Marija Radoš između košarke i profesije izabrala profesiju

Još jedna iz Medveščakove plejade 5 plus 4 je otišla. Pet naslova prvakinja Hrvatske i četiri Kupa Hrvatske. Doduše jednu je sezonu pauzirala zbog teške ozljede prednjih križnih ligamenata, prošla operaciju i rehabilitaciju i opet se vratila i postala prvakinja s Medvešćakom. Potom je otišla tiho i bez pompe, ali odvažno i odgovorno kako je i igrala noseći Medinu trinaesticu. Marija Radoš. Mada je bilo i trenutaka kada je bila u drugom planu, Marija je vrijedno radila i igrom i svojim tricama u presudnim trenucima donosila Medveščaku naslove. Prisjetimo se njezine trice Trešnjevki u Omišu u finalu Kupa Hrvatske ili njezinih trica u finalu juniorskog prvenstva Hrvatske u Prološcu protiv Imotskog. I još niz drugih baš odlučujućih. Na naše pitanje zašto je rekla zbogom košarci, ekskluzivno za naš portal je izjavila:

– Ima više razloga zašto sam prestala trenirati, ali glavni je onaj zdravstveni! Možda sam u nekim trenutcima stisnula zube i igrala s boli, očito nisam trebala jer mi se sad obilo o glavu. A ostale razloge sad nema smisla ni navoditi. Nije bilo lako donijeti tu odluku, nakon toliko godina treniranja, ali bilo je previše razloga preko kojih se nije moglo preći.

Marija je uz igranje završila građevinski fakultet i danas radi u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Sektor za građenje objekata društvenih djelatnosti i stanogradnju. U sportskom životopisu ostat će zapisano da je Radoš jedna od košarkašica koja uz Majstorović ima najduži igrački staž u Medveščaku. Igračku karijeru započela je u Dubravi, a dvije sezone u mlađim uzrastima provela je u Trešnjevci. Radoš je dio svih uspjeha Medveščaka od one Alatovićeve generacije 93/94 koja je i preuzela primat u hrvatskoj ženskoj košarci i do dana današnjega je u rukama kluba s Velesajma pod dirigentskom palicom trenera Turića. A nije lako bilo preuzeti ga od ekipe Novog Zagreba 2013/2014 u kojoj su tada igrala takva imena kao što su sve odreda hrvatske reprezentativke Jelena Ivezić, Luca Ivanković, Lisa Karčić, Ivana Dojkić i Ana Semren te slovenska reprezentativka Eva Komplet.

Igrala je na četiri europska prvenstva za reprezentaciju Hrvatske (dva kadetska Divizija B 2008. u Bugarskoj i Divizija B 2009. u Estoniji i dva juniorska 2010. B Divizija u Rumunjskoj i 2011. u Mađarskoj kad je kao kapetanica predvodila zlatnu Hrvatsku u B Diviziji), a 2010. i utakmice EuroCupa u dresu Medveščaka.

Radoš je između sportske i profesionalne strane izabrala profesionalnu stranu, o kojoj trebaju razmišljati svi sportaši, jer karijera ne traje vječno. Želeći joj sreću uvjereni smo kako će i svoje profesionalne poslove obavljati baš odgovorno i profesionalno. Kako je i igrala košarku.

Tihomir Begić

Foto: Marija Radoš u akciji/Snimio: Marin Sušić