Lorena Molnar: Cilj mi je košarkaški napredovati i usavršavati se

Lorena Molnar u dresu Athlete Celja
Lorena Molnar u dresu Athlete Celja

Iako Lorena Molnar ima tek 19 godina, već je po statističkim podacima najefikasnija košarkašica najbolje slovenske košarkaške lige (1SKL) sa 16.7 koševa po utakmici i najbolja skakačica sa prosječno 12.1 skokom po nastupu. Prosječno je po utakmici “dijelila” 1.8 “banana” te ostvarivala prosječnu valorizaciju 22.8 indeksnih poena. Ovi sjajni rezultati 194 cm visoke hrvatske reprezentativke, koje je postigla u dresu slovenskog prvoligaša Domžalea, nisu nam ostali nezapaženi nego su upravo bili povod za razgovor s njom.

– Ti si košarkašica Athlete Celja koja je bila na posudbi u Domžalama? Kako je bilo tamo?

– Upravo tako. Ove sezone sam bila na posudbi u Domžalama. Ekipa Domžala je ove godine bila vrlo mlada i neiskusna i rezultatom ne možemo biti zadovoljni. Unatoč tome svaka od nas je pokušavala popraviti svoju igru i mogu reći da se napredak vidi.

– Domžale su završile prvenstvo na posljednjem mjestu ali si ti najefikasnija košarkašica prvenstva Slovenije. Je li bilo teško u takvim okolnostima postići ovako dobre individualne rezultate?

– Zbog moje visine je trener dosta inzistirao da se igra preko mene. Moje suigračice su pokušavale njegove riječi prenijeti na teren i puno su mi pomogle u ostvarenju ovakve statistike.

– Ispada li Domžale iz Slovenske prve lige i vraćaš li se u Athlete Celje?

– Domžale će i sljedeće godine igrati prvu slovensku ligu. Odgovor na pitanje hoću li se vratiti u Celje još ne znam.

– U juniorskom prvenstvu Slovenije igraš za ekipu Athlete Celja. Kakvi su vam tu rezultati?

– Konkurencija je bila izrazito jaka. Sezonu smo završile na drugom mjestu. U finalu smo izgubile od Triglava iz Kranja.

– Jesi li zadovoljna prelaskom iz hrvatske u slovensku žensku košarku?

– Iako sam bila na posudbi u Domžalama i dalje sam trenirala u Celju, a Athlete je jedan od najboljih klubova na ovim prostorima za razvoj mladih igrača i  stoga mogu reći da sam zadovoljna.

– Koji je bio motiv odlaska u Celje?

– Motiv je bio definitivno košarkaški razvoj. Da naučim nove stvari, da ispravim pogreške i da usavršim ono s čim sam došla u Celje.

– Ozljede su te dugo vremena kočile u tvom razvojnom putu. Jesu li one konačno postale prošlost?

– Nažalost, ozljede su bile prisutne i ove sezone, ali ja, klub i roditelji činimo sve da ih saniramo što prije i što bolje.

– Reprezentacija i reprezentativni planovi? Kakvi su?

Lorena je košarku započela igrati u Podravcu iz Virja
Lorena je košarku započela igrati u Podravcu iz Virja

– Za reprezentaciju je čast igrati. Nadam se pozivu i ovog ljeta za U20 ekipu koja putuje u Izrael s ciljem da se izbori ulazak u elitnu vrstu.

– Kakvi su tvoji košarkaški planovi za sljedeću sezonu i do kada si vezana za Athlete Celje?

– Za Athlete sam vezana još tri sezone, a planovi su svake godine podjednaki. Trenirati još više i bolje, postaviti cilj i ostvariti ga.

– Gdje si i po čijem nagovoru počela igrati košarku?

– Počela sam trenirati u Podravcu prije 12 godina. Moj tata je tada trenirao dječake među kojima je bio i moj stariji brat. S njima sam odlazila u dvoranu, pratila svaki njihov korak i zaključila da bi bilo šteta da i ja ne probam. Neko vrijeme sam trenirala sa dječacima i odlazila s njima u kampove. Uskoro se organizirao i ženski pogon za najmlađe i u Podravcu sam ostala sve do 2014. godine kada sam potpisala za Celje.

Kako je i sama rekla Podravac Virje bio je njezina polazna košarkaška postaja sve do 2014. godine u kojem je pod budnim okom svoga oca Ivice vrijedno radila i skrenula pozornost košarkaških stručnjaka na sebe. Sezonu je boravila u Puli, a potom potpisuje ugovor s najboljom ženskom slovenskom košarkaškom ekipom Athlete Celje čija je i danas košarkašica. Bog joj je dao sve košarkaške predispozicije, a Celje je upravo sredina u kojoj se mogu odlično izbrusiti košarkaški talenti kakav je nesumnjivo Lorena Molnar.

Tihomir Begić

Foto: Lorena Molnar u dresu Hrvatske na Europskom prvenstvu na utakmici protiv Mađarske / fibaeurope.com