Liga za ostanak: Pobjede splitskih premijerligaša

Oba splitska prvoligaša danas su na Gripama izvojevali nove pobjede u Ligi za ostanak. Split je pobijedio Zadar, a ekipa Košarkaške akademije Žane Lelas riječki FSV. Odlične izvedbe za Split imala je Ivana Brnas sa 26 poena, a za KAŽL Nika Lokica koja je postigla 27 poena. Danas (nedjelja) u Ligi za ostanak, u sklopu 4. kola, još igraju u Požegi Plamen Požega i Zagreb.

Double-double u 4. kolu Lige za ostanak postigle su:

 • Hana Rudić (Zadar) – 10 poena i 10 skokova
 • Andrea Marić (KAŽL) – 12 poena i 14 skokova)
 • Bianca Da Silva (FSV) – 10 poena i 11 skokova
 • Jelena Ivezić (Plamen Požega) – 17 poena i 14 skokova
 • Kapinga Maweja La Mama (Plamen Požega) – 21 poen i 15 skokova
 • Viktorija Ćurić (Zagreb) – 22 poena i 11 skokova

Split – Zadar 91:78 (20:30, 26:17, 21:16, 24:15)

 • Split: Baban -, Miše 15, Turić 16, Viskovič -, Prnjak 3, Bodrožić -, Brnas 26, Džafić 18, Maršić 3, Čipčić 10, Perić -. Trener: Boran Grgin, pomoćni trener: Šime Vidaković
 • Zadar: Bodrožić 7, Prtenjača 4, M.Dražić 2, Ražov -, Dobrić 18, Nekić 28, Lisica -, C.Perić 7, Kurtin 0, Rudić 10, Pavičić 2, Budija -. Trener: Samir Žuža, pomoćna trenerica: Marija Mazija

Boran Grgin, trener ŽKK Split: “Uzalud upozorenja i obrambene upute  kroz cijeli tjedan kad je očito u podsvijesti curama bilo “lako ćemo”. Prvih deset minuta smo dopustili odličnoj Nekić da se razigra i primili smo 30 poena. Ostalih 30 minuta je obrana bila puno bolja i na kraju nas je dovela i do +15 unatoč lošem postotku šuta nekih igračica. Za pohvalu su 24 ukradene lopte i čak 29 asistencija tako da se još jednom pokazalo da pobjeđujemo isključivo ako igramo kao tim, kompaktno i bez samoisticanja.”

KAŽL – FSV 71:60 (21:16, 11:16, 18:17, 21:11)

 • KAŽL: Strilić 11, Jakelić -, Ljubić 0, Nejašmić 15, Bešlić 0, Lokica 27, Zovko 6, Ljubos 0, Marić 12, Dujić -, Smiljanić -, Božan -. Trenerica: Žana Lelas, pomoćna trenerica Anita Rade
 • FSV: Bošnjak -, Bašek 5, Perko 16, Soldo -, Mršić 2, Tuftan 2, Kajfeš 0, Da Silva 10, Krajina 0, Peričić 9, Horford 16. Trener: Marin Mijaljević, pomoćni trener: Tomislav Švec
Anja Perko, košarkašica FSV-a: “Dobro smo otvorili utakmicu te pametim rješenjima protiv presing obrane natjerali smo protivnika da vrlo rano uđu u zonsku obranu. Pokazali smo da se možemo nositi sa protivnikom te većinu utakmice držali egal. Na kraju je nedostajalo malo više koncentracije i preciznosti. Čestitke protivniku na pobjedi, a na nama je da nastavimo trenirati i pripremati se za utakmice koje dolaze.”
Marin Mijaljević, trener FSV-a: “Jako zanimljiva utakmica.Vise od 30 min “egala”, na kraju je otišlo na stranu KAŽL-a, koji je pogodio neke teške šuteve, mi smo promašili, nismo ispoštivali neke dogovore. No, energija je bila kvalitetna, znali smo da će biti teško protiv kvalitetnog protivnika, a i kriterija, nemamo šta zamjeriti curama. Čestitke KAŽL-u na pobjedi. Jedva čekamo uzvrat u Rijeci.”
Žana Lelas, trenerica KAŽL-a: “Makismalno tvrda i iscrpljujuća utakmica. FSV se pokazao kao odličan protivnik. Danas nismo uspjeli u nekim svojim namjerama, plan A i B nije prošao, na sreću imali smo i varijantu C. Perko nam je zadavala dosta problema. Nismo uspjeli stvoriti dodanu energiju sa klupe. Bilo je teško, svaki poen jako vrijedan, svaka pogreška jako skupa. Na kraju, kad je bilo najpotrebnije, bili smo najbolji. Važna pobjeda mojih cura, čestitke su zasluzile. Pohvala FSVu na odličnoj utakmici.”
Nika Lokica, košarkašica KAŽL-a: “Jako teška i zahtjevna utakmica koju nikako nismo uspjeli  prelomiti sve do samog kraja zbog previše promašenih zicera i šuteva. U drugom poluvremenu presudila je naša dobra obrana i puno bolja realizacija u napadu. Ova pobjeda nam je bitna radi podizanja samopouzdanja cijele ekipe. Čestitam svojoj ekipi na zasluženoj pobjedi i FSV-u na fer i korektnoj igri.”
Detalj s utakmice u Splitu KAŽL – FSV /kazl

Plamen Požega – Zagreb 69:60 (24:18, 14:17, 12:13, 19:12)

 • Plamen Požega: Ivezić 17, Bošković -, Bašić 9, Glomazić 0, Maričević -, Vojvodić 11, Bunčić -, Benić -, M.Berger -, La Mama 21, Carter 11. Trener: Vladimir Englman
 • Zagreb: G.Grizelj 14, Čić 0, K.Jurič 3, Pineau 0, Terze -, Ćurić 22, Milošević 8, Vlašić 4, Jurić 9, Rončević 0, Damjanović -. Trener: Željko Ciglar, pomoćni trener: Đuro Simon

Željko Ciglar, trener Zagreba: “A šta da kažem, danas smo opet izgubili ovdje u Požegi koja je sigurno u ovom trenutku kvalitetnija i iskusniji ekipa od nas. Međutim, danas su tome kumovali suci na početku svojim čudnim odlukama te su nas doveli u nervozu jer jednostavno to što su odsudili u prvih 5 minuta to nema veze sa košarkom, nego dođu se ovdje zafrkavati i uzeti novce i baš ih briga što će biti, a to što mi moramo krvavo raditi da bi pronašli neka sredstva oni nam to ovako lako uzimaju na svoje greške. Bilo je tu nekoliko puta kad su djevojke iz Požege i priznale svoje greške pa smo dobili loptu, a oni su tražili da bude lopta za Požegu, ali nema veze to ne umanjuje pobjedu Požege.” 

Lucija Antonija Milošević, košarkašica Zagreba: “Bila je dobra utakmica, borili smo se, trudili smo se, mislim da su cure stvarno dale sve od sebe, ali evo mi smo još dosta mlada ekipa imamo dosta mjesta i prostora za napredak. Tako da vjerujem da ćemo kad dođu kod nas na domaći teren bolje i snažnije odigrati i htjela bih čestitati protivničkoj ekipi koja je igrala fer i korektno.”

Vladimir Englman, trener Plamen Požege: “Dobro smo ušli u utakmicu, odlično smo iskautirali protivnika, znali smo što će nam raditi. Mi smo praktično odigrali ovu utakmicu ispod naše razine, objektivno. S obzirom da smo riješili one probleme koje smo pretpostavili da nam protivnik može raditi, to smo dobro odradili. Sa zonom smo odradili onaj dio koji smo trebali kad smo već bili umorni s obzirom da imamo prekratku rotaciju i to je to u principu te s nekoliko otvorenih trica koje smo pogodili. Čestitam protivničkoj ekipi na fer i korektnoj igri te mojim curama na pobjedi.”

Laura Bašić, košarkašica Plamen Požege: “Dobro smo otvorile utakmicu igrale smo kao ekipa i borili smo se jedna za drugu. Iako ovo danas nije bila naša najbolja utakmica, pobjeda je tu. Želim čestitati mojim curama na pobjedi te Zagrebu na fer i korektnoj igri.”

Proslavljena je još jedna pobjeda – košarkašice Plamen Požege

ŽENSKA KOŠARKA