Marija Režan: Predobro mi je u Perfumerias Avenidi

Ovih je dana objavljeno da je hrvatska reprezentativka Marija Režan potpisala i treću sezonu ugovor sa svojim dosadašnjim klubom – Perfumerias Avenidom. To je bio povod za razgovor s njom dok odmara i hvata tople zrake zavičajnog zadarskog sunca.

Marija, jeste li potpisali i treći put za Avenidu i jeste li zadovoljni ugovorom?

– Jesam, Bogu hvala, potpisala sam po treći put i naravno da sam zadovoljna. Da nisam zadovoljna, ne bih ni potpisala.. hahaha…

– Gotovo svake godine si sa Avenidom osvajala ili prvenstvo Španjolske ili Kup?

– Da. Prvu godinu sam osvojila prvenstvo, a drugu kup. Presritna sam jer su mi oba pehara posebno draga. Sve ima svoju draž, nadam se da cu u trećoj osvojiti i jedno i drugo..haha. Rivas, nas vječni suparnik, koliko sam čula, su oslabljeni tako da to nije nemoguće, a sad što bude.

– Koji su motivi bili za produženje suradnje i koliko dugo ćeš tamo ostati?

– Pa potpisala sam na godinu dana, a mislim da je to trenutno najbolja opcija za mene. Klub je ozbiljan i na meni je samo da mislim na svoju igru. Predivno mi je tamo, i ako stavimo košarku na stranu, tako da mi je drago da smo produžili suradnju.

– U Španjolskoj su dvorane pune gledatelja, ženska košarka je popularna?

– Tamo je ženska košarka broj jedan. Ne znam što bih rekla osim da nema lijepšeg osjećaja nego kad izađeš na teren i cijelu utakmicu slušaš bodrenje s tribina. Svaku utakmicu dvorana je puna. To mi je stvarno nešto predivno i mislim kad bih otišla iz Avenide u neki klub gdje nije tako da bih sigurno bila šokirana i da bi mi trebalo vremena da se priviknem. Ali, nažalost, takvih klubova ima.

– Možeš li sada povući paralelu sa stanjem u hrvatskoj ženskoj košarci?

– A šta da vam kažem za žensku košarku u Hrvatskoj?! Mislim da smo toga svi svjesni i da je stanje svake godine sve gore.

– S Lucom Ivanković si neprelazni centarski bedem reprezentacije. Nema šetnje kroz hrvatski reket?

– A tko da pokraj mene i Luce prošeta kroz reket…hahahahahaha… nek’ se usudi!

– Kako ocjenjuješ našu novu podmlađenu reprezentaciju? Kako vidiš novog izbornika? Jesi li zadovoljna kvalifikacijama?

– Pa sigurno je da je reprezentacija drugačija, to su mlade cure koje su željne dokazivanja tako da ne vidim u tom ništa loše. S izbornikom sam prvi put surađivala ovo lito, ne mogu reći lošu rijeć. Imali smo mjesec dana za pripremit se, nije bilo lako ni njemu ni nama, ali postigli smo ono što smo svi željeli, a to je da se kvalificiramo za Europsko prvenstvo 2015. godine. Naravno da sam zadovoljna. Bitno je da smo napravili rezultat koji se od nas očekivao.

– Što možemo na EP 2014? Imamo li snage ponoviti Poljsku 2011 i izboriti OI u Riju?

– Glupo mi je pričati možemo li ponoviti nešto što je bilo. Svi bismo htjeli ostvariti najbolje, svi bismo htjeli u Rio… hahaha, ali mislim da je najbitnije da idemo korak po korak. Najbitnije je da smo se kvalificirali na europsko prvenstvo, a tamo ćemo sigurno dati sve od sebe.

– To te pitam zato jer Hrvati priznaju samo prva mjesta, zlatne medalje…Ko da nije uspjeh plasirati se na europsko prvenstvo?

– Ma da, slažem se! Malo smo nezahvalni, a eto, nažalost, neki ljudi to ne smatraju uspjehom ali kao što sam rekla korak po korak bez puno letenja…

– Koliko je po tebi važan kontinuitet nastupa na velikim natjecnjima kojeg Hrvatska trenutno ima?

– Mislim da je to dosta važno, mislim da svaku godinu napravimo dobar rezultat – nekad malo bolji, nekad malo gori, ali to je tako bitno da nas ima na velikim natjecanjima.

– Pratite li ovaj portal u Španjlskoj i što ona znači za vas cure koje ste vani?

– Naravno da pratim portal. Obavezno pogledam svaki dan da vidim što ima noviteta u Hrvatskoj.

– Koji su tvoji nedosanjani košarkaški snovi, ako ih uopće ima?

– Hahaha… pa naravno da ih ima! Čovik uvijek teži nečem većem nego što ima. Ja sam zadovoljna kako mi se karijera odvija ali naravno voljela bi jednog dana zaigrati u klubu koji će osvojiti Euroligu.

– Nedostaje li ti Zadar ili si se udomaćila u Španjolskoj?

– Naravno da mi ne dostaje Zadar. Ipak je to moj grad kojeg obožavam, ali iskreno, kad idem u Španjolsku, osjećam se kao da idem doma. Brzo mi prođe sezona upravo zato jer mi je tamo predobro.