Lana Pačkovski: Voljela bih se vratiti u Italiju

U poluvremenu druge utakmice finalne serije za prvakinje Hrvatske za cjelogodišnji rad i trud Hrvatski košarkaški savez dodijelio je plakete najboljim košarkašicama i treneru sezone 2017/18. Nagrade su osvojili:

  • Lana Pačkovski (ŽKK Pula Črnja Tours) – MVP
  • Lana Pačkovski (ŽKK Pula Črnja Tours) – najbolji asistent
  • Mihaela Lazić (ŽKK Brod na Savi) – najbolji strijelac
  • Nives Džafić (ŽKK Dubrava BLC) – najbolji skakač
  • Iva Borović (ŽKK Medveščak) – najbolja igračica po izboru trenera
  • Braslav Turić (ŽKK Medveščak) – najbolji trener po izboru trenera

Premda je iz poljskog prvoligaša JAS FBG u staro pulsko jato došla tek u drugom dijelu prvenstva, Lana Pačkovski izokrenula je sve naopačke i za pola prvenstva osvojila MVP priznanje Prve ženske lige ali i za pola kraće vrijeme postala najbolja asistentica najbolje ženske košarkaške lige Hrvatske. Bio je to povod za ovaj razgovor.

–  Znamo zašto si se vratila iz Poljske, to smo objavili u jednom ranijem razgovoru, ali što je trener Đukić rekao kad si se pojavila pred njim u Puli?
– Odnos sa trenerom Đukom je uvijek bio odličan, tako je i ovog puta nekon početnog čuđenja bio sretan što sam poželjela opet igrat za Pulu.
– Za pola sezone si MVP i najbolja asistentica. Kako si uspjela?
– Vjerujem da sam samo uživala u onome što radim, trudila se kao inače i imala potporu kakvu trebam. Ostalo je došlo iz utakmice u utakmicu.
– Čas te ima pa te opet nema u reprezentraciji? Što o tom svemu misliš i možemo li se nadati plasmanu na EP 2019?
– Što se mog pojavljivanja u reprezentaciji tiče nemam puno za reći. Vjerujem da sam do sad uspjela pokazati da mogu, da iz dana u dan napredujem sve više i da imam puno za dati košarci. Naravno, nadam se da će se repka ovog puta upsjeti plasirati na EP sljedeće godine, ali ako analiziramo realnu sliku stanja u raznim reprezentacijama mislim da će to bit težak zadatak, ali ne i neizvediv.
– Ne treba zaboraviti da si 2010. u Grčkoj izabrana u najbolju petorku EP. Hrvatska je tada sa Ciglarom bila kadetski viceprvak Europe? Kako danas gledaš na to vrijeme?
– Lijepa vremena haha… Tad se košarka u Hrvatskoj razvijala na neki totalno drugačiji način. Imali smo domaću ligu koja je puno mogla pokazati nama, tada mlađim, kategorijama. U košarku se više ulagalo i više se dobivalo. Tako je bilo i odličnih rezultata.
– Trener Đukić često kaže u svom stilu kako vam on na time-outu kaže jedno, a vi na parketu radite drugo? Kako to?
– Ipak je Pula ekipa mladih svojeglavih cura i nas par tvrdoglavih nešto “starijih”. Svatko ima svoje viđanje igre i onda to ispadne kako ispadne. Ali na kraju krajeva dobro se sve to složilo. Ostvarile smo dobar rezultat ove sezone i drago mi je da sam mogla pridonijeti tom rezultatu.
– Što dalje? Pula, inozemstvo?
– Pula ima posebno posebno mjesto kod mene i stvarno se nadam da ću u budućnosti imati još prilike zaigrati u zeleno-žutom dresu.Voljela bih se vratiti u Italiju.
– Kakva je naša liga? Može li se ona uspoređivati s onim europskim nacionalnim ligama? Jesmo li mi toliko loši i slabi i gdje nam je pobjegla kvaliteta i publika?
– Već je opće poznata činjenica da je naša liga iz sezone u sezonu sve slabija i slabija. Nažalost, nije ni blizu ostalim europskim ligama. Mislim da je svima jasno zašto sve bježimo u inozemstvo igrati. Dok nema ulaganja i vlada zanemarivanje od strane “viših tijela” nema ni rezultata, kvaliteta pada i stoga i interes publike nestaje.
Tihomir Begić

Foto: Lana Pačkovski (druga slijeva) nakon primljene nagrade za MVP prvenstva i najbolju asistenticu (Na slici Braslav Turić, najbolji trener po peti put zaredom, Lana Pačkovski, Nives Džafić i Iva Borović) / Snimio: Marin Sušić