Linda Antić Borak: Bit će teško, al’ ja virujen u ovu dicu

– Bit će teško, al’ ja virujen u ovu dicu – izjavila je trenerica Linda Antić Borak za naš portal kad je saznala da ih u polufinalu čeka Njemačka. Veliki uspjeh njene su cure postigle već sada, a sutra (subota u 19.30) na rasporedu je taj polufinalni ogled s Njemicama. Prvi polufinalni susret Bjelorusija – Slovačka igra se u 17.15 sati.

– U svakom slučaju postigli smo rezultat iznad svih očekivanja. Napravili smo puno, ali sada treba skupiti snage za preskočiti prvo polufinale jer objektivno, mislim da trebamo definitivno iskoristiti šansu koja nam se otvorila s ovim pobjedom – kaže trenerica Linda koja je sa svojim stožerom mladu reprezentaciju Hrvatske dovela do velikih stvari – do polufinala prvenstva Europe i borbe za medalje, odnosno ulaska Hrvatske iz B u A Diviziju.

Argumenata za optimizam doista ima mnogo. Ekipa je kompaktna, uigrana, psihološki stabilna i željna pobjeda. Motivirana. Sve utakmice u završnoj seriji bit će mnogo zahtjevnije ali pogledajmo što danas, kada je slobodan dan na prvenstvu u Izraelu, kažu statistički podaci. Ekipni i pojedinačni. Sa 345 ukupno postignutih koševa Hrvatska je od dvanaest reprezentacija najefikasnija na prvenstvu (Njemačka je deseta sa 288), u šutu za dva poena Hrvatska je druga, Njemačka peta. Po efikasnosti trice Hrvatska je sedma, a Njemačka deveta, u slobodnim bacanjima smo treći, Njemačka je sedma. Najbolja smo skakačka reprezentacija u Izraelu, Nijemci su sedmi, najviše “banana” smo “prodali”, Njemačka je deseta, treća smo najbolja reprezentacija po asistencijama (od nas su samo bolji Grčka i Izrael), Njemačka je od nas bolja po ukradenim loptama – oni su četvrti, mi deveti. Više gube loptu od Hrvatske (oni su na šestom, Hrvatska na osmom mjestu), grublji su od Hrvatske (oni na šestom, mi na desetom mjestu) i po double-doubles učincima Hrvatska je prva, a Njemačka druga. Gotovo u svim elementima igre, osim u oduzetim loptama, košarkašice Hrvatske su bolje. No, to treba i dokazati na parketu i to upravo protiv njih.

Pojedinačno na cijelom prvenstvu naša Andrea Marić (195-1997) je najbolja i sad kad smo u borbi za medalje bilo bi pravo čudo da ne bude MVP prvenstva. Pogotovo ako Hrvatska prijeđe iz B Divizije u A. Znači, ako osvoji medalju bilo kojeg sjaja. Poželimo sve najbolje i reprezentaciji i curama pojedinačno. Hrabra Linda a odvažne joj i cure, a AUDACES FORTUNA IUVAT. Hrabrima sreća pomaže. E baš bismo željeli. Samo jako i sretno!

Tihomir Begić

Foto: Slavlje nakon pobjede nad Velikom Britanijom i ulaska u polufinale /fiba.com