Marija Režan i sljedeće sezone u Pragu

Hrvatska reprezentativka Marija Režan (C-198-89) i sljedeće sezone ostati će članica češkog prvoligaša i aktualnih prvakinja te zemlje USK Praha. Iza Praga je rezultatski vrlo uspješna sezona u kojoj su naslov prvakinja Češke osigurale bez poraza, dok su u EuroLigi bile sudionice završnog turnira i osvojile 3. mjesto. Veliki doprinos tim uspjesima kluba dala je svojim  igrama i Marija Režan. U nacionalnoj ligi Češke (ZBL) u 27 utakmica prosječno je bilježila učinak od 14.3 koševa, 5.9 skokova, 1.8 asistencija, 0.6 osvojenih lopti i 0.7 blokada po utakmici, dok je u 18 odigranih utakmica EuroLige ove sezone prosječno ostvarivala učinak od 11.2 koševa, 6.7 skokova,1.3 asistencije,0.6 osvojenih lopti i 0.5 blokada po utakmici.  Za svoje ovosezonske  igre uvrštena je od Eurobasket.com  u All-Czech Rep ZBL 2. Team,  All-Bosmans Team, te proglašena za  Bosman Player of the Year  .

Sezonu prije Češke (2016/2017) Režan je igrala u Poljskoj, u aktualnim prvakinjama Poljske – ekipi CCC Polkowice. U 35 utakmica imala je 8.1 koševa po utakmici, 5.7 skokova i 1.2 blokade. Polkowice su tada stigle do polufinala poljskog prvenstva (eliminirala ih je Sleza, prvakinje Poljske te sezone). Te sezone je igrala i EuroLigu i za CCC Polkowice u 14 odigranih utakmica EuroLige prosječno po nastupu postizala je 11,6 koševa,  8.4 skokova   i 1.1 blokadu.

U inozemstvu kroz dosadašnju  karijeru igrala je u Španjolskoj (Perfumerias Avenida), Turskoj (Gelistirenler), Poljskoj (CCC Polkowice) i trenutno Češkoj (USK Praha). U Hrvatskoj nosila je dres Zadra u kojemu je ponikla i ŽKK Gospića  s kojim je igrala i na međunarodnoj sceni u najelitnijim europskim natjecanjima.

Marija Režan već godinama je jedna od najistaknutijih i najboljih hrvatskih reprezentativki, prošla je sve reprezentativne selekcije, a članica seniorske reprezentacije je od 2008. godine .Sudjelovala je u kvalifikacijama za EuroBasket 2009. u Latviji, Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, EuroBasketu 2013. u Francuskoj, kvalifikacijama za EuroBasket 2015. u Mađarskoj i Rumunjskoj (EuroBasket propustila zbog ozljede), te kvalifikacijama za EuroBasket 2017. i 2019. godine.

Krešimir Dabić

Foto: Marija Režan / fiba-com