Lucija Kostić (University of San Francisco): Jako smo optimistične ove godine

Lucija Kostić, bivša igračica Trešnjevke 2009, prošla je sve mlađe uzrasne reprezentativne kategorije, a trenutno igra košarku na University of San Francisco. Popričali smo s njom nekoliko tjedana prije početka nove sezone.

  • Još je nekoliko tjedana do početka nove NCAA sezone. Kakva je situacija u tvojoj ekipi i kako teku pripreme?
  • Svi željno iščekuju početak sezone iako i dalje ne znamo kako će točno izgledati. Jedan od glavnih razloga je taj što je dosta igračica iz naše ekipe pauziralo prošlu sezonu zbog ozljeda tako da je za neke prošlo više od 18 mjeseci od zadnje odigrane utakmice.
  • Na koji je način ova situacija sa COVIDOM utjecala na ovaj cijeli period i uvod u sezonu? Šta se promijenilo?
  • Dosta toga se promijenilo zbog COVID-a. Prva stvar je ta da nismo smjeli biti na kampusu od sredine 3. do početka 8. mjeseca. Inače u tom periodu provodimo puno vremena radeći na individualnoj tehnici i fizičkoj snazi. Još jedna razlika je činjenica da smo donedavno morali nositi maske na treninzima, što je definitivno činilo treninge napornijima nego inače. I dalje nemamo pristup svlačionici i imamo dodatna pravila kojih se moramo pridržavati, ali se ne možemo žaliti s obzirom na to da se svi trude učiniti kampus što sigurnijim kako bismo mi mogli trenirati.
  • Imaš li kakav uvid na koji način će se igrati utakmice kroz sezonu? Putovanja, gledatelji..?
  • Skoro svaki dan dobivamo nove informacije, ali za sada još ništa nije sigurno… Jedna od opcija za konferencijske utakmice je da se organizira “bubble” u Las Vegasu i da kroz tri tjedna u siječnju svaka ekipa odigra protiv svih ostalih ekipa. Nakon toga bi se sve ekipe vratile na svoj kampus na dva tjedna te se ponovno vratile u Vegas na dodatna tri tjedna u veljači. To se čini kao najsigurnija opcija za sve, ali zahtijeva puno novaca i odricanja sa strane svih koji bi sudjelovali u tome. Zasad nije određeno hoće li biti dozvoljeni gledatelji, ali ako bi bili dozvoljeni, generalna populacija ne bi imala pristup utakmicama, već samo članovi obitelji i/ili bliski prijatelji.
  • Prošlu sezonu si pauzirala zbog ozljede. Možeš li nam malo objasniti o čemu se radi i kakva ti je trenutno situacija sa time?
  • Na kraju prve (freshman) godine sam ozlijedila prednji križni ligament i treneri su mi odmah rekli da mogu pauzirati cijelu sljedeću godinu i da se ne trebam forsirati i ubrzavati proces rehabilitacije kako bih odigrala pola sezone ili čak manje. Sad je već prošlo preko godinu dana od operacije i dobila sam odobrenje od liječnika da treniram sasvim normalno s ekipom bez ikakvih ograničenja.
  • Tvoja ekipa se natječe u West Coast konferenciji. Koji timovi su glavni favoriti za naslov i kakva su očekivanja za vašu ekipu ove sezone?
  • Glavni favoriti u našoj konferenciji su godinama BYU i Gonzaga. To su dvije ekipe koje se redovito plasiraju na NCAA turnir skoro svake godine. Mi smo jako optimistični ove godine, s obzirom na to da napokon imamo kompletnu ekipu, za razliku od prošle dvije godine kada smo imali kratku rotaciju od 7-8 igračica zbog ozljeda.

ŽENSKA KOŠARKA

Foto: Lucija Kostić u dresu University of San Francisco