Lijepa gesta HKS-a – najbolji će biti i službeno javno nagrađeni

Hrvatski košarkaški savez i njegov povjerenik za žensku košarku i član Stručnog stožera za žensku košarku Željko Ciglar napravili su ove sezone lijepu gestu i sukladno statističkim podacima nakon prvog dijela sezone objavili i pojedinačna priznanja u četiri kategorije. Tako je MVP regularnog dijela sezone (utakmice do Final Foura) košarkašica Pule Črnja Tours Lea Miletić koja je u 19 odigranih utakmica ukupno zaradila 510 EFF, prosječno 26,84. Najbolji strijelac je Brođanka Mihaela Lazić koja je u 20 odigranih utakmica postigla 456 koševa ili 22,8 po utakmici. Najbolja asistentica je košarkašica Podravca Gigant iz Virja Valentina Šimunić koja je 140 puta asistirala suigračicama u 20 odigranih utakmica što je 7 asistencija po utakmici. Košarkašica Croatije 2006 Marijana Mamić najbolja je skakačica jer je u 13 utakmica imala 219 skokova ili 16,85 po utakmici.

Ovi uspjesi neće ostati samo puko statističko slovo na papiru nego će im za ova postignuća HKS uručiti priznanja prije početka treće finalne utakmice za prvakinje Hrvatske u sezoni 2016/2017. Isto tako na trećoj finalnoj utakmici dodijelit će se nagrade za MVP igračicu prema glasovima svih prvoligaških trenera kao i nagrada za najboljeg (najuspješnijeg) trenera sezone. Rekli bismo da ovaj potez Hrvatskog košarkaškog saveza treba postati i ostati tradicija. Treba biti svojevrsna svečanost hrvatske ženske košarke na kraju sezone kada se najboljima treba stisnuti ruka, ukazati čast i odati priznanje. A evo što najbolje kažu o ovim nagradama HKS-a i što one znače za njih:

Priznanje za najkorisniju igračicu prvenstva mi još uvijek zvuči apstraktno, nisam ni svjesna svog velikog uspjeha, možda postanem kad mi se uruči plaketa. Stvarno sam sretna zbog toga. Bila je to jedna naporna sezona za mene, a pokazuje koliko sam napredovala u ove tri godine igranja A1 lige.” (Lea Miletić, ŽKK Pula Črnjam Tours, MVP prvenstva)

Naravno da mi puno znači što sam prvi strijelac lige, stvarno sam sretna i to je dokaz da se naporan rad i trud isplate. Ali, to ne bih postigla bez svojih suigračica i trenera tako da je ovo njihova zasluga. Ovo mi je samo motiv da i dalje treniram te je to razlog da ovaj sport još više volim i guštam u svakom treningu i utakmici. (Mihaela Lazić, ŽKK Brod na Savi,  najbolji strijelac prvenstva)

Nagrada za najboljeg asistenta lige je priznanje za sav moj trud koji ulažem u košarku već godinama. Ponosna sam na svoju ekipu i želim im se ovim putem zahvaliti jer su uvelike pridonjeli ovom mom priznanju. (Valentina Šimunić,  ŽKK Podravac Gigant, najbolja asistentica prvenstva)

Ostala sam iznenađena ovom nagradom koja je naravno potvrda višegodisnjeg rada i igranja u A1 ligi. Uživala sam igrajući ove sezone i drago mi je da je na kraju to urodilo plodom. Ipak ima nešto u onim trenerskim kad se dobro primjenu – gradi, zagradi, skoči… (Marijana Mamić, Croatia 2006, najbolja skakačica prvenstva)