Martina Tomić: Cilj nam je Prva ženska liga

U subotu utakmicom Mursa – FSV u Osijeku započinju kvalifikacije za Ligu za prvaka Druge ženske lige i popunu Prve ženske lige. Tko će postati novi prvoligaš – Mursa iz Osijeka, FSV iz Rijeke ili Zagreb? Odgovor će dati šest kola ovog “mini natjecanja”, odnosno po četiri utakmice svakog kluba sudionika kvalifikacija. Jedna od iskusnijih košarkašica koja će sudjelovati u ovim kvalifikacijama jest Riječanka Martina Tomć. Upravo s njom smo porazgovarali uoči starta ovog natjecanja.

Kvalifikacije za Prvu žensku ligu startaju u subotu. Koja očekivanja ili želje imaš od sljedeće četiri utakmice kvalifikacija protiv ekipa Murse i Zagreba?

Zadovoljna sam dosadašnjim dijelom sezone, 11:0 je tu i nema se što reći. Međutim, smatram da će nam nadolazeće kvalifikacije zapravo pokazati pravo stanje stvari i gdje smo zapravo. Jako dobro radimo i treniramo i spremamo se za ono šta nam predstoji. Očekujem prvenstveno pozitivan stav, trud i zalaganje s naše strane, a zatim i dobru igru kroz vidljiv napredak u nekim stvarima na kojima smo radile, a onda ni rezultat neće izostati, kao ni ulazak u viši rang što je svakako svima nama cilj i velika želja.  Što se tiče samih ekipa, mislim da sa svakim možemo igrati, a ostalo je sve na nama.

Nakon dugo godina igranja u najboljoj hrvatskoj i slovenskoj ligi, sad si se vratila na parkete druge lige. Ako zanemarimo nekoliko cammeo gostovanja naše Mije Grković, najstariji si igrač ekipe i svojevrsni mentor mlađima. Kako se snalaziš u novoj ulozi?

Moram reći da je ovo svakako najmlađa ekipa s kojom sam ikad igrala, haha…, ali za sve postoji prvi put i određeno vrijeme prilagodbe. Cure su me lijepo prihvatile, i mislim da dobro funkcioniramo. Puno razgovaram s njima na terenu (čitaj: derem se) “solim pamet“ kako bi mladost rekla, ali to je nešto što smo svi prošli i mislim da smo danas zahvalni na nekim savjetima i uputama koje i dalje primjenjujemo. Ponekad stvarno ostanem bez živaca i one to znaju, haha… ali to je valjda tako kad si najstariji. Sve u svemu drago mi je da sam dio ekipe.

Na polusezoni si imala otvorenu ponudu Dubrave da odigraš drugi dio sezone za njih, sebi priskrbiš i nekakav honorar koji nemaš u FSV-u. Što te nagnalo da odbiješ tu ponudu i ostaneš uz ovu mladost?

Nisam puno ni razmišljala jednostavno sam htjela ostati i završiti ono što smo svi skupa započeli. Krenuli smo u jednu lijepu priču koju još moramo dovršiti ja se nadam sa sretnim završetkom.

Koju poruku imaš za svoju ekipu pred utakmicu u subotu i one koje slijede nakon?

Samo pozitiva i hladna glava.

Koju poruku općenito imaš za mlade igračice koje dolaze? Iako si još mlada, vremena i načini poimanja sporta i treninga se rapidno mijenjanju. Dosta se toga promijenilo od vremena kad si ti bila kadetkinja ili juniorka. Što misliš da je ključno za te mlade djevojke?

Danas je za mlade igračice pojam nekakvog ozbiljnog treniranja znatno drugačiji nego u moje vrijeme. Puno ozbiljnije se treniralo, trening je uvijek bio među važnijim stavkama, odmah poslije škole, dok je danas nešto sasvim drugačije. Naravno, uvijek ima iznimaka. Sve se stizalo, i treninzi dva puta dnevno za vrijeme škole uz dobru organizaciju. Da ne spominjem  dva mjeseca ljetnih priprema sa reprezentacijom, to je nekada bio gušt, danas je većini to gubljenje ljeta i vremena.  za nekakvu ozbiljniju razinu  je naravno potrebno puno odricanja, ali to je po meni jedini pravi put ka napretku.

Foto: Martina Tomić s FSV-om ide u nove kvalifikacije /fsv