Ivana Tikvić najbolja ovog tjedna

Pratimo nastupe naših košarkašica u inozemstvu i valorizaciju njihovih nastupa. Pregled se odnosi samo na prvoligaška natjecanja po europskim zemljama gdje igraju naše košarkašice i na njihove valorizacije koje su dvoznamenkaste. (Napomena: Nakon što smo dobili valorizaciju Ivane Tikvić, ona je preuzela vodstvo i sa 33 indeksna poena bila naša najbolja košarkašica ovog tjedna u inozemstvu). Evo pregleda:

  • 33 indeksna poenaIVANA TIKVIĆ – najbolja je bila na utakmici protiv Battipaglie Lee Miletić. Za 27 minuta igre Tikvić je postigla 17 koševa (2P 6-9, SB 5-6). Ostvarila je double-double sa 12 skokova, a imala je 6 asistencija. Nakon četiri kola njena ekipa ima po dvije pobjede i dva poraza, a Ivana je Top 6 talijanskog prvenstva po broju postignutih koševa (14.5), Top 3 po broju skokova (10.5) i Top 9 po blokadama (0.5).
  • 26 indeksnih poenaMARIJA REŽAN – Dvije ekipe naših reprezentativki Marije Režan i Tee Buzov ogledali su se u šestom kolu prvenstva Češke u Pragu gdje su aktualne prvakinje iz Praga na domaćem parketu bile bolje i pobijedile 86:55. Marija Režan opet je bila izvrsna, najbolja na terenu pa je valorizaciju 26 indeksnih poena zaradila za 32 minute igre. Postigla je 15 koševa (2P 6-9, SB 3-4) te imala 7 skokova. Jednom je asistirala, jednom “opalila” bananu, dva puta ukrala loptu i jednom izgubila. Prag je nakon šest kola prvoplasirana ekipa sa šest pobjeda, a Režan je po skokovima Top 7 prvenstva Češke. Režan izvrsno igra ove sezone i u prvenstvu Češke i u EuroLigi i pravo je pojačanje kluba iz češke prijestolnice.
  • 23 indeksna poena – ANDREA MARIĆ – Osam slovenskih ekipa započelo je prvenstvenu utrku prošli vikend. Cinkarna Celje, u kojoj igraju naše reprezentativke Andrea Marić i Iva Slonjšak, na domaćem je parketu pobijedio ekipu Maribora 77:51. Andrea Marić je za 31 minutu igre ostvarila valorizaciju od 23  indeksna poena. Postigla je 18 koševa (2P 8-15, SB 2-3) te sa 10 skokova postigla double-double učinak. Dva puta je asistirala, dva puta blokirala, 4 puta izgubila i jednom osvojila loptu.
  • 19 indeksnih poenaIVA BRKIĆ – Iva također pruža izvrsne partije u svom španjolskom timu koji je ovog puta u gostima pobijedio vrlo dobru ekipu Man Filter 73:68. Brkić je bila najbolja u svojoj ekipi, izvrsno dirigirala njenom igrom i na koncu stigla do  19 indeksnih poena koje je zaradila postigavši 18 koševa (2P 3-6, 3P 2-4, SB 6-7), 2 skoka, 4 asistencije te je jednom oduzela protivnicama loptu. Beskompromisna i borbena kao i uvijek dala je sve od sebe i s 5 faulova završila utakmicu. Njezina ekipa Gipuzkoa nema niti jedan poraz i trenutno je na drugoj poziciji, odmah iza Avenide sa istim skorom.
  • 15 indeksnih poena – MIRNA MAZIĆ – započelo je prvenstvo i u Grčkoj i odmah je Mirna Mazić osjetila čari grčkog derbija. Njezin Olympiacos, inače aktualni prvak Grčke, gostovao je kod Panathinaikosa i deklasirao ga 79:33. Mazić je vrijeme od 18 minuta igre izvrsno iskoristila. Postigla je 14 koševa (2P 4-7, SB 6-7), imala 5 skokova, jednu osvojenu loptu a stigla je jednom i blokirati.
  • 14 indeksnih poenaIVA SLONJŠAK – Igrala je u pobjedi Celja 25 minuta i postigla 14 koševa (2P 5-11, 3P 0-1, SB 4-4). Uz to treba dodati 5 skokova, 3 asistencije te po jednu osvojenu i izgubljenu loptu. Iva je sezonu započela izvrsno i u slovenskom prvenstvu i u Jadranskoj ligi (WABA).
  • 12 indeksnih poenaANA-MARIJA BEGIĆ – Također dobra u dresu švedskog Udominate Basketa i u švedskom prvenstvu i u EuroCupu. U prvenstvenoj gostujućoj pobjedi postigla je 13 koševa (2P 4-8, 3P 1-3, SB 2-4) te je imala 6 skokova i 1 asistenciju. Po jednom je izgubila i osvojila loptu. Uz Lulea Basket njezin Udominate jedina je neporažena ekipa u švedskom prvenstvu. Begić je Top 3 prvenstva Švedske po skokovima (11.3 po utakmici).

Foto: Ivana Tikvić, izvrstan tjedan iza nje / M.Magosso