Lokica uoči odlučujuće utakmice KAŽL – FSV: Golica Prva liga, ali…

Nekadašnji nogometni trener Šibenika (u dva navrata), Osijeka, Rijeke, Marsonije, Posušja, Hrvatskog dragovoljca, Zagreba i Splita Vjekoslav Lokica “silom je prilika” debitirao na košarkaškoj klupi. I to pobjedom u Ligi za prvaka Druge ženske košarkaške lige Hrvatske, odnosno kvalifikacijske lige za ulazak u Prvu žensku ligu Hrvatske, kada je pobijednički vodio KAŽL protiv Jabuke iz Zaprešića (74:58). Isto će biti i ovog vikenda koji dolazi. Ali sada dolazi i derbi u Splitu jer pobjednik susreta između ekipe KAŽL (Košarkaške akademije Žane Lelas) i riječkog FSV-a (Flumen Sancti Viti) određuje tko izravno ide u Prvu ligu a tko u kvalifikacijski susret za Prvu ligu protiv Plamen Požege.

–  Teška zadaća, kažemo novopečenom košarkaškom treneru Vjekoslavu Lokici.

– Nažalost, morao sam samo uskočiti jer KAŽL je mali klub bez sredstava i neke podrške. Tako je trener Ivan Beram trbuhom za kruhom otišao u Ameriku raditi sa Benderom, a naša glavna trenerica Žana Lelas je bila na okupljanju U14 reprezentacije u Požegi. Tu je još trenerica Anita Rade koja je vezana za mlađe uzrasne kategorije i koja je na toj utakmici bila na klupi, a isto tako će biti i protiv FSV-a jer se preklapa termin te utakmice za poluzavršnim turnirom Prvenstva Hrvatske U13 gdje će biti naša trenerica Žana Lelas. Već po odabiru da Žana vodi U13 utakmice, jasno je da je prioritet polufinale Prvenstva Hrvatske U13.

– Ali napravili ste odlične rezultate unatoč činjenici da ste mladi i igrački i kao tek prije nekoliko godina utemeljena Akademija i ekipa.

– Mi smo ponosni i presretni onim što smo napravili ove sezone. Kadetkinje su viceprvakinje Hrvatske, predkadetkinje su bez poraza prošle Dalmaciju te ih čeka Final Four prvenstva Hrvatske, djevojcice U13 – koje su složene tek krajem 10. mjeseca – izborile su polufinale prvenstva Hrvatske, juniorke još uvijek igraju nikad jaču ligu Dalmacije, a “seniorke” su prvakinje Druge lige Jug i igraju kvalifikacije za Prvu ligu. Još nije kraj, možda će biti još uspjeha.

– Dolaze Riječanke, pojačane prvoligaškim košarkašicama Pule. Neće biti lako?

– FSV smo dobili oba puta u regularnom dijelu, ali tada je sve bilo drugačije. Mi smo imali Lokicu, Smiljanić i Vranješ, a oni nisu imali Trehub i Perko. Bez navedenih naših igračica u našem rosteru, a sa igračicama iz Pule u njihovom, stanje nije isto i u prvoj utakmici kvalifikacijske lige su nas zasluženo dobili 19 razlike. Oni su bili favoriti i prije početka ove lige i to su opravdali. Za razliku od nas maksimalno su se pripremili za ovu ligu, doveli Trehub i Perko koje rade razliku, ne podcjenjujući druge cure. Mi smo igranjem Druge lige Jug željeli imati dodatne utakmice, dodatno iskustvo za naše cure, nismo razmišljali o prvom mjestu ni o kvalifikacijama, pogotovo ne s obzirom na sredstva kojih nemamo. Mi da nemamo KK Split i OŠ Ravne njive, na čelu s ravnateljem M. Bitangom, ne znam šta bismo, praktično ne bismo ništa mogli. Veliko im hvala na svemu. FSV ima prednost 19 razlike, širi, iskusniji roster i mi im čestitamo na ulasku u Prvu ligu.

– Znači realno je da igrate kvalifikacijsku utakmici protiv Plamen Požege za nulazak u Prvu ligu?

– 14.i 21.5. su dodatne kvalifikacije koje smo osigurali drugim mjestom u kvalifikacijskoj ligi. I to je za nas vrlo veliki uspjeh. Bez pomoći, koja nam je bila obećana, nemoguće je igrati Prvu ligu, a uz sve to i bez gore navedene tri igračice smo jako smanjenog rostera, tako da je sav teret pao na 6-7 igračica, a medu njima ima i četrnaestogodisnjakinja te su cure iscrpljene. Teško je tada očekivati Prvu ligu, mada ona “golica”…

Foto: Obitelj Lokica – Vjekoslav, kći Nika i supruga, proslavljena splitska košarkašica Žana Lelas

Tihomir Begić