Ovaj mađarski prvoligaški klub prošle je sezone u ligaškom dijelu prvenstva osvojio četvrto mjesto na ljestvici, a kojeg je u doigravanju za prvakinje Mađarske u četvrtfinalu sa 2:0 izbacio Atomeromu.

  • Jako sam sretna i zahvalna na ovoj prilici! – rekla je Matea Tadić potpisujući novi ugovor za klub iz Pečuha. Klub poznajem iz međunarodnih utakmica, a što se mene tiče, smatram da bi ovo mogla biti dobra prilika u mom daljnjem košarkaškom razvoju jer klub igra dva jaka natjecanja – mađarsko prvenstvo i EuroCup. Vjerujem da je pred nama vrlo uspješna sezona. Istina, nisam ovdje da biram naše ciljeve, ali stvarno vjerujem u odluke i profesionalne ciljeve kluba i naših trenera! Već nestrpljivo čekam susret u kolovozu! – zaključila je Matea, optimistično gledajući naprijed.

Podsjetimo da je Matea Tadić u mađarski klub došla iz belgijskog viceprvaka Castors Braine za kojeg je prošle sezone odigrala 21 ligašku utakmicu u kojima je prosječno postizala 10.2 poena, 2.2 skoka i 4.3 asistencije. Za taj belgijski klub odigrala je i devet utakmica u EuroCupu gdje ih je u šesnaestini finala zaustavio francuski Angers (151:144). U tom natjecanju prosječno postizala 8.1 poena, 1.7 skokova i 6.1 asistenciju.

Matea Tadić bila je članica svih mlađih reprezentativnih selekcija Hrvatske, a seniorska reprezentativka postala je 2021. godine. Na EuroBasketu u Francuskoj i Španjolskoj te godine, upisala je  četiri nastupa (5 poena, 1.5 skokova, 2.3 asistencija), a Hrvatska je to natjecanje završila na 11. mjestu. Nakon toga sudjelovala je u kvalifikacijama za EuroBasket 2023, ali se Hrvatska tamo nije kvalificirala. U te četiri kvalifikacijske utakmice postizala je 7.3 poena po utakmici, prosječno imala 1.5 skokova i 4 asistencije.

Tihomir Begić

Foto: Matea Tadić na kvalifikacijskoj utakmici za EuroBasket 2023 u Beogradu protiv Srbije/fiba.com