Laganom pobjedom protiv Makedonije završene kvalifikacije

Laganom pobjedom protiv slabašne Makedonije Hrvatska je završila još jedne kvalifikacije za nastup na EuroBasketu 2019. Nažalost, završene su neuspješno jer se Hrvatska neće naći na najvećoj smotri najboljih europskih reprezentacija. To je sadašnja hrvatska realnost koju treba prihvatiti, ali i pokušati promijeniti nabolje u godinama koje dolaze.

Hrvatska – Makedonija 90:27 (23:11, 26:5, 19:6, 22:5)

  • Hrvatska: Blažević 6, Begić 5, Buzov 8, Sandrić 9, Premasunac 10, Todorić 5, Režan 5, Miloglav 5, Džankić 2, Tikvić 15, Dojkić 11, Miletić 9.
  • Makedonija: Sekulovska 0, Modeva 0, Kozhobashiovska 4, Stojanovska 0, Lazareska 0, Pejkovska 0, Nikolikj 2, Petrushevska 0, Dimova 0, Popova 0, Kmetovska 7, Mitrasinovik 14.

Bez prevelikog uzbuđenja i u kazališnoj atmosferi u zabočkoj sportskoj dvorani stavljena je točka na kvalifikacije za EuroBasket 2019. u Latviji i Srbiji. Bila je to više revijalna utakmica u kojoj je izbornica Jelavić svima povjerila određene minutaže i sve naše košarkašice su se upisale u strijelce. Najefikasnija je bila Ivana Tikvić sa 15 koševa, Dojkić sa 11 i Premasunac sa 10.

Na EuroBasket 2019. plasirale su se: Latvija, Srbija (kao domaćini), Češka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Crna Gora, Rusija, Španjolska i Turska (kao pobjednice kvalifikacijskih skupina), Bjelorusija, Belgija, Mađarska, Slovenija, Švedska i Ukrajina (kao šest najboljih drugoplasiranih ekipa u kvalifikacijskih skupina). Mada su osvojile druga mjesta u skupinama, na EuroBasket se nisu plasirale Bosna i Hercegovina i Grčka. Reprezentacije će biti ždrijebom određene i raspoređene u četiri skupine sa po četiri reprezentacije, a službeno izvlačenje bit će 12. prosinca u Beogradu uz izravan prijenos na FIBA-inom YT kanalu.

Foto: Ivana Tikvić, naša najbolja košarkašica u trećem krugu kvalifikacija / fiba.com-M.Sušić